Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

magdaw 11:59, 14 maj 2016

katiaxx napisał(a)

Magda ja wbijam nozyk o staram sie podciac korzen jak najglebeiej- nie odrasta.

dziękuję Katia .. słyszałam też że widelec dobrze się sprawdza...
LewOgrodowy 13:05, 14 maj 2016

Dziewczyny, moja znajoma ma to. Mówi, że jest super.
casanovva 14:10, 14 maj 2016

Witam, posiadam roczny trawnik dziś zauważyłem że zaczeły pojawiac mi się grzyby w dodatku troszkę dzikiej trawy. Mam pytanie na chwasty chce zastosować środek MNISZEK firmy SUBSTRAL a na grzyby AMISTAR 250 SC. Czy mogę tę środki zastosować w jednym dniu czy muszę odczekać jaki okres ?
magdaw 22:27, 14 maj 2016

LewOgrodowy napisał(a)
Dziewczyny, moja znajoma ma to. Mówi, że jest super.

dzieki! własnie sie przymierzam ale nie wiedziałam czy to warte kasy!
casanovva 22:15, 16 maj 2016

Podbijam moje pytanie powyżej.
kamikaze111 08:23, 17 maj 2016

Wczoraj rozmawiałem z szefem firmy ogrodniczej jaką funkcjonuje w moim mieście. Powiedział, że na roczny trawnik można już stosować wszystkie selektywne herbicydy. Ja zasiałem trawę 3 tyg temu i mam problem, on twierdzi że trawa jest za młoda, może ją spalić nawet mniejsza dawka. Powiedział że to zawsze ryzyko. po pierwszym koszeniu jednak zaryzykuję bo mam miejsca gdzie jest okropna ilość komosy i mniszka.
casanovva 09:19, 17 maj 2016

Ale mi chodzi o to czy mogę zastosować te dwa środki razem tzn. oprysk jednym i odrazu drugim czy muszę odczekać kilka dni.
kamikaze111 09:21, 17 maj 2016

Ja bym radził odczekać dla bezpieczeństwa. Nie zbawi Cię 5 dni przecież
katiaxx 12:22, 17 maj 2016

kamikaze111 napisał(a)
Wczoraj rozmawiałem z szefem firmy ogrodniczej jaką funkcjonuje w moim mieście. Powiedział, że na roczny trawnik można już stosować wszystkie selektywne herbicydy. Ja zasiałem trawę 3 tyg temu i mam problem, on twierdzi że trawa jest za młoda, może ją spalić nawet mniejsza dawka. Powiedział że to zawsze ryzyko. po pierwszym koszeniu jednak zaryzykuję bo mam miejsca gdzie jest okropna ilość komosy i mniszka.

uważam że zniszczysz trawnik, szkoda Twojej pracy i pieniędzy- odrobina cierpliwości - jeszcze nie kosiłeś a już chcesz lać chemię - koś dwa razy w tygodniu - jeśli problem będzie się utrzymywał w kolejnym sezonie pomyślisz o innym rozwiązaniu. Wrzuć w google hasło kiedy stosować takie środki i poczytaj. Efekt idealnego trawnika bez chwastów jest tylko w przypadku trawnika z rolki - przy siewie ZAWSZE są chwasty. Daj szansę swojej trawie na rozkrzewienie się

PS - dwa lata temu gdy zakładałam trawnik - myślałam identycznie ja ty, powstrzymało mnie ogrodowisko
Gardenarium 14:30, 17 maj 2016

casanovva napisał(a)
Witam, posiadam roczny trawnik dziś zauważyłem że zaczeły pojawiac mi się grzyby w dodatku troszkę dzikiej trawy. Mam pytanie na chwasty chce zastosować środek MNISZEK firmy SUBSTRAL a na grzyby AMISTAR 250 SC. Czy mogę tę środki zastosować w jednym dniu czy muszę odczekać jaki okres ?