Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 21:53, 05 cze 2018

Kasia_CS napisał(a)
Hej Pracusiu! Cudny domek! Odkąd widziałam podobny u koleżanki dokładnie w tym stylu i kolorach pomalowany, to nie wyobrażam sobie, żeby domek dla Kuby i Kai miał być w innej formie super wyszło!

Mój eM chce zrobić sam, więc w razie czego można zaprojektować od A do Z- chciałabym bardziej azurowy, zeby nie zaslanial zbytnio ogródka i nie był za ciężko na tych naszym mikrym aerale.

Piękne różyczki masz. I czekam na ladowarkę

Kasiu mój mąż niestety od pewnego czasu dosyć zajęty pracą jest, więc pewnie dzieci prędko by się domku nie doczekały, a tu jeden dzień i złożony, kilka dni i pomalowany niby taki malutki domek, a roboty przy nim trochę jest

Co do ładowarki codziennie chodzę do ogrodu z aparatem i uwieczniam kwitnące róże, obawiam się,że jak zakupie ładowarkę ok 100 nowych stron przybędzie hihi.
paulina_ns 22:02, 05 cze 2018

A z wieści ogrodowych oczywiście wszystko na mojej głowie jest jak i ogród tak i dom no i dzieci prace więc posuwają się dosyć powoli, ale cały czas do przodu dzisiaj wypieliłam rabatę z wiązem, w końcu zakupiłam korę no i powiem,że w końcu jakoś to wygląda, od razu nabrała innego wyglądu pomalowałam dzisiaj pergolę, którą zrobił mi mąż ( pokaże jak będzie ładowarka) no i wypieliłam jeszcze rabate przy kojcu psa, resztę mojego czasu pochłonęła wizyta u logopedy, dentysty i babci

A przy okazji wizyty u wszystkich specjalistów znalazłam chwilkę żeby skoczyć do ogrodniczego i zakupiłam róże, którą bardzo chciałam mieć, oczywiście mowa o ascot piękny duży krzew, pełno na nim pąków, niestety i mszyce były, ale nie mogłam się jej poprostu oprzeć

Edit. Dziewczyny czy dobrze mi się obiło o uszy,że mszyc można się pozbyć gnojówką z pokrzyw? Polać po całym krzaku, tylko w jakiej proporcji?
sarenka 06:47, 06 cze 2018

paulina_ns napisał(a)

Megi ja zakupiłam farby dekoral biały matowy i jasny popielaty, są to farby do drewna i metalu, na pewno nie będą chroniły drewna tak jak np drewnochron, ale u nas zjeżdżiłam wszystkie sklepy i niestety nic nie było w tych kolorach, wszystkie dostępne kolory to te tradycyjne olcha, mahoń, a ja jakoś ubzdurałam sobie tak kolorystycznie i musiałam kombinować

Ja myślałam, żeby pomalować altax impregnatem- ale czy to ma sens to nie wiem...
zoja 07:05, 06 cze 2018

sarenka napisał(a)

Ja myślałam, żeby pomalować altax impregnatem- ale czy to ma sens to nie wiem...

Ma sens - zaimpregnujesz/zabezpieczysz/zagruntujesz w ten sposob drewno, a gdyby cos kolorem zawsze mozesz pozniej pomalowac
zoja 07:07, 06 cze 2018

Paulina, ja bym polala taka sama proporcja jak zawsze 1:10.
Nie jestem pewna czy gdzies nie pisali ze do oprysku to 1:20, ale ja zawsze taka sama stosuje i nie szkodzi to roslinom.
paulina_ns 07:16, 06 cze 2018

zoja napisał(a)
Paulina, ja bym polala taka sama proporcja jak zawsze 1:10.
Nie jestem pewna czy gdzies nie pisali ze do oprysku to 1:20, ale ja zawsze taka sama stosuje i nie szkodzi to roslinom.

Zoju i faktycznie skuteczne jest na mszyce? U mnie wyjątkowo dużo w tym roku tego dziadostwa
Kawa 08:38, 06 cze 2018

Paulinko a gdzie kupowałaś różę?
koniecznie musisz wziąć werbenę !!!!!
Kasya 08:44, 06 cze 2018

Ascot ładna, bardzo, mam nawet 2
Ale u mnie jakoś przemarza po zimie tnę do kopca i dopiero teraz ma paki wiec jeszcze nie zakwitły u mnie
No nie wiem czemu tak...

A mszyce wystarczy mechanicznie strącić i nie wrócą
Nawet silny str wody wystarczy
koliber 08:53, 06 cze 2018

Paulinko, pozwoliłam sobie zrobić poranny spacerek po Twoim przecudnym ogrodzie

Pięknie jest

Pozdrawiam gorąco
paulina_ns 08:54, 06 cze 2018

sarenka napisał(a)

Sens na pewno ma, przynajmniej drewno zabezpieczysz