Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród to moje hobby

Ogród to moje hobby

Toszka 10:03, 25 cze 2014

No to Franiu serdeczne gratulacje

Mam pytanko - muszę zacząć formować moje wiechcie-klony palmowe. Kiedy jest najlepszy czas na cięcie?
Czy potem jakoś zabezpieczasz miejsca cięcia?

I jeszcze uprzejmie donoszę, że problem z usychającym wierzchołkiem zastopował To musiało być ewidentnie zalanie po ulewie.... teraz tylko boję się odciąć "truposza"
Toszka 10:10, 25 cze 2014

FrancoPolo napisał(a)
Po raz pierwszy udało się uzyskać siewki klonu Katsura . Stało się tak za sprawą łagodnej zimy i opadłe nasiona przeszły naturalną stratyfikację a wiosną ujrzałem wschodzące siewki. Mam ich 14 sztuk powsadzałem je do doniczek. Jednak siewki bardzo powoli rosną. Przeniosłem je na parapet pomieszczenia gospodarczego gdzie jest widno ale nie pali słońce. Ciekawe ile się z nich uda utrzymać. Dotychczas udało mi się ukorzenić jeden zraz z tego klonu obecnie ma ok 60 cm wysokości i to jego trzeci sezon. A może macie jakieś podobne doświadczenia?

Nie mam doświadczenia, ale wiem, ze najlepszym podłożem do ukorzeniania klonów jest włókno kokosowe, które zabezpiecza przed chorobami grzybowymi siewek. Chociaż zapewne nic nowego ci nie napisałam

dajana 10:53, 25 cze 2014

Dzięki Franiu
FrancoPolo 13:25, 25 cze 2014

Toszka napisał(a)
No to Franiu serdeczne gratulacje

Mam pytanko - muszę zacząć formować moje wiechcie-klony palmowe. Kiedy jest najlepszy czas na cięcie?
Czy potem jakoś zabezpieczasz miejsca cięcia?

I jeszcze uprzejmie donoszę, że problem z usychającym wierzchołkiem zastopował To musiało być ewidentnie zalanie po ulewie.... teraz tylko boję się odciąć "truposza"
Witam. Truposzka śmiało odetnij a pozostałe nadmiernie wybujałe też. Powinny do miesiąca pojawić się nowe przyrosty.Pozdrawiam.
BarbaraM 17:13, 25 cze 2014

Gratulacje wygranego konkursu.
Należało Ci się.
FrancoPolo 13:18, 26 cze 2014

Dziękuję Basiu .
FrancoPolo 07:57, 07 lip 2014

Hortensje zaczynają powoli kwitnąć ,jedne już w pełni rozwinięte inne dopiero w trakcie rozkwitu. na zdjęciach pierwsza hortensja dębolistna u mnie dopiero dwa lata i horensja 'Le Vasterival' GREAT STAR
FrancoPolo 08:18, 07 lip 2014

Tydzień temu byłem na pewnej wystawie i bardzo mi się spodobała róża pustyni. Żałuję że nie kupiłem sadzonki bo kwitnący był tylko eksponat. Jednak na kwiaty trzeba czekać 6 lat.
FrancoPolo 08:19, 07 lip 2014

Katkak 08:28, 07 lip 2014

Witaj Franku, czytałam Twój kolejny artkuł, tym razem na temat kaliny. Gratuluję i pozdrawiam .