Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

wiosna 21:45, 03 mar 2014

A ja czekam i czekam, ............ proszę podpowiedzcie coś
Marcin89 21:54, 03 mar 2014

Wiosna ale Ty masz bardzo ładne rabaty, nie trzeba nic zmieniać za bardzo. A jeśli chodzi o drzewko na pniu to proszę bardzo 3 przykłady: cis (zimozielony), trzmielina (ciekawe ulistnienie) lub wierzba japońska 'Hakuro nishiki' (ciekawe, malownicze ulistnienie).
KasiaD 12:41, 05 mar 2014

Witam Ogrodowiczów i proszę o pomoc w doprowadzeniu "do porządku" rabaty ( a przynajmniej czegoś co miało nią być z założenia, bo wyszło jak widać ) Miejsce rabaty jest w szczerym słońcu. Na tę część przyszłego ogrodu spoglądam przez duże tarasowe okno i chciałabym mieć ładny widok przez cały rok W tle rosną tuje brabant, po lewej stronie forsycja, po prawej dereń biały na środku śliwa ozdobna. Półkole jest o promieniu 3m. Całość wypełniają kwiatki przeróżne, które gotowa jestem zlikwidować. Miały kwitnąć od wiosny do jesieni ale powstał z tego tylko bałagan. Może kompozycja iglaków + coś kwitnącego? Pomóżcie, bo kompletnie nie wiem co począć, a na profesjonalny projekt póki co brakuje funduszy.
KasiaD 12:47, 05 mar 2014

Przed domem rośnie samotny Klon pospolity Globosum, który też czeka na towarzystwo może berberys i jakiś jałowiec płożący? Jak myślicie? dalej Tulipanowiec i w linii klonu Migdałek. Mam mieszane uczucia co do osiągniętego efektu i brak pomysłu co z tym zrobić. Od płotu do domu jest 8m
igacz3 13:58, 05 mar 2014

KasiaD napisał(a)
Przed domem rośnie samotny Klon pospolity Globosum, który też czeka na towarzystwo może berberys i jakiś jałowiec płożący? Jak myślicie? dalej Tulipanowiec i w linii klonu Migdałek. Mam mieszane uczucia co do osiągniętego efektu i brak pomysłu co z tym zrobić. Od płotu do domu jest 8m

ja mam 5 w szpalerze klonów globsona a pomiędzy nimi włąsnie jałowce płożoce gold żółte. Ale myślę, że mogłabyś zrezygnować z trawy wysypać kamieniem albo kora i zrobić fajną rabatę, jak masz słońce cały dzień to lawendy, sosny na pniu moga być, jakiś świerk czy małe berberysy, a kosodrzewiny też lubią słoneczko.
KasiaD 07:30, 06 mar 2014

Do takiej wysypanej korą lub kamieniem rabatą jestem trochę sceptyczna. Front domu jest od południa, jest tam skwar latem i choć wiem, że utrzymanie ładnego trawnika wymaga mnóstwa litrów wody i sporo zabiegów, lubię go i mam wrażenie, że nie potęguje tak uczucia gorąca, jakie bije od nagrzanej kostki brukowej, której też nie mało przed domem. Chciałabym, aby stał się zielonym dywanem ( a trochę mu do takiego przysłowiowego persa brakuje jeszcze ). Myślałam tylko, żeby go ożywić trochę jakąś ładną kompozycją, stąd pomysł na jałowiec płożący.
agam 08:33, 06 mar 2014

KasiaD jałowiec nie jest dobrym rozwiązaniem. Będzie ładny na początku, później starsze gałązki się ogołacają. Wiem z doświadczenia. Rośnie u mnie na frontowej rabacie. Nie wygląda dobrze, zatrzymuje się na nim mnóstwo liści, igieł i innych śmieci.
Po drugie nie rozrzucaj drzew po całej rabacie, nie sadź w trawie. Będą problemy z koszeniem i niezbyt ładnie to wygląda. Prędzej czy później będziesz przesadzać
Ta rabata powinna być dobrze przemyślana, zimozielona przez cały rok.
Tutaj masz stronę z pomysłami na przedogródek.

KasiaD 11:57, 06 mar 2014

Liczyłam na to, że drzewa dadzą trochę cienia na tej naszej słonecznej "patelni" Chętnie obejrzę stronę z pomysłami na przedogródek jeśli tylko uda mi się ją otworzyć
Karolinek 12:18, 06 mar 2014

Poradźcie proszę, co mogłabym posadzić za tujami. Do widocznej ścieżki jest 60 cm, krawężniki już zlikwidowane. Tuje będą prowadzone do wys.2-2,5 m. Chciałabym, aby z nad tuji wychodziły niewielkie drzewka, które tworzyłyby choć niewielką przesłonę. Z tej strony działki za ok.15 m jest ulica i niewysoki blok. Myślałam np. o wiśni piłkowanej 'Kanzan', ale ona dorasta nawet do 10 m, może lepsza byłaby wiśnia różowa?

Borbetka 16:17, 06 mar 2014

Karolinko, buki daj, coś kolorowego. Albo grujeczniki. Też będzie fajnie. Dużo miejsca jednak potrzebujesz, żeby drzewa nie wlazły na tuje. Musisz mieć do cięcia przestrzeń.