Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 18:30, 01 mar 2016

moje śliczniusie, malusie, niebieściusie
Katkak 18:40, 01 mar 2016

Kochani doradźcie jeszcze proszę z tą moją aronią. Wycięłam już te chude , wyrastające z ziemi gałęzie. Teraz zastanawiam się czy zostawić ją w formie krzewu, czy wybrać najbardziej prosty pęd i formować ją w kulkę na pniu, a resztę gałęzi wyciąć?

na zdjęciuach widać jak te dwie tuje za aronią są wyraźnie niższe i takie "dziurawe".

na tym zdjęciu widać taki najprostszy pęd, który można by zostawić sam i koronę ciąć w kształcie kuli. Ale nie znam się na owocowych krzewach, więc zdaję się na Waszą wiedzę i doświadczenie.
bogumila 18:50, 01 mar 2016

Szkoda teraz radykalnie wycinać...będzie mniej owoców.Swoją,. formuję po zbiorach,wycinam gałązki z owocami...tak mi wygodniej je zbierać.Jeśli chcesz prowadzić wyżej to powycinaj małe gałązki z pnia...jeśli w formie krzaczastej to zostaw.Mam mało miejsca i dlatego corocznie radykalnie tnę.
hanka_andrus 19:27, 01 mar 2016

Teraz możesz spróbować w ten sposób: patrz na ostatnie zdjęcie- pierwszy pęd po prawej stronie krzyżujący się- skróciłabym do rozgałęzienia. Zostawiłabym 10 cm , z tego odbiją młode gałązki. Resztę zostawiłabym do czasu po owocowaniu. Chodzi mi o pęd nad druga literą o w "ogrodowisku"
Basilikum 19:33, 01 mar 2016

Przylecialam zobaczyc aroniowe rady Hanusi Tez mam aronie, latem ja posadzilam i jeszcze nie cielam
malgorzata_s... 19:35, 01 mar 2016

Aronię na drzewko wyprowadzasz? Buziak
Nallar 19:40, 01 mar 2016

Na owocowych się nie znam więc nie doradzę. Uważam że jeśli już zdecydujesz się na ciecie to dopiero po zbiorach, jak pisała Bogumiła.
Dla dobra iglaków to lepiej byłoby ją troszkę ciachnąć.
roma2 20:00, 01 mar 2016

Kasiu, wysiałam stipę w końcu. Z tych nasionek co Ci wysłałam pierwszych już coś widać (po 4 dniach), a z tych drugich ćma. Jak u ciebie?
Katkak 08:35, 02 mar 2016

bogumila_bienko napisał(a)
Szkoda teraz radykalnie wycinać...będzie mniej owoców.Swoją,. formuję po zbiorach,wycinam gałązki z owocami...tak mi wygodniej je zbierać.Jeśli chcesz prowadzić wyżej to powycinaj małe gałązki z pnia...jeśli w formie krzaczastej to zostaw.Mam mało miejsca i dlatego corocznie radykalnie tnę.

Dzięki Bogusiu. W takim razie teraz nie będę jej drastycznie ciać, faktycznie zaczekam na owocki, ale tę gałaź najbliżej tui wytnę cała, może ta tujazłapie trochę oddechu. Ale docelowo chyba chciałabym ja poprowadzić jako kulkę an pniu,z uwagi na miejsce właśnie i na tebiedne dwie tuje za nia, które sa wyraźnie mniejsze od pozostałych iw dodatku takie mizerne się zrobiły.
Katkak 08:37, 02 mar 2016

hanka_andrus napisał(a)
Teraz możesz spróbować w ten sposób: patrz na ostatnie zdjęcie- pierwszy pęd po prawej stronie krzyżujący się- skróciłabym do rozgałęzienia. Zostawiłabym 10 cm , z tego odbiją młode gałązki. Resztę zostawiłabym do czasu po owocowaniu. Chodzi mi o pęd nad druga literą o w "ogrodowisku"[/quotedzięki wielkie Haneczko. Zdecydowałam,że teraz wytnę tylko to co muszę, ale po owofowaniu zrohięz niej kulkę na pniu. Miszę ratować te biedne tuje za nia, a i miejsca zrobi się więcej. Co o tym sadzisz?