Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Makao_J 20:25, 28 lut 2016

A jak najlepiej się hartuje takie domowe sadzonki. Bo w ubiegłym roku hartowałam hortkę - wystawiałam (IV-V) na dwór na dzień i przed nocą zabierałam ale mimo wszystko dolne listki jej przymarzły. Odżyła ale boje się że żebym w tym roku czegoś nie straciła np. stipę i cisów.
Katkak 20:35, 28 lut 2016

Makao_J napisał(a)
A jak najlepiej się hartuje takie domowe sadzonki. Bo w ubiegłym roku hartowałam hortkę - wystawiałam (IV-V) na dwór na dzień i przed nocą zabierałam ale mimo wszystko dolne listki jej przymarzły. Odżyła ale boje się że żebym w tym roku czegoś nie straciła np. stipę i cisów.

Ania no właśnie tak jak sama opisałaś. Ja zawsze robię tak samo. Chociaż w zeszłym roku już hortek nawet nie hartowałam, tylko od razu do gruntu wsadziłam i dobrze się miały.
Makao_J 20:52, 28 lut 2016

A no dobra. Będę robić tak samo. Może trochę zawsze musi przy chorować
sylwia_slomc... 20:57, 28 lut 2016

Makao_J napisał(a)
A no dobra. Będę robić tak samo. Może trochę zawsze musi przy chorować

Może nie będzie przymrozków, albo posadzić w grunt i czymś osłonić , a dopiero po Zimnej Zośce odkryć
sylwia_slomc... 20:58, 28 lut 2016

Katkak napisał(a)

skorupowe też robią dziury w liściach. Póki co pokazały się same żółte krokusy . Żółciutkie jak kaczuszka .

Kasiu ,ale nie występują w takich kosmiczych ilościach
Anda 17:20, 29 lut 2016

Napracowałaś się widzę To będzie oczko wodne?

Jeszcze małe pytanie: czy to możliwe, żeby orliki wymarzły? Miałam takie ładne odmianowe i jakoś ich nie widać. Te nieodmianowe już wychodzą.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
hanka_andrus 17:26, 29 lut 2016

Orliki nie są długowieczne. Mogły zaniknąć. Gdzieś czytałam ,że maksimum 4 lata. A te uszlachetnione, może szybciej. Życzę, żeby też się pokazały.

Ja pozwalam części siewek zostać na tym miejscu gdzie się wysiały, ale w Waszych wypucowanych ogrodach, to pewnie nie ma miejsca na taki spontan.

Przesadzam, jak siewka zakwitnie i widzę kwiat, Jak pospolitość, to idzie w kąt, jak mi się podoba, to dostaje honorowe miejsce.
Milka 17:35, 29 lut 2016

Pospolite, to jakie Haniu, bo mnie wszystkie się podobają
hanka_andrus 18:18, 29 lut 2016

U mnie pospolite, to takie, których mam nadmiar w jednym kolorze. Miejsca przecież mało jest, a wszystkie rwą oczy, to jak różnicować?
Katkak 19:33, 29 lut 2016

To zdjęcie pędów mojej aronii. Trzeba ją przyciąć bo się za bardzo rozłazi. Tylko które pędy przyciąć? Te stare? Czy te takie chude patyki? Pojęcia nie mam, jeszcze mój tata ją sadził. Czasem kusi mnie by się jej pozbyć, ale tylko czasem .