Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Bogdzia 20:26, 09 cze 2015

Łukasz pięknie jest ale Ty jestes perfekcjonista więc sie nie dziwię.Pozdrówka.
malgorzata_s... 20:37, 09 cze 2015

Łukasz mój żywopłocik też taki . Dzisiaj pryskałam signum. Pryskaj i nie martw się ale koniecznie signum. W zeszłym roku pięknie odbiły buksy a były kiepskie
Ślicznie masz a szałwia to już cudo
Luki 20:49, 09 cze 2015

Iwonko bylinówka musi mieć czas na rozrośniecie, czasem niektóe rośliny mocno się rozrosną w pierwszym sezonie, ale tak na prawdę drugi sezon to dopiero cały efekt. Będę sporo zmieniał na tej rabacie, ale to będą bardziej kosmetyczne zmiany, aby bardzij podkreślić zestawienia, które mi się spodobały

Bożenko żeby było perfekcyjnie musiałbym mieć całkowicie wolne dni, a w obecnej sytuacji mogę tylko pomarzyć, a teraz prac w ogrodzie przybywa, cięcia, nawożenie pielenie, koszenie długa lista by była, ale przecież każdy to ma wie

Gosiu bukszpany raczej nie mają grzyba po prostu wyglądają jakby się nie przyjęły bo część zrobiła się ładnie zielona i puściła nowe przyrosty, reszt przybrała lekko brunatny kolor, ale wiem jak to z nimi jest i liczę, że to szok po przesadzeniu i tym obcięciu. W przyszłym roku na pewno będzie zachwycał, mam taką nadzieję
Viola 20:52, 09 cze 2015

Łukasz, a co masz przy Ascot, bo tez posiadam (pokochałam platonicznie, wirtualnie), u mnie jeszcze nie kwitnie, późno posadzona. Jakąś szałwię niebieską/granatową chyba widzę, ale ja się słabo znam, to napisz co to jest
malgorzata_s... 20:53, 09 cze 2015

U mnie niektóre liście mają plamki, niektóre zwinięte. Więc chyba grzyb. Te z zeszłego roku są piękne
Alicja169 21:07, 09 cze 2015

Zajrzałam tu po raz pierwszy. Po piątej stronie muszę już wyrazić swój zachwyt.
Cudne zbiory żurawek, lilii i liliowców. Gratuluję! Wyobrażam sobie co bedzie na następnych stronach, nim dotrę do końca trochę to potrwa, ale muszę to zrobić, bo też jestem zakochana w żurawkach. Mam na razie niewiele, ale zaczynam świadomie dobierać odmiany.
Problem jednak w tym, że mam marną ziemię i chciałabym od ciebie się dowiedzieć czym odżywiasz swoje ulubienice, że są takie dorodne.
Zaznaczam twój wątek grubym znacznikiem.
Pozdrawiam, wracam do przeglądu Twojego ogrodu.
ewsyg 21:29, 09 cze 2015

Podoba mi się ta rabata
A jaki trawniczek, no, no

nicol21 21:45, 09 cze 2015

Luki napisał(a)

Na dowód, że nie ma tu żadnego ideału, spore pustki, zero kancików, dużo chwastów, zarośnięte, na dodatek coś mnie żywopłocik martwi bo w połowie wygląda kiepsko

Nie martw się - wiesz że wszystko się rozrośnie i nie będzie gdzie palca wcianąć, daj sobie na wstrzymanie!
Masz wielkie okazy szałwi - to tegoroczne czy już u Ciebie zimowały? Moje jakieś marne są.
A w tle to domek siostry ? bo coś kojarzę o tych podwyższeniach przed tarasem, ale może źle kojarzę
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Luki 21:51, 09 cze 2015

Violu najbliżej Ascot rośnie różowa szałwia Rosenwein, niekwitąca jeszcze różowa pysznogłówka, i róże Queen of Sweeden, troszkę dalej jest jeszcze ostnica, rozchodnik Matrona, fioletowa szałwia i róża Maria Theresia. Czy to będzie ładnie wyglądać? mam nadziję, że tak najwyżej mamy przecież łopaty Moje Ascot mają dwa pąki kwitnące i teraz wypuściły mnóśtwo nowych, ale na nie będzie trzeba trokszę poczekać.

Małgosiu kule mają się dobrze poza delikatną utratą koloru, ale to normalne bo przecież kopane, małe bukszpaniki są podejrzane, muszę je dobrze obserwować
Moje z zeszłęgo są wręcz nabite młodymi przyrostami, nawet w CO takich gęstych nie mają a cena 20 razy niższa

Alicjo bardzo mi miło, że tak piszesz tym bardziej, że z rabat na początku wątku niewiele już zostało bo prawie wszystko zostało zmienione mam nadzieję na lepsze Żurawki do pewnego momentu kolekcjonowałem, teraz nadal mam sporą kolekcję, ale nie poszukuje wyszukanych i drogich odmian bo jest wiele innych roślin, któe wolę mieć w zamian

Również nie mam zbyt dobrej ziemi, bardzo piaszczysta. Wszystkie sadzę do ziemi zmieszanej z kompostem a taka mieszanka najbardziej im odpowiada i nawożę 3-4 razy w sezonie. Wiosną granulowanym wieloskładnikowym w sezonie dolistnie lub podlewam florovitem. Nawożenie kończę w lipcu

Ewo trawniczek to prawie sama koniczyna, ale na zdjęciach nie widać. Podlewałem ten fragment w upały, aby nie wyschnął
Luki 21:57, 09 cze 2015

Ewelino ja tam jestem spokojny bo wiem, że w przyszłym roku palca nie wcisnę ale kilka rzeczy muszę zmienić. Szałwie kupowałem w tym roku i cały czas jestem z niej ogromnie zadowolony, za takie sadzony płaciłem niespełna 6 złotych, jak dla mnie super interes zrobiłem
Dokładnie, w tle jest dom siostry, po kilku tygodniach walki z perzem i kamieniami teraz rozwożę ziemię i równam całość pod trawnik od sznureczków W tym roku niewiele będzie zrobione to też większość będzie obsiana trawą, ale powoli do celu.
Oczywiście ja planowałem to sobie wszystko całkiem inaczej, ale nie ja tam rządzę