Witam, posiadam roczny trawnik dziś zauważyłem że zaczeły pojawiac mi się grzyby w dodatku troszkę dzikiej trawy. Mam pytanie na chwasty chce zastosować środek MNISZEK firmy SUBSTRAL a na grzyby AMISTAR 250 SC. Czy mogę tę środki zastosować w jednym dniu czy muszę odczekać jaki okres ?
Wczoraj rozmawiałem z szefem firmy ogrodniczej jaką funkcjonuje w moim mieście. Powiedział, że na roczny trawnik można już stosować wszystkie selektywne herbicydy. Ja zasiałem trawę 3 tyg temu i mam problem, on twierdzi że trawa jest za młoda, może ją spalić nawet mniejsza dawka. Powiedział że to zawsze ryzyko. po pierwszym koszeniu jednak zaryzykuję bo mam miejsca gdzie jest okropna ilość komosy i mniszka.
uważam że zniszczysz trawnik, szkoda Twojej pracy i pieniędzy- odrobina cierpliwości - jeszcze nie kosiłeś a już chcesz lać chemię - koś dwa razy w tygodniu - jeśli problem będzie się utrzymywał w kolejnym sezonie pomyślisz o innym rozwiązaniu. Wrzuć w google hasło kiedy stosować takie środki i poczytaj. Efekt idealnego trawnika bez chwastów jest tylko w przypadku trawnika z rolki - przy siewie ZAWSZE są chwasty. Daj szansę swojej trawie na rozkrzewienie się
PS - dwa lata temu gdy zakładałam trawnik - myślałam identycznie ja ty, powstrzymało mnie ogrodowisko