Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

kasiula79 12:20, 17 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)

Kasiu ja jeszcze wczoraj pryskałam, jeśli pogoda pozwoli powtórzę za tydzień

Dzięki Marzenko - już przeszukuję internet w poszukiwaniu siarczanu potasu
Bogdzia 12:43, 17 lis 2013

To Rosjanie się wycofali z prognoz bardzo ostrej zimy. Tylko jeśli nawet bedzie łagodna a tak długa jak ostatnia to ja wole po staremu , czyli normalne zimy i normalne lata, czasem ostrzejsze ale o swojej porze.Miłego dnia.
Mala_Mi 12:46, 17 lis 2013

Ja też chcę normalna zimę, bo tylko mrozik załatwi choroby grzybowe i robale... bez mrozu będzie 7 plag egipskich
leon60 13:56, 17 lis 2013

Ja chcę normalną ale krótką bo ostatnia dała popalić a za zimą nie przepadam... z ciepłolubnych jestem
Marzenko u mnie limlajtki pierwszy sezon i tak się zastanawiam nad okryciem lub kopczykami hmm okrywać czy nie ?
zbigniew_gazda 14:08, 17 lis 2013

Wg norweskiej za tydzień będzie zaczynał prószyć śnieżek u nas. Kto ma jeszcze górę przewrócić w ogrodzie w tym roku to nich się spręża.
Pytasz Marzenko o pogodę u nas - jest cudownie, ciepełko i słoneczko. Bari był na spacerku.
Kasiek 14:19, 17 lis 2013

Patrzac na mojego kota wcale nie chce mi sie wierzyc zeby zima byla lagodna Zrobila sie gruuuba, w pelnym tego slowa znaczeniu Chociaz z drugiej strony, patrzac na drzewa, maja jeszcze tyle lisci na sobie Zobaczymy. Napewno zbliza sie snieg, juz powietrze pachnie nim.
Zielona 14:39, 17 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)

Sama agrowłóknina ani sama mata nie dadzą rady...
Najpierw związujemy hortensję, potem wysoko kopczykujemy torfem (kwasnym) , calość obsypana korą, na to podwojna warstwa agro, na to chochoł z trawy lub mata.... Wiosną zdejmujemy powoli kolejne warstwy, najpóżniej (dopiero w II polowie kwietnia) likiwduję kopczyki, gdy są przymrozki majowe biegam z okryciem...

Hortensje ogrodowe to kapryśne panny ale za to jakie piekne.... To jedyne rośliny, ktore okrywam na zimę..... Aha i austinki.... Ale dla ich urody warto

Dzięki, Marzena! Skopiowałam rady do pliku pod nazwą. "Złote rady Marzeny" Wczoraj zwoziłam z ogrodu 4 worki torfu kwaśnego kupionego nadprogramowo. Martwiłam się, bo do wiosny i tak by nie utrzymał właściwości... ale... Jak dobrze, że go mam już wiem, gdzie będzie przydatny.
Dziękuję za szczegółową instrukcję obsługi Będę podglądać u Ciebie, więc jeśli możesz, rzuć wiosną hasło "ściągamy matę" "ściągamy agro" Będę czekała na te komendy
Robaczek 14:58, 17 lis 2013

Fajna ta prognoza na zimę. Oby się zaczęła w grudniu i skończyła w lutym. AMEN.
ana_art 15:36, 17 lis 2013

Sebek napisał(a)
Ciekawe jaka w końcu będzie ta zima Na razie jest spoko - był przymrozek, ale to słońce i błękitne niebo cieszy
Sebek błękitne niebo???? u mnie od tygodnia pochmurnie, dżdżyście chociaż w miarę ciepło :0
Pola 16:52, 17 lis 2013

Witam się Marzenko po długiej nieobecności pismo,obazkowe tylko troszkę przejrzałam.... Ogrodowisko strasznie się rozrosło nie sposób nadrobić zaległości, ale przd na,i zima więc mam czas....