Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Mille 22:28, 13 paź 2014

Fajne to ciurkadełko i pomysłowe, bo nie trzeba chyba wiercić żadnych dziur w kamieniu...
Pozdrawiam
Sebek 22:29, 13 paź 2014

I ja podpinam się do pytań o ciurkadełko Rozumiem, że to samoróbka, ale te kamienie są połączone zaprawą czy czymśtam? I czy to coś nie pęka zimą? Bo kuszące
Luki 22:58, 13 paź 2014

Bożenko bardzo mi miło

Violu to ja już chyba nie będę wrzucał zdjęć wieczorami abyś mogła się wyspać, ale wiesz na żywo gdy widać większą perspektywe rabaty nie prezentują się wcale tak dobrze jak na zbliżeniach

Ewo nie polecam takiego ogrodu jak ja mam zbyt dużo roślin, które zdąrzyły się rozrosnąc przez ostatnie lata, a niestety utrudniają kompozycje, a wyrzucić szkoda... przesadzić już też nie ma gdzie Słońce dzisiaj od 11 do samego wieczora świeciło.

Mileno musiałem przewiercić dwie dziurki w kamieniach, ale zrobiłęm to zwykłą wiertarką, którą każdy ma zapewne w domu... żaden specjalistyczny sprzęt tym bardziej, że były ro kamienie grubości 2 i 4cm. Powoli nawet zwykłą wkrętarką da się przewiercić, a łupek nie jest twardy.

Sebek to już opisuje jak jest wykonane

Ciurkadełko to samoróbka. Wykonane jest w dość prosty sposób, jedyny problem jaki się pojawił to umieszczenie kamieni ponad zbiornik (nie mam takiej pokrywy jaka zazwyczaj bywa przy gotowych fontannach itp)
Wkopany jest okrągły zbiornik na wode w którym umieściłem na kostkah brukowych stalową siatke na któej położona jest siatka elewacyjna z włókna szklanego, na siatke nasypałem żwiru i następnie poukładełem luźno kamienie bez użycia zaprawy, wody wypływa przez elastyczny wężyk podłączony do zwykłej pompki fontannowej. Gdyby kamienie były połączone zaprawą na pewno woda lepiej by spływała bo tak to duża częśc ucieka wewnątrz stosu kamieni, ale jeżeli są dobrze poukładane to efekt jest zadowalający. Siatka metalowa troszke złapała rdze(oczywiście w ogóle jej nie widać), ale nie jest to uciąźliwe i nie ma problemu z brudną wodą, jedynie po zimie trzeb przelać zbiornik z wodą. Na zime nie wyciągam pompki i już 3 rok działa. No i nic nie pęka. Jeżeli jest to mało zrozumiałe co jest wielce prawdopodobne mogę zrobić rysunek schematyczny

aage 09:47, 14 paź 2014

Łukaszu jesień u Ciebie kolorowa...cudownie.
Znasz odmianę tego krwisto, czerwonego rozchodnika?
Viola 11:19, 14 paź 2014

Ciurkadełko to samoróbka. Wykonane jest w dość prosty sposób, jedyny problem jaki się pojawił to umieszczenie kamieni ponad zbiornik (nie mam takiej pokrywy jaka zazwyczaj bywa przy gotowych fontannach itp)
Wkopany jest okrągły zbiornik na wode w którym umieściłem na kostkah brukowych stalową siatke na któej położona jest siatka elewacyjna z włókna szklanego, na siatke nasypałem żwiru i następnie poukładełem luźno kamienie bez użycia zaprawy, wody wypływa przez elastyczny wężyk podłączony do zwykłej pompki fontannowej. Gdyby kamienie były połączone zaprawą na pewno woda lepiej by spływała bo tak to duża częśc ucieka wewnątrz stosu kamieni, ale jeżeli są dobrze poukładane to efekt jest zadowalający. Siatka metalowa troszke złapała rdze(oczywiście w ogóle jej nie widać), ale nie jest to uciąźliwe i nie ma problemu z brudną wodą, jedynie po zimie trzeb przelać zbiornik z wodą. Na zime nie wyciągam pompki i już 3 rok działa. No i nic nie pęka. Jeżeli jest to mało zrozumiałe co jest wielce prawdopodobne mogę zrobić rysunek schematyczny

Kopiuję. Ja nic nie rozumiem, ale M. bardziej kumaty
Luki 21:24, 14 paź 2014

Agnieszko dziękować, dziękować rozchodnik to odmiana Briliant, podobno dośc niska, ale zapewne w przyszłym roku bardziej wybuja do góry.

Violu jeszcze kilka detali powiększających zbiornik zastosowałem, ale ja lubie sobie utrudniać życie Wykonanie takiego ciurkadełka jest bardzo proste

Mam tak niesamowicie nudne zajęcia... co chwile jakieś nudne prezentacje i prawie wszystko się powtarza, ale za to są bardzo inspirujące bo wpadłem na kilka nowych pomysłów projektowych z inne dziedziny i przy okazji prawie całkowicie zmieniłem koncepcje nasadzeń u siostry... nawet sobie wizualke narysowałem, ale jednak talentu to ja nie mam
malgorzata_s... 21:32, 14 paź 2014

A gdzie prezentacja posadzonych roślinek Ja jutro obfocę bo dzisiaj nie zdążyłam
Luki 22:18, 14 paź 2014

Gosiu tych części rabat na razie nie pokaże bo nie nadają sie do tego i nie jestem jeszcze zadowolony z efektu... trzeba poczekać do przyszłego sezonu i wtedy wprowadzić delikatne korekty bo nie zniese niektórych miejsc
Za to wpadłem na genialne pomysły (jaka ze mnie samochwała ) u siostry i ogromnie chciałbym je już zrealizować bo widze to głośno i wyraźnie, a moje gryzmoły nie są do pokazania ... no ale widziałaś, długo sobie jeszcze poczekam.
Katkak 22:33, 14 paź 2014

Łukasz ciurkadełko cudne (jak wcześniej pisałam), instrukcja dość zakręcona, ale mąż będzie wiedział o co chodzi . Pozdrawiam
WilczaGora 09:21, 16 paź 2014

rany !!!
taką cudowną jesień pokazałaś i jeszcze piszesz coś o nudzeniu...
...jeśli tak wygląda nuda, to ja poproszę kilka ton takiej nudy !!!