Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

AgataBC 11:59, 03 lut 2015

Ale się rozpisałam muszę uciekać, papa
Kasial 12:04, 03 lut 2015

AAAA Kasiu zapomniałam całkiem. Gratulacje 600 strony!!!!
Katkak 12:49, 03 lut 2015

Agatka ja od sąsiadów chyba nigdy się nie osłonię, bo mają wysoko okna i chyba musiałabym sekwoje sadzić żeby się odgrodzić. A co do dużych roślin - też bym od razu takie chciała, ale tu niestety pojawia się brutalna ekonomia, więc też uczę się cierpliwości. I tak cieszę się, że szmaragdy kupiłam wyższe, ale już na jeszcze trochę wyższe sobie nie bardzo mogłam pozwolić. Swój ogródek tworzę powoli, choć chciałabym wszystko szybciej, bo ja z tych w gorącej wodzie kąpanych . Marzy mi się mały podjeździk przy garażu, zadaszenie nad placykiem z ławkami, nowe rabaty z nowymi roślinami, ale taki plan rozłożę na kilka lat, bo od razu się nie da. Ale tak sobie myślę, że przez te etapowe działania ogród cieszy chyba jeszcze bardziej. Bo cieszę się wszystkim z osobna, a nie wszystkim na raz. I ma to chyba swój urok. A komplementy koniecznie naucz się przyjmować bo jesteś posiadaczką jednego z moich ukochanych tu ogrodów .
Katkak 12:49, 03 lut 2015

Kasial napisał(a)
AAAA Kasiu zapomniałam całkiem. Gratulacje 600 strony!!!!

Dzięki ptaszyno tęczowa
Nallar 13:05, 03 lut 2015

A się napisałam wczoraj....i doopa, brakło światła w naj mniej odpowiedniej chwili i post diabli wzięli. W skrócie:
Rezygnacja ze świerków +
Poszerzenie rabaty +
Tuje polecane przez Agatkę i Danusię +
Przed nimi piętowe nasadzenia +
Lustro w małym ogrodzie +
Zastanów się tylko czy nie zbrzydnie Ci czyszczenie tego lustra.
Nim zaczniesz kupować roślinki, zobacz jak zachowa się orzech, szkoda by było nasadzić a potem stwierdzić że orzech trzeba usunąć. Fachowcem nie jestem ale bałabym się że on zacznie odrastać.
Mam wrażenie że się powtarzam
Katkak 13:28, 03 lut 2015

Ewuś pewnie, że będę obserwować orzecha. Facet, który go ścinał szans mu nie dawał. Powiedział, że orzech jest specyficznym drzewem, które najlepiej ścinać w drugiej połowie lipca. A my ścinaliśmy w 2-giej połowie listopada. Co do lustra to pomysł nie na ten rok (kasa, kasa, kasa). A z czyszczeniem jakoś dam radę .
AgataBC 18:15, 03 lut 2015

Katkak napisał(a)
Marzy mi się mały podjeździk przy garażu, zadaszenie nad placykiem z ławkami, nowe rabaty z nowymi roślinami, ale taki plan rozłożę na kilka lat, bo od razu się nie da. Ale tak sobie myślę, że przez te etapowe działania ogród cieszy chyba jeszcze bardziej. Bo cieszę się wszystkim z osobna, a nie wszystkim na raz. I ma to chyba swój urok.

Ktoś kiedyś mądrze powiedział: "Kiedy masz wszystko przestajesz marzyć" toteż cieszmy się, że nie mamy odrazu wszystkiego Ja kocham marzyć
Katkak 18:21, 03 lut 2015

Agcia napisał(a)

Ktoś kiedyś mądrze powiedział: "Kiedy masz wszystko przestajesz marzyć" toteż cieszmy się, że nie mamy odrazu wszystkiego Ja kocham marzyć

Podpisuję się pod tym obiema rękami . Ja też uwielbiam marzyć. A mój ogród w marzeniach zachwyca samą Maję
Katkak 11:32, 04 lut 2015

Moja radosna twórczość . A tak naprawdę to plan na tren rok. Zasłonić się od sąsiadów (od strony szop). Postanowiłam, że będzie coś takiego, żeby nie były tylko same thuje i thuje.
Pomysł jest Asi, jednej z naszych koleżanek (potem podam nazwę wątku, bo mi gdzieś uciekła). Roślinki oczywiście można wymienić na inne, ale generalnie kształt będzie mniej więcej taki. Na pewno zostawię świerki kłujące (coś niebieskiego ). Co do kulek, to wykorzystam swoje thuje spod orzecha, które zostaną uformowane na kulki. No i thuje szmaragd, które też szczęśliwie posiadam. Co do kulki na pniu to może będzie to wierzba hakuro nishiki (mam dostać od kogoś kogo baaardzo lubię ), albo (i na to ochotę mam wielką) szydlica japońska na pniu. Nie byłabym sobą, gdybym nie upchnęła także czegoś niżej, ale najważniejszy jest szkielet, przy którym zamierzam zostać. No i do tych jałowców zupełnie nie jestem przekonana, ale zobaczę jeszcze.
Katkak 11:37, 04 lut 2015

A tu to już wybiegłam sobie do przodu z marzeniami, bo to plan nie na ten rok niestety. Chociaż thuje pojawią się tam już w tym roku. Zamierzam posadzić thuje Malonyana, bo są wąskie i ładne.

Orzech póki co zostaje, wyciąć mogę go przecież w każdej chwili. Marzy mi się, że wreszcie zakwitnie pnąca się po nim glicynia, słońca będzie teraz miała pod dostatkiem, bo orzech został zupełnie ogolony. Ta "palemka" po prawej stronie to sumak octowiec "Tiger eyes". A po lewej moje wymarzone lustro obwiedzione drewnianą kratką (oczywiście w białym kolorze), po której będzie piął się bluszcz. Zasłoni nas od sąsiadów i będzie optycznie powiększać ogród. Będzie tam sporo bylinek, może jakaś krzewuszka lub dereń, a kieeeeedyś, z dużym naciskiem na kieeeedyś oczko wodne . Cóż, pomarzyć nic nie kosztuje .