Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 11:57, 05 maj 2015

rumiankowa napisał(a)
A jeszcze mam pytanie, będziesz stosować obrzeże jakieś, czy chcesz docinać darń na angielski kant?

Mam zamiar robić kanciki
paulina_ns 12:00, 05 maj 2015

Selly napisał(a)

Dodaj coś zimozielonego, bo zimą będziesz miała w tym miejscu tylko łyse gałęzie.
Rozchodniki pięknie się komponują z kosodrzewiną, ale musiałabyś powiększyć rabatę. Albo można by dodać ze 3 szt świerków Conica. Wprowadziłyby trochę innych kształtów i faktur, bo na razie jest mocno krzaczasto. Dodałabym za hortensjami wysokie trawy np miskant Morning Light. Są srebrzyste i kontrastują z bordowym. Dodadzą trochę dynamiki i lekkości.
No i brakuje najniższego piętra roślin np obwódki z czegoś , co kwitnie wiosną/ wczesnym latem np dzwonki, bratki, goździki pierzaste. Cokolwiek niskiego , żeby były wszystkie piętra - chociażby rządek bordowych żurawek- nawiązywałyby kolorem do śliwek. Hortensje i rozchodniki to rośliny drugiej połowy lata, zatem obstawiałabym coś wiosennego, wczesnoletniego lub zimozielonego jak żurawki.
Generalnie bardzo fajnie. Pomysł na symetrię śliwek - super ! Bordowe liście drzewek będą fajnie się odnaczać na tle kwiatów hortensji. ( też tak mam u siebie ) Całość kolorystycznie spójnie dobrana . Widać dobrą szkołę Ogrodowiska Jednak myślę , że nie unikniesz poszerzenia tej rabaty ...

Dziękuję, właśnie mi też brakuje tego najniższego piętra myślałam o kulkach bukszpanowych, no i właśnie o trawkach zimozielonych, tylko nie wiem jakiej odmiany. Też coś mi się wydaje, że będzie musiała zostać poszerzona
paulina_ns 12:03, 05 maj 2015

dorowel napisał(a)
Paulinko jak ściągnęłaś tą trawę? Sama dałaś radę, czy zatrudniłaś kawałek faceta?

Większą połowę ja, później mąż wkroczył do akcji ale w tym miejscu wyjątkowo łatwo poszło, ziemia była miękka.
paulina_ns 12:05, 05 maj 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Zamiast rozchodnika przed drzewkami daj bukszpanowe stożki Fale przed wykuszem obsadź trawka ice dance ( jest zimozielona ) Fale z drzewkami obsada czerwoną żurawką
i już zimą łyso nie będzie Kwiatostany hortek i rozchodników dopiero wiosną się wycina więc tworzą zimowe suche bukiety

Małgosiu jak zawsze jesteś nie zawodna w końcu ta rabatka to Twój projekt Myślisz, że śliwa na pniu będzie pasowała w tym miejscu, zamiast tego buka?
paulina_ns 12:12, 05 maj 2015

Tak prace z tyłu domu mnie pochłonęły , że całkowicie zapomniałam, że z przodu domu,przy kojcu psa mam wsadzonego klona palmowego . I tak się zastanawiam co z tym biedakiem zrobić, rośnie on sobie w trawie i przeszła mnie przez myśl, że może przesadzić go do tej rabatki w miejscu stożka bukszpanowego, a stożka przesadzić do rabaty, która teraz się robi co o tym myślicie?

dokładnie w tym miejscu

anna_p_k 13:28, 05 maj 2015

na rabatce przy wykuszu przydałoby się coś co bedzie ją zdobić zimą i wiosną ale jeżeli szukasz dla stożka tam miejsce to chyba musisz ją powiększyć bądź zostaw taką jaka jest bez stożka tylko obwódkę dodaj zimozieloną, chociaż te bordowe żurawki też by pasowały
paulina_ns 13:41, 05 maj 2015

anna_p_k napisał(a)
na rabatce przy wykuszu przydałoby się coś co bedzie ją zdobić zimą i wiosną ale jeżeli szukasz dla stożka tam miejsce to chyba musisz ją powiększyć bądź zostaw taką jaka jest bez stożka tylko obwódkę dodaj zimozieloną, chociaż te bordowe żurawki też by pasowały

No właśnie tak teraz na nią patrzyłam i ciężko będzie jeszcze stożki tam wcisnąć ewentualnie kulki bukszpanowe, je będę mocno w razie czego przycinała, żurawki wcisnę bez problemu, no i jeszcze trawki o których Małgosia pisała.
jolka 17:23, 05 maj 2015

paulina_ns napisał(a)

Jolu dokładnie to instytut w Brzeznej słyszałaś o nim? Mają tam rośliny, ale nie duży wybór, zależy kto co szuka, bardziej drzewka owocowe, chociaż ostatnio widziałam żurawki, hosty, hortensje, cenowo różnie, ale taniej niż w SS, dzisiaj znajoma mówiła mi o szkółce w okolicach Podegrodzia,zachwalała, że ceny fajne mają, duży wybór i ładne rośliny,jeszcze dokładnie nie wiem w jakim miejscu, ale jak się dowiem to dam na pewno znać

Dzięki za info Paula. Instytu znam, ale nie lubię. Nigdy nic fajnego tam nie kupiłam. A jak będziesz miała namiary na coś nowego to mów

PS. piękna rabatka Ci się pod oknami szykuje
malgorzata_s... 20:38, 05 maj 2015

Śliwy mogą być jak najbardziej Klona musiałabyś bardziej od drzewka odsunąć bo on spory rośnie.
paulina_ns 21:19, 05 maj 2015

jolka napisał(a)

Dzięki za info Paula. Instytu znam, ale nie lubię. Nigdy nic fajnego tam nie kupiłam. A jak będziesz miała namiary na coś nowego to mów

PS. piękna rabatka Ci się pod oknami szykuje

Ja tam kupuję korę, bo mam najbliżej no i nią nie muszę się martwić, czy się przyjmie no chyba, że coś co wypatrzę, co nie dużo kosztuje to kupię, ale na większe zakupy tam bym się nie wybrała Jasne, że dam znać nadal nie mam informacji o tej szkółce, ale jutro w szkole na pewno się spotkam z tą mamą to się jej dokładnie dopytam no i oczywiście Ci napiszę, może w końcu się spotkamy i razem tam wybierzemy