Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

Pablo83 21:30, 13 maj 2016

Witam 3 tygodnie temu postanowiliśmy założyć trawnik, działka ma 350 m2.
Pierwsze to ręczne wyrwaliśmy większe chwasty zamówiliśmy czarnoziem roztaczkowaliśmy i zaczęliśmy siać na 350m2 posialiśmy trawę z iławy sportową i mijają 3 tygodnie i trawa pojawia się nie licznie może w 10 % zasianej na działce za to na całej działce mnóstwo chwastów i to zaczęło nas martwić. Kupiliśmy tydzień temu preparat starane i testowo spryskaliśmy część w około domu gdzie była trawa i chwasty trawie się nic nie stało a chwasty zaczęły padać wczoraj przelecieliśmy tak całą działkę i nasze pytanie brzmi:
1. co może być powodem że trawa nie chcę rosnąć ? (średnie opady deszczu a jak nie było podlewaliśmy )
2. polaliśmy wczoraj właśnie także tym preparatem STARANE po nasionach trawy czy coś im się stanie ??

Prosimy o odpowiedź/pomoc
Gardenarium 21:34, 13 maj 2016

Napisałeś "trawie nic się nie stało" - no stało się bo skoro nie rośnie znaczy że Starane

Albo nie wzeszły jeszcze te gatunki traw, które kiełkują najdłużej.
Chwasty jednoroczne eliminuje koszenie.

Instagram Ogrodowiska
Pablo83 21:51, 13 maj 2016

Witam starane było zastosowane wczoraj ale spryskałem tez nasiona które leżały na ziemi. Trawa była siana ponad 2 tygodnie temu i nic. Czy nasiona spryskane starane wykiełkują ?? młodej trawie w testowych wcześniej miejscach co wyrosły nic się nie stało a takie małe chwasty zrobiły się żółte.
Pablo83 22:06, 13 maj 2016

dokładnie wyglądało to tak potem stop trawa przestała kiełkować i mnóstwo chwastów!
wiec zastosowaliśmy starane
Pablo83 22:06, 13 maj 2016

dokładnie wyglądało to tak potem stop trawa przestała kiełkować i mnóstwo chwastów!
wiec zastosowaliśmy starane
magdaw 22:43, 13 maj 2016

Danusiu a co z ta babką lancetowatą wyrywać? bo ona taka cholera płaska że koszenie 2 razy w tygodniu jej nie rusza - nie kwitnie wprawdzie ale to co było jest dalej.
Czym wyrywać? Trawa się tak zagęściła ze ciężko wyłażą.
KasiaW76 23:39, 13 maj 2016

niektore gatunki traw wychodza pozno. U mnie trawa po 3 tygodniach zaczela sie pojawiac w wielkosci mikroskopijnej. Lubie patrzec jak przy ziarenkach pojawiaja sie male czerwone punkciki, a dotykajac delikatnie dłonia czuc jak laskocze
Wylazly i u mnie chwsty wiec chodzilam i recznie rwalam. Najwiecej mam trawy tej dziko rosnacej, pokladajacej sie tuz przy ziemi. Jedna dosc gruba, a druga szybko zawiazuje kwaotostany Chodzę jak obłąkana z nozycami w reku i ja wycinam lub wyrywam. Taka syzyfowa praca...
Kiedys pryskalam ale to byla pomylka. Teraz wszystko warto wyrywac recznie tym bardziej, ze rozwazam postawienie ula

Danusiu moje pytanie: kiedy mogę dosiewac trawę aby zagescic obecna i moc w międzyczasie kosic te starsza aby nie dopuszczac do rozsiewu chwastow, ktore pojawia sie zapewne tuz przed mlodymi kiełkami?
katiaxx 08:44, 14 maj 2016

magdaw napisał(a)
Danusiu a co z ta babką lancetowatą wyrywać? bo ona taka cholera płaska że koszenie 2 razy w tygodniu jej nie rusza - nie kwitnie wprawdzie ale to co było jest dalej.
Czym wyrywać? Trawa się tak zagęściła ze ciężko wyłażą.

Magda ja wbijam nozyk o staram sie podciac korzen jak najglebeiej- nie odrasta.
katiaxx 08:52, 14 maj 2016

Ja posialam swoj rowno 14 dni temu mnostwo chwastow- Miejscami perz nie udalo sie wszystkiego wyciagnac. Trawy nie wiele- w skladzie mam 50 pro kostrzewy i 10 wiechliny- z tego co pamietam to gatunki ktore wdchodza po 2-4 tygodniach wiec Czekam. to moj Drugi trawnik wiec Juz Jestem spokojniejsza i bardziej cierpliwa. Trawa wzejdzie tylko trzeba pilnowac wilgotnosci. Przy pierwszym mialam morze rumianku . Bylam pewna ze Bede musiala robic wszytko od nowa a dzis gesta murawa
kamikaze111 10:36, 14 maj 2016

Oto śmieci jakie wyrosły na części mojego nowego trawnika. Siane było 18 dni temu. Trochę mnie martwi ilość tych chwastów. Tak jak wyżej pisałem, jesienią wszystko było opryskane roundupem i wiosną poprawiłem punktowo tam gdzie wyrastały chwasty.
jakimś cudem wyrosły takie śmieci i chcę się ich szybko pozbyć.

Co to jest i jak z tym walczyć? Pewnie ręcznie chociaż w części wypróbuję Mniszka lub Chwastox Turbo jaki zakupiłem. Ale to tak za miesiąc jak będę widział że wyrywanie mi nie idzie....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies