Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Nallar 11:38, 04 lut 2015

Masz pod ręką zdjęcie tej rabaty (od strony szop) na której planujesz zmiany? chyba się pogubiłam.;(
Katkak 13:36, 04 lut 2015

Ewuś chodzi mi o tę stronę ogrodu, po której za płotem stoją szopy sąsiadów (tych berberysów już tam nie ma). Ten "żywopłot inaczej" ze świerkami kłującymi dam z tej strony. Żadnej rabaty tam jeszcze nie ma. Dopiero powstanie

Nallar 14:16, 04 lut 2015

Kasiu jaka długa jest ta rabata? i jaką planujesz szerokość?
Katkak 15:12, 04 lut 2015

Nallar napisał(a)
Kasiu jaka długa jest ta rabata? i jaką planujesz szerokość?

Ewcia nie mam jak wyskoczyć żeby zrobić teraz pomiar. W każdym razie na razie skupię się na długości (na bank zmieszczę wszystkie rośliny). A co do szerokości to na razie nie wiem, bo dopiero ta rabata będzie powoli powstawać. Najważniejszy jest dla mnie ten "szkielet", czyli posadzenie wzdłuż ogrodzenia wszystkich planowanych roślin.

Dobra, udało mi się zmierzyć tak bardzo na szybko - długość ok. 5,5m.
Nallar 16:46, 04 lut 2015

Katkak napisał(a)
Ewuś chodzi mi o tę stronę ogrodu, po której za płotem stoją szopy sąsiadów (tych berberysów już tam nie ma). Ten "żywopłot inaczej" ze świerkami kłującymi dam z tej strony. Żadnej rabaty tam jeszcze nie ma. Dopiero powstanie

Tylko się nie śmiej, dopiero się wprawiam.

przed danicami masz miejsce na niskie bylinki.
Katkak 17:19, 04 lut 2015

No, no, Kochana pięknie . Ja bym na pewno ładniej nie zrobiła, Czyli, że plan Ci przypadł do gustu, tak?
Jutro Ewciu zrobię zdjęcie tej strony ogrodu żebyś miała dokładniejszy obraz. Ta rabata jest dłuższa jeszcze. Szerokość szopy to tylko jej fragment.
Kapibara 18:30, 04 lut 2015

Kasiu macham z Drzewulcowa Ambitne pomysły,jestem pod wrażeniem. A nazwy thujek muszę zapisać, bo też szukam czegoś chudego. Gratki na 600

Katkak 18:36, 04 lut 2015

Kapibara napisał(a)
Kasiu macham z Drzewulcowa Ambitne pomysły,jestem pod wrażeniem. A nazwy thujek muszę zapisać, bo też szukam czegoś chudego. Gratki na 600

Aguś jak to się mówi - plany zawsze są wielkie . Zobaczymy co uda mi się zrealizować . Ciekawe czy bez problemu będzie można dostać te thuje w szkółkach, mam nadzieję, że tak. Buziole
Nallar 20:14, 04 lut 2015

Troszkę zmieniłam. widziałaś?
Danici dałam przed krzewuszkę, bo kiedy krzewuszka straci liście zostaną zielone kulki, natomiast kiedy "kulka na kijku" straci liściory zostaną tujki.
Pod "kulką na patyku" możesz dać jałowce, a przed danicami.... wolna amerykanka, może żurawki lub hosty a może niskie trawki? Istotne jest czy ta rabata będzie łączyła się z jakąś już istniejącą.
Danici są niskie i jak krzewuszka wyłysieje to będzie dziura w zielonej ścianie.
Weź namiar że świerki są dość szerokie.
To tylko moje spostrzeżenia, to Tobie musi pasować i się podobać.
Katkak 20:30, 04 lut 2015

Nallar napisał(a)
Troszkę zmieniłam. widziałaś?
Danici dałam przed krzewuszkę, bo kiedy krzewuszka straci liście zostaną zielone kulki, natomiast kiedy "kulka na kijku" straci liściory zostaną tujki.
Pod "kulką na patyku" możesz dać jałowce, a przed danicami.... wolna amerykanka, może żurawki lub hosty a może niskie trawki? Istotne jest czy ta rabata będzie łączyła się z jakąś już istniejącą.
Danici są niskie i jak krzewuszka wyłysieje to będzie dziura w zielonej ścianie.
Weź namiar że świerki są dość szerokie.
To tylko moje spostrzeżenia, to Tobie musi pasować i się podobać.

super Ewcia, dzięki. A mnie nasuną się jeszcze jeden pomysł. Kulka na pniu to może jakiś iglak mógłby być, wtedy byłby "kudłaty" przez cały rok. Na pewno będą tam kiedyś jakieś trawy. Ale najpierw skupię się na tym "szkielecie". Bylinki to już później. Świerki jak kiedyś urosną, to podkrzesam je chyba troszkę od dołu.