Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Anusia 18:57, 19 mar 2016

paulina_ns napisał(a)

Mirellko to jest kostrzewa sina, wiem,że tutaj nie jest polecana, ale mi bardzo się podoba

Jeśli roślinka nie jest polecana to nie znaczy, że nie musimy jej mieć. U Ciebie jest wybitnie zielona, ja mam jedną sztukę i nie wygląda tak ładnie. Wiele roślin czy kolorów nie jest polecana np kolor pomarańczowy. W tym roku planuję kolory z przewagą białego, fioletu i niebieskiego ale to nie znaczy, że nie będę miała pomarańczowego. Planuję posadzić Trytomę na folkowej rabacie. Tam jak co roku bedzie mix kolorów bo ta rabata rządzi się własnymi prawami i przez długi czas tak pozostanie
paulina_ns 08:22, 20 mar 2016

MirellaB napisał(a)

Kostrzewa sina taka zielona? Aż mi się nie chce wierzyć, że to kostrzwa

Ona taka przez zimę się zrobiła, ja ją lubię, bardzo ładnie wygląda na rabacie
paulina_ns 08:34, 20 mar 2016

Anusia napisał(a)

Jeśli roślinka nie jest polecana to nie znaczy, że nie musimy jej mieć. U Ciebie jest wybitnie zielona, ja mam jedną sztukę i nie wygląda tak ładnie. Wiele roślin czy kolorów nie jest polecana np kolor pomarańczowy. W tym roku planuję kolory z przewagą białego, fioletu i niebieskiego ale to nie znaczy, że nie będę miała pomarańczowego. Planuję posadzić Trytomę na folkowej rabacie. Tam jak co roku bedzie mix kolorów bo ta rabata rządzi się własnymi prawami i przez długi czas tak pozostanie

Aniu wiadomo,że każdy ma różne zdanie na temat danej rośliny. Ja kupiłam 3 szt w tamtym roku na jesień i rośnie sobie bezproblemowo, tak samo nie jest polecana tutaj wierzba 'hakuro', a mi się ona bardzo podoba i nie mam zamiaru nic z nią robić to są nasze ogrody i mają się przede wszystkim nam podobać, powiadasz pomarańcz? No ciekawa jestem ja znam tylko pomarańczowe śmierdziuchy
Anusia 08:39, 20 mar 2016

Śmierdziuchy też u mnie królują na folkowej rabacie. Jak dla mnie to niezawodna roślina, która kwitnie aż do pierwszych przymrozków.
paulina_ns 09:52, 20 mar 2016

Anusia napisał(a)
Śmierdziuchy też u mnie królują na folkowej rabacie. Jak dla mnie to niezawodna roślina, która kwitnie aż do pierwszych przymrozków.

Oj tak, a mało tego w następnym roku same się wysialy przynajmniej kilka sztuk i nie musiałam kupować
paulina_ns 09:56, 20 mar 2016

Przesyłam trochę wiosny w ten zimny niedzielny dzień

zoja 10:20, 20 mar 2016

paulina_ns napisał(a)

Marzenko może akurat chociaż zaczyna mnie już denerwować wszystko, stipe tyle pielęgnowalam, a na jeden raz szlak ja zaczyna trafiać, spróbuję jeszcze z tym węglem, muszę pomidory ratować, bo też pleśń łapie

Paulina, uda się ja tak uratowałam pelargonie - widziałaś jakie są teraz ładne (wczoraj wstawiłam zdjęcie) - pokrusz, spryskaj-zroś wodą i będzie dobrze. Trzymam kciuki
zoja 10:26, 20 mar 2016

paulina_ns napisał(a)

Mirellko to jest kostrzewa sina, wiem,że tutaj nie jest polecana, ale mi bardzo się podoba

a ja zamierzam ją wysiać w tym roku - ale już jak ciepło na dworze się zrobi mi też się podoba
AnnaCh 10:59, 20 mar 2016

paulina_ns napisał(a)
Oj tak, a mało tego w następnym roku same się wysialy przynajmniej kilka sztuk i nie musiałam kupować
Ja już od kilku lat nie kupuję, bo się sieją jak głupie, po kilkadziesiąt sztuk Nagietki podobnie
ag_zie 20:29, 20 mar 2016

zoja napisał(a)
Hej
w jakimś wątku widziałam, że skarżysz się na pleśń pojawiającą się w siewkach-stipie.
Gdy u mnie zaczęła się pojawiać pleśń (jakieś 1,5miesiąca temu) pokruszyłam tabletki węgla (takiego z apteki na biegunkę) i posypałam tak jak się soli -szczyptę - i to pomogło. Zrobiłam tak, bo gdzieś w necie szukając informacji na forach ogrodniczych trafiłam na słowa:
"Posypanie z wierzchu podłoża odrobiną rozkruszonego węgla drzewnego faktycznie zapobiega powstawaniu pleśni(...)",
"Posłyszałem kilka słów dzisiaj na temat węgla drzewnego, że dobry, bo nie pozwala na rozwijanie chorób grzybowych itd itp."
Moje siewki/sadzonki żyją i mają się dobrze więc węgiel im nie zaszkodził.
Jak tylko widzę, że zanosi się na pleśń w nowych wysiewach to od razu "solę" i jest OK.
...

Nadrabiam zaległości i to muszę zastosować u siebie też w mojej stipie coś się kluje

A i zapomniałam napisać że ta hortka Diamant Rouge Rendia to fajnie wygląda i nie za duża jest i do Nigry by pasowała