Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Nallar 15:19, 26 sty 2015

Katkak napisał(a)

Więc co byś zrobiła na moim miejscu Ewuś? Ciachnęłabyś mojego śmietnikowego bza i dała tam derenia?

Trudna decyzja....Bez uwielbiam, chyba trudno byłoby mi się go pozbyć. Z drugiej strony możesz sobie zafundować szczepiony, tylko dla kwiecia bo ten Twój to taki trochę dzikusek z mnóstwem odrostów.
Wstaw Kasiu raz jeszcze zdjęcie tego bzu, może wieczorkiem coś wymyślimy.
Zdjęcia derenia wstawiłam u siebie.
Katkak 15:31, 26 sty 2015

Ewcia ten bez kupiłam lata temu na rynku, od degustatora tanich win krajowych zdjęcia poszukam potem, bo wiesz jak jest
Katkak 21:22, 26 sty 2015

Katkak 21:28, 26 sty 2015

Oj jak ja tęsknię do tych widoczków...

już wkrótce pozbędę się raz na zawsze tego ohydnego plastikowego obrzeża na rzecz kosteczki granitowej
Katkak 21:34, 26 sty 2015

nie chce się wierzyć, że to ta sama rabata. Wiosną i latem tętni życiem, a zimą straszy. Ale obiecałam sobie, że to ostatnia zima kiedy jest taka brzydka
Nallar 22:25, 26 sty 2015

Katkak napisał(a)

Kasiu zrobiłabym eksperyment o którym już kiedyś pisałam. Wycięłabym wszystkie drobne odrosty przy ziemi, koronę zdecydowanie ścięła. Przez bardzo krótki okres będzie wyglądał troszkę łyso, ale szybko się zagęści.
Pisałaś że tworzy on zasłonę od sąsiadów, ale nawet jeśli go wytniesz i na jego miejsce wsadzisz derenia to i tak się odsłonisz. Zostawiając bez (przycięty)masz górę zasłonę a dół na obsadzenie innymi roślinkami, pod dereniem nic już nie wsadzisz.
Tyle wymyśliłam pewnie nie pomogłam.Może ktoś jeszcze się wypowie w tym temacie.

Katkak 23:04, 26 sty 2015

Nallar napisał(a)

Kasiu zrobiłabym eksperyment o którym już kiedyś pisałam. Wycięłabym wszystkie drobne odrosty przy ziemi, koronę zdecydowanie ścięła. Przez bardzo krótki okres będzie wyglądał troszkę łyso, ale szybko się zagęści.
Pisałaś że tworzy on zasłonę od sąsiadów, ale nawet jeśli go wytniesz i na jego miejsce wsadzisz derenia to i tak się odsłonisz. Zostawiając bez (przycięty)masz górę zasłonę a dół na obsadzenie innymi roślinkami, pod dereniem nic już nie wsadzisz.
Tyle wymyśliłam pewnie nie pomogłam.Może ktoś jeszcze się wypowie w tym temacie.

Ewunia właśnie, że pomogłaś . Masz rację, zostawię go i spróbuję jakoś go w kulkę uformować i te dolne odrosty ciachnę. A derenia posadzę na tle thuj i też będzie ślicznie wyglądał. A miejsce pod bzem jest istotne, bo rosną tam żurawki, rh i bodziszki. Dzięki wielkie Ewciu i buziaki
Nallar 23:09, 26 sty 2015

Katkak napisał(a)

Ewunia właśnie, że pomogłaś . Masz rację, zostawię go i spróbuję jakoś go w kulkę uformować i te dolne odrosty ciachnę. A derenia posadzę na tle thuj i też będzie ślicznie wyglądał. A miejsce pod bzem jest istotne, bo rosną tam żurawki, rh i bodziszki. Dzięki wielkie Ewciu i buziaki

Mój po kilku cięciach wygląda tak. Usunę zdjęcie jak zobaczysz.

Katkak 23:11, 26 sty 2015

Ewcia nie usuwaj proszę, będę miała na wzór. Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że latem, kiedy jakoś swojego obetnę i ja będę mogła się takim zdjęciem pochwalić.
mira 23:14, 26 sty 2015

Nie ma co się bać cięcia lilaka, ja swój tnę co prawda po kwitnieniu ale dość mocno i tak żeby nadać mu kształt jaki mi pasuje i jest ok,
bez daje fajną zieleń

pozdrawiam