Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Selly 12:40, 04 maj 2015

paulina_ns napisał(a)
Dziewczyny poszukuję nie wysokich drzew / drzewek ozdobnych, może polecacie jakieś?

Przyszłam z rewizytą .

A do jakiej wysokości chcesz mieć te drzewka ?, bo w sumie wybór jest ogromny: od jednometrowych np. trzmielin szczepionych na pniu lub wierzb Hakuro , po śliwy Pissardii - 5 metrów.
paulina_ns 13:33, 04 maj 2015

Selly napisał(a)

Przyszłam z rewizytą .

A do jakiej wysokości chcesz mieć te drzewka ?, bo w sumie wybór jest ogromny: od jednometrowych np. trzmielin szczepionych na pniu lub wierzb Hakuro , po śliwy Pissardii - 5 metrów.

Witaj dzięki, że zaglądnęłaś do mnie Szukam średnich drzewek, trzmielinki już mam, hakuro też, śliwa pissardii jest już na mojej liście , takich właśnie do 5 metrów, nie chcę bardzo dużych.
paulina_ns 13:36, 04 maj 2015

Pojechałam dzisiaj dokupić korę, oczywiście przytargałam kolejnego berberysa, tym razem odm. erecta, bardzo mi się spodobał jego pokrój i kolor Patrzyłam też na drzewa ozdobne, w sumie wybór nie wielki, jedynie co wpadło mi w oko to właśnie śliwa pissardii, cena fajna 25 zł, tyle tylko, że nie miała jeszcze w ogóle liści, czy to normalne jak na tą odmianę?
anetta 13:51, 04 maj 2015

miała chociaż pączki liści? bo moje to teraz tak wyglądają jak w moim wątku zasypane lisćmi.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=17
paulina_ns 13:55, 04 maj 2015

anetta napisał(a)
miała chociaż pączki liści? bo moje to teraz tak wyglądają jak w moim wątku zasypane lisćmi.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=17

Anetko były łysiutkie, gdyby nie przyklejona etykieta nawet bym nie powiedziała, że to śliwa, dlatego mnie to zastanowiło.
anetta 14:10, 04 maj 2015

To pewnie były kopane wiosną z gruntu do doniczek, więc nie ukorzenione i najprawdopodobniej się nie przyjeły, zawsze sprawdzaj sobie rośliny czy są dobrze przekorzenione wyciągając lekko z doniczki i sprawdzaj czy się bryła nie rozsypuje. Dobrze ukorzenione to gwarancja sukcesu przyjęcia rośliny w ogrodzie
waldek727 14:51, 04 maj 2015

paulina_ns napisał(a)
Patrzyłam też na drzewa ozdobne, w sumie wybór nie wielki, jedynie co wpadło mi w oko to właśnie śliwa pissardii, cena fajna 25 zł, tyle tylko, że nie miała jeszcze w ogóle liści, czy to normalne jak na tą odmianę?

Co to za szkółka w której sprzedają ,,suche badyle"?
Paula. Ja ze śliwy wiśniowej pissardii mam zrobiony żywopłot i aktualnie pokryty jest on w całości młodymi bordowymi listkami. Gdzieniegdzie widać jest jeszcze pojedyncze różowe kwiatki. Tak też powinno wyglądać teraz drzewko wystawione do sprzedaży.
Selly 15:02, 04 maj 2015

paulina_ns napisał(a)

Anetko były łysiutkie, gdyby nie przyklejona etykieta nawet bym nie powiedziała, że to śliwa, dlatego mnie to zastanowiło.

Nie koniecznie świadczy to żle. Ja mam 2 rodzaje śliw Pissardii. Te które rosną już od lat i mają już piękne liście, oraz te które kupiłam parę dni temu właśnie jako suche badylki i te mają dopiero maciupeńkie zalążki listków. Jeśli sprzedawca chce długo sprzedawać z gołym korzeniem, często trzyma takie drzewka w chłodni, żeby właśnie nie wchodziły w stan wegetacji. Takie egzemplarze po wypuszczeniu na wolność są opóźnione w porównaniu do swoich pobratymców. Trzeba sprawdzić , czy są zalążki listków.
paulina_ns 15:41, 04 maj 2015

Szkółka w Brzeznej, samą zaskoczył mnie ten widok, ale może być tak jak pisze Selly, one nie były w doniczkach tylko wkopane w ziemi i całkiem możliwe,że dopiero co wystawione, ale jakoś nie będę się przekonywać na własnej skórze, czy coś z nimi nie tak, spotkałam znajomą, która dała mi namiary na szkółkę, w której kupowała kilka dni temu i mówiła, że jej śliwa ma już piękny bordowy kolor i były w tej samej cenie
paulina_ns 16:13, 04 maj 2015

A oto mój dzisiejszy nabytek Uwielbiam berberysy

Floks oskrzydlony, jeszcze maluteńki, ale jakieś tam kwiatuszki już ma

Tawuła ładnie się wybiła na tle kory, o taki efekt mi chodziło