Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

kris_bialystok 22:33, 09 maj 2014

co myślicie o takiej rabacie?

północ po prawej

maggie_82 23:28, 09 maj 2014

agap771 napisał(a)
Witam serdecznie,
bardzo proszę o podpowiedź jak zagospodarować do końca kilka miejsc wokół domu. Wszystko posadzone w zasadzie w ciągu ostatnich kilku tygodni.
Pierwsza sprawa to: co posadzić pod wierzbą japońską? Strona północna raczej cały czas w cieniu

Druga sprawa to co sądzicie o tym miejscu? czy czegoś brakuje a może cos nie powinno się znaleźć akurat na tej rabacie. Wszystkie komentarze mile widziane

I ostatnia sprawa to mam ogromny dylemat co posadzić wokół tarasu w rabatach i poza rabatami, na chwile obecna jest tam tylko migdałek.

Liczę na waszą nieocenioną pomoc

Agap ja też mam problem co wokół tarasu i wymyśliłam coś takiego:wokól płyty róże wielokwiatowe, przed nimi goździki o srebrnych listkach, między nimi tulipany bo zakwitną kiedy wszystko inne będzie jeszcze takie sobie i to wszystko obwiedzione bukszpanem. O tak:

może coś z tego ci się przyda u mnie rabatki nieco szersze chyba
mischa 10:14, 10 maj 2014

Marcin89 napisał(a)

No to będzie na mnie w razie czego .

zacytuję z mojego ulubionego filmu: "trudno, co robić"
A_gawa 12:45, 10 maj 2014

A może macie jakieś ciekawe pomysły co połączyć z magnolią s. 'Picture'? Planuję do niej rh 'Persy Wiseman', hortensje i wrzosy, ale nie do końca wiem jak się kolorystycznie zestawia rośliny. :/ Teoria sobie, a praktyka też sobie.
beata_kulesza 13:52, 10 maj 2014

witam i o zdrowie pytam, a tak na prawdę to mam pytanko co pasuje do pęcherznicy "diablo". jak macie jakieś pomysły to podsuwajcie, chciałabym rozświetlić mój zakątek.
A_gawa 14:05, 10 maj 2014

kris_bialystok napisał(a)
co myślicie o takiej rabacie?

północ po prawej

Mnie się podoba. Przejrzyście i po męsku. Przydałyby się jednak jakieś kolory zanim rośliny osiągną swój rozmiar. Pomyśl o cebulach tulipanów i krokusów. Widziałam tutaj takie nasadzenia i są przepiękne. Jednak raczej marny ze mnie doradca
kris_bialystok 20:56, 10 maj 2014

tak to na razie wyszło - brakuje \3 x Rh (białe) oraz miskantów

jakieś sugestie?

koloty będą ale w mniejszości - kolorowa rabata z wrzosowiskiem będzie po drugiej stronie - oraz kolory w donnicach

jakubeczka 10:28, 11 maj 2014

Zrobiłam skalniaczek a na nim posadziłam berberysa thunberga, wrzos jakieś jeszcze roślinki, których niestety nazw nie pamiętam. Wyszło tak, że mam trzy miejsca około 50-80 cm wolne, w sumie z każdej z trzech stron. Tak sobie pomyślałam, że może fajnie by wyglądało, gdyby z każdej z tych stron posadzić coś w różnych kolorach, coś żeby rozrosło się i zajęło całe to wolne miejsce. Poradźcie proszę, co by wsadzić, żeby długo miało kwiaty i fajnie wyglądało. Myślałam o czymś żółtym różowym i fioletowym np. Proszę o radę. Wszystkie sugestie mile widziane.
Toszka 10:56, 11 maj 2014

jakubeczka napisał(a)
Zrobiłam skalniaczek a na nim posadziłam berberysa thunberga, wrzos jakieś jeszcze roślinki, których niestety nazw nie pamiętam. Wyszło tak, że mam trzy miejsca około 50-80 cm wolne, w sumie z każdej z trzech stron. Tak sobie pomyślałam, że może fajnie by wyglądało, gdyby z każdej z tych stron posadzić coś w różnych kolorach, coś żeby rozrosło się i zajęło całe to wolne miejsce. Poradźcie proszę, co by wsadzić, żeby długo miało kwiaty i fajnie wyglądało. Myślałam o czymś żółtym różowym i fioletowym np. Proszę o radę. Wszystkie sugestie mile widziane.

zrób zdjęcie i pokaż
jakubeczka 11:45, 11 maj 2014

Oto mój skalniaczek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies