Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

kasiek 16:00, 17 gru 2014

ewsyg napisał(a)
Kasiu, przeglądam zdjęcia, wpatruję się i próbuję dostrzec sosnę, która przesadzałaś niedawno. Przyjęła się, żyje ?

Żyje a jakże choć wygląda mało dekoracyjnie z uwagi na bardzo mocne przyciecie. nie dziwie sie że jej nie widzisz bo wtapia się w zielone tło przy japońcu. Jest mocno powyginana i łysa od spodu (efekt zamierzony) i dopiero licze że na wiosnę będzie ładniejsza jak będa rosły nowe przyrosty a wraz z nimi będą formowane pompony.
Dlatego jej nie widzisz - jest po prawej - widać sznur biały z wygięcia.

Zrobiłam wiec zblizenia:

I raz jeszcze

Tu też widać buksikowe kule znad poprzedniego oczka.
kasiek 16:03, 17 gru 2014

Iwk4 napisał(a)

Ojej, prywatne kąpielisko dla sikorek. Fajnie to wygląda i kolorowo bez kwiatków

Sikorek, wróbli, kosów, gołębi - cały tabun się przewija - nie wiem czy to nie z tego że nie mam kota, a pies jet ich takim postrachem że żaden kot od sąsiadów tu nie zagląda. Gniazda znajduje w wielkich kulach buksikowych, conikach, świerkach, różach pnących, az jestem zaskoczona, przecież żadnego lasu koło mnie
kasiek 16:07, 17 gru 2014

Katkak napisał(a)

Oj, to jeszcze chwiiiile poczekam

Ja zaczynałam od malutkiego na podwyzszeniu - to był stelaz basenu, dookoła obsypany gruzem na to ziemia, potem pas żwiru dookoła by trudno było dosięgnąć lustra wody, a sam basen miał 30 cm głębokości.

kasiek 16:08, 17 gru 2014

Katkak napisał(a)
Kasia, a ja stwierdziłam, że muszę zrobić jakieś zmiany na tej mojej żwirkowej rabacie, którą widać z okna kuchni. Wiosną i latem ją uwielbiam, ale teraz dosłownie straszy, bo jest po prostu pusta. Przydałoby się coś zimozielonego, ale nie dużego, bo miejsca nie za dużo.

Wieczorem zajrzę do Ciebie i spróbuje cos doradzić. Ja teraz robie bardzo duzo zmian - chyba ze mnie zimowy ogrodnik
Wykrawam kanty i rabatom nadaje porządany kształt, wstawiam korzenne i kamienne rzexby tam gdzie łyso i... jak to ja - przesadzam niektóre egzemplarze a potem ładuje na nie kubły liści i liczę że się nie przemożą. Wychodzę jednak z założenia że jeżeli takie zmiany przynoszą m i radoche kiedy większość cierpi na depresje, to nawet jak coś przemarznie to wliczam to w cene mojej radosnej antyzimowej terapi
kasiek 16:18, 17 gru 2014

Bogdzia napisał(a)
Bajeczne zdjęcia sikorek i te mchy na kamieniach też urocze.Pozdrówka zostawiam a u mnie zdjecia które chciałas.

Kiedy je wklejałam to myślałam o Tobie U Ciebie fotki ptaków są fenomenalne
Strasznie dziękuje za fotki rh, tak się ciesze że mam takie ładne egzemplarze - ten roseum rosnie bardzo duży co mnie cieszy
Wybierając do siebie rh kielowałam się przede wszystkim wymaganiami na światło - te lubia miejsca zacienione a u mnie posadzone sa od północnej - choć nie pozbawione wschodnich promieni słońca - stronie.
Po lewej rośnie roseum po prawej Flore na razie idą przyrostami łeb w łeb

Roseum

Plore pleno

Teraz mają ok 50 cm ciekawe jak długo poczekam na takie jak u Ciebie

Mala_Mi 19:03, 17 gru 2014

Kasiu, ptaki do Ciebie sie garną bo tu maja najbardziej naturalne warunki... gdzie im będzie lepiej.
Katkak 22:31, 17 gru 2014

KAsia zerknij jeszcze raz do mnie, wkleiłam zdjęcia cisów, które można by tam wykorzystać.
kasiek 22:33, 17 gru 2014

grazyna napisał(a)

Czuję się jak w baśni gdy patrzę na te zdjęcia, brak mi słów zachwytu, pochwały !

Kasiu wywołujesz na papier tak niesamowite zdjęcia, tworzysz album w realu a nie tylko w necie?

Ściskam Kasiu, stęstkniłam się

Czasem cos wywołam, myslę że kiedyś stworzę album - historię, na razie pilnuje się by nie przeoczyć zmian jakie zachodza z dziećmi i nami, albumy mam prowadzone na bieżąco
Teraz to ja zachwycam się Twoim ogrodem i zmianami jakie wprowadziłaś w ciągu roku - od pamiętnego wrzesnia kiedy się poznałyśmy. Bardzo spodobały mi sie Twoje kompozycje z hortami i azaliami, powoli mój dziki ogród zaczyna robic się ujarzmiony
kasiek 22:43, 17 gru 2014

Agania napisał(a)
Stworzyłaś prawdziwy raj dla ptaków w swoim ogodzie...mają dom i to nie jest złudzenie

Tworzyłam wg włsnego zmysłu, jak widać skrzydlatym przyjaciołom też spasowało
kasiek 22:45, 17 gru 2014

WilczaGora napisał(a)
piękne jesienne zdjęcia ... tylko bombeczki robią "zmyłkę"
a ptaszki cudowniaste

spokojnego - przedświątecznego
Wilczyca życzy

Dzięki Wilcza, miło że wpadłaś, daleko mi do twoich fotek ale staram się jak moge
Wzajemie życzę miłego i pełnego przyjemnych niespodzianek