Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

hanka_andrus 19:59, 19 paź 2011

Zbyszku,kto tu mówi o żaglach?!O tej porze nawet prześcieradła na balkonach nie wiszą.A siłownie wiatrowe to i u nas są.No i ogrody też wymiata,liście od jednego ogródka przenos do następnego.....itd.
bozena72 08:56, 20 paź 2011

Powiem tak na początek witam Cię Zbyszku serdecznie widok Ciebie na leżaczku - bomba )
ogród naprawdę bogaty w nasadzenia mnie zaintrygował berberys taki szpaler piękny i gęsty purpurowy ja mam jeden krzaczek ale nie jest tak pięknie gęsty i zastanawiam się czy wiosną go radykalnie nie przyciąć żeby go zagęścić ?
bozena72 09:05, 20 paź 2011

I jeszcze jedno pytanie Zbyszku masz piękne ketmie czy mam ją okrywać na zimę to jej druga zima w tamtym roku ją nie okryłam i bardzo późno odbiłą z korzenia kwitnąć zaczęła na poczatku października no i co było do przewidzenia nie zdąrzyła za bardzo bo aura jest jaka jest ( nie wiem czy przyczyną nie jest własnie fakt że nie była okryta ? Jak sądzisz?
zbigniew_gazda 09:25, 20 paź 2011

Dzięki Bożenko za odwiedziny. Już odpowiadam : berberys przytnij w marcu i to dosyć "zdrowo" Wtedy się zagęści. Na efekt trzeba poczekać - ale taka jest kolej rzeczy. On ma duże przyrosty ( u mnie nawet po pół metra) od cięcia do cięcia . Żywopłot tnę 2 razy w roku w marcu i na początku lipca. Co do ketmii .
Dobrze podlej przed zimą aby nie nastąpiło przesuszenie korzeni w czasie mrozów. Jak się pojawią już zdecydowane przymrozki to na wszelki wypadek okryj włókniną i okręć sznurkiem. Tej zimy i może na następną. Później już się zaaklimatyzuje i nie trzeba zabezpieczać. Daj jej papu na wiosnę i przed kwitnieniem. Acha - ketmia wypuszcza nowe listki bardzo późno i tym się nie martw. Powodzenia.
bozena72 09:40, 20 paź 2011

zbigniew_gazda napisał(a)
Dzięki Bożenko za odwiedziny. Już odpowiadam : berberys przytnij w marcu i to dosyć "zdrowo" Wtedy się zagęści. Na efekt trzeba poczekać - ale taka jest kolej rzeczy. On ma duże przyrosty ( u mnie nawet po pół metra) od cięcia do cięcia . Żywopłot tnę 2 razy w roku w marcu i na początku lipca. Co do ketmii .
Dobrze podlej przed zimą aby nie nastąpiło przesuszenie korzeni w czasie mrozów. Jak się pojawią już zdecydowane przymrozki to na wszelki wypadek okryj włókniną i okręć sznurkiem. Tej zimy i może na następną. Później już się zaaklimatyzuje i nie trzeba zabezpieczać. Daj jej papu na wiosnę i przed kwitnieniem. Acha - ketmia wypuszcza nowe listki bardzo późno i tym się nie martw. Powodzenia.

Dziękuje ) baaaardzo
Pszczelarnia 09:51, 20 paź 2011

zbigniew_gazda napisał(a)

A nie mówiłam,zamówić wiatr.....i po robocie!

Wiatr u Ciebie dmie w żagle a u mnie z pożytecznych robót - sprząta ogrody i napędza siłownie wiatrowe
( z budową których połowa Polski walczy do upadłego ).

Zbyszku, ja też jestem tą walczącą połową Polski - aktywną na forum europejskim i parlamentarnym. Powiem nieskromnie, że Ziemia Kłodzka była pierwszą krainą, która się obroniła. Sensownymi argumentami. Potem pomagaliśmy innym. Teraz wszyscy sobie pomagają. I maczałam w tym palce (to bardzo poważne zagadnienie wiążące się z jakością naszych krajobrazów i jakością naszego życia).
grama 10:55, 20 paź 2011

Zbyszku, uważaj na acer orange dream! Posadź go w zacienieniu. U mnie w półcieniu i tak słońce parzy mu liście. Jest najpiękniejszy wiosną.
To mój klonik tej odmiany prowadzony od kilku lat w formie [nieudanej pewnie] bonsai.

A to w gruncie, ten któremu sie poparzyły liście. Myślę o przesadzeniu, ale boję się go zmarnować.

Maleństwo z marketowej przeceny, to dopiero są twardziele! Duży to wygrana.
zbigniew_gazda 21:44, 21 paź 2011

Pszczelarnia napisał(a)

A nie mówiłam,zamówić wiatr.....i po robocie!

Wiatr u Ciebie dmie w żagle a u mnie z pożytecznych robót - sprząta ogrody i napędza siłownie wiatrowe
( z budową których połowa Polski walczy do upadłego ).

Zbyszku, ja też jestem tą walczącą połową Polski - aktywną na forum europejskim i parlamentarnym. Powiem nieskromnie, że Ziemia Kłodzka była pierwszą krainą, która się obroniła. Sensownymi argumentami. Potem pomagaliśmy innym. Teraz wszyscy sobie pomagają. I maczałam w tym palce (to bardzo poważne zagadnienie wiążące się z jakością naszych krajobrazów i jakością naszego życia).

Ewo moja Krysia też walczy. Nie mamy nic przeciwko energii wiatrowej . Projekty i opracowania często nie biorą pod uwagę szkodliwego oddziaływania na ludzi . Działania inwestorów są podstępne wykorzystujące nieznajomość zagadnienia. Żona bardzo się ucieszyła jak powiedziałem o Twoim wpisie. Pewnie na PW się skontaktuje z Tobą.
zbigniew_gazda 21:48, 21 paź 2011

grama napisał(a)
Zbyszku, uważaj na acer orange dream! Posadź go w zacienieniu. U mnie w półcieniu i tak słońce parzy mu liście. Jest najpiękniejszy wiosną.
To mój klonik tej odmiany prowadzony od kilku lat w formie [nieudanej pewnie] bonsai.

A to w gruncie, ten któremu sie poparzyły liście. Myślę o przesadzeniu, ale boję się go zmarnować.

Maleństwo z marketowej przeceny, to dopiero są twardziele! Duży to wygrana.

Grażynko śliczne są ale i delikatne. Mam klonika palmowego czerwonego. Teraz przed nim pierwsza zima będzie. Opatulę go dobrze . Ale czy się uda ? Trzeba próbować. Pozdrawiam.
Richie 22:43, 21 paź 2011

Uda się Zbyszku uda.Opatul go podwójną włókniną aż do gruntu i zrób kopczyk a będzie dobrzepozdrawiam