Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Mala_Mi 23:50, 16 lis 2013

Bogda napisał(a)

Drobię takie ...przykusawe

Idzie szybciej i mniej materiału schodzi
Teraz wiem po co sie nosi takie kuse sweterki co nic nie dają
Sebek 23:54, 16 lis 2013

Zielona napisał(a)

A dostęp do światła nie ma znaczenia? Jeśli pytanie z tych średniomądrych, to wybaczcie...
Marzena pewnie pisała o tym, jak okrywa matą i dlaczego, ale nie mam siły kopać w tym celu w ubiegłorocznych postach... dlatego pytam...

W przypadku liściastych nie Madżen pisała, że najpierw daje kopczyk z kory, potem włókninę, a na końcu matę - no i wtedy to już muszą przezimować U siebie w zeszłym roku nie okryłem - za to obłożyłem hortensje bardzo dokładnie od góry do dołu śniegiem No i kwitły Jednak u mnie nigdy nie mają postaci kuli - dużo kwiatów, ale małe
Madzenka 03:25, 17 lis 2013

agam napisał(a)
Uff... jestem na bieżąco. Potas na trawnik... w jakim celu? I jak się robi taki oprysk
Udanego imprezowania. Byleby nie jako taksówkarz

Trawa podobno zżółkła z powodu niedoboru potasu... 4 godziny robiłam oprysk wszystkich zimozielonych, na trawę zabrakło mi czasu....
Oprysk jest z siarczanu potasu w stęzeniu 0,25 %
Madzenka 03:26, 17 lis 2013

wiunia napisał(a)
Marzenko wpadłam nadrobić zaległości i pozdrawiam serdecznie

Witaj
Madzenka 03:29, 17 lis 2013

Rench napisał(a)
Kurdile,jak Ty pracujesz nad formą
Ja też musze zacząć kondycję trenować

Rench w ubiegłym roku zaniedbałam się i kontuzja kolana... Pierwszy raz w źyciu, chociaź na nartach jeźdźę od 11 lat i cale źycie grałam w koszykówkę.....Teraz pracuję intensywnie nad formą aby podobnego zdarzenia nie bylo, bo kolano już przez artroskopią się nie uchroni, a teraz lekarz powiedział, że jeszcze powinno dać radę....
Madzenka 03:30, 17 lis 2013

gierczusia napisał(a)

Kaźdy jak widzę szlifuje formę jak może ... Ja dziś miałam bieg po giełdzie ... A Anka kopanie szklarni ... Mięsniory będziem mieć jak szwarceneger

Buziam Madzen

Ela ja już zakończyłam sezon kopania więc sie mini Szwarzeneger robię
Madzenka 03:34, 17 lis 2013

Zielona napisał(a)
Marzenko. W moim pseudoogrodzie mam 7 sztuk hortensji ogrodowych uratowanych po Wielkanocy przed "śmiercią" w kościelnym śmietniku. (były ozdobą Grobu Pańskiego w czasie Świąt) Rok temu były mizerne, bo kwiaty obcięłam po Wielkanocy i już nie kwitły. Zimą zmarzły, ale w tym roku ładnie odbiły. Myślisz, że słomiana mata jest dla nich lepsza na zimę niż biała włóknina? Względy estetyczne u mnie jeszcze nie mają znaczenia. Ale wolę zapytać o radę, zanim je okryję. Może zakwitną w przyszłym roku... Dowiem się, która jaki ma kolor, bo były różne

Sama agrowłóknina ani sama mata nie dadzą rady...
Najpierw związujemy hortensję, potem wysoko kopczykujemy torfem (kwasnym) , calość obsypana korą, na to podwojna warstwa agro, na to chochoł z trawy lub mata.... Wiosną zdejmujemy powoli kolejne warstwy, najpóżniej (dopiero w II polowie kwietnia) likiwduję kopczyki, gdy są przymrozki majowe biegam z okryciem...

Hortensje ogrodowe to kapryśne panny ale za to jakie piekne.... To jedyne rośliny, ktore okrywam na zimę..... Aha i austinki.... Ale dla ich urody warto
Madzenka 03:35, 17 lis 2013

Zielona napisał(a)

A dostęp do światła nie ma znaczenia? Jeśli pytanie z tych średniomądrych, to wybaczcie...
Marzena pewnie pisała o tym, jak okrywa matą i dlaczego, ale nie mam siły kopać w tym celu w ubiegłorocznych postach... dlatego pytam...

Światło nie ma znaczenia.. Najgroźniejsze są przymrozki majowe i silne mrozy powyżej 15
Madzenka 03:35, 17 lis 2013

Bogda napisał(a)
dzięki Madżen...za wiadomość o hortensjach...ale jak będzie okrywać swoje daj znać bo móiłaś że pokażesz u siebie jak je opatulasZa ja mam 2 młode tegoroczne

Dam znac na pewno
Madzenka 03:37, 17 lis 2013

Sebek napisał(a)

W przypadku liściastych nie Madżen pisała, że najpierw daje kopczyk z kory, potem włókninę, a na końcu matę - no i wtedy to już muszą przezimować U siebie w zeszłym roku nie okryłem - za to obłożyłem hortensje bardzo dokładnie od góry do dołu śniegiem No i kwitły Jednak u mnie nigdy nie mają postaci kuli - dużo kwiatów, ale małe

I po co się produkowalam jak wszystko napisałeś
Moje miały wieeeelkie kwiaty, jeszcze tylko walczę aby byly równo niebieskie.....