Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 10:25, 22 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Paulinka moje najlepsze wyglądają tak jak Twoje nisko ścięte. A najgorsze wyglądają jeszcze gorzej niż Twoje te najbardziej marne.
Ty masz piękne egzemplarze w porównaniu do moich.
U mnie to jest dopiero masakra

O kurcze to jak jeszcze gorzej to faktycznie...ale to limki, czy inne odmiany hortensji?? Który sezon je masz? Bo z tego co gdzieś wyczytałam one zbierają się dopiero na drugi, ewentualnie 3 sezon. U mnie np anabelle w ogóle się nie sprawdzają, dwie mi już wypadły i więcej powiedziałam, że nie kupię. Nie mam pojęcia od czego może to zależeć, cięcie miały, nawóz wiosna dostały, podlewane są, były w kwaśnej ziemi sadzone. A właśnie a propo masz je w słońcu,czy w cieniu? Bo od stanowiska też dużo zależy, ja miałam jedna limke przed kojcem psa, rosła w cieniu i parę dni temu ja przesadzilam do słońca, bo w gole liście nie miała, a teraz jak ma więcej słońca od razu listki puściła.
paulina_ns 10:28, 22 maj 2017

Kawa napisał(a)
Mirelko ja mam też takie które dopiero lekko się małymi listkami zazieleniły podczas gdy inne już całe w liściach
ja swoje nisko cięłam i naprawdę im to nie zaszkodziło
dopiero od przyległego roku chcę je troszkę wyżej poprowadzić

Kamilka a może te co lekko się listkami zazielenily mniej słońca mają? Ja już sama nie wiem, wiem na pewno,że do cienia nadają się ogrodowe, chociaż z tym różnie bywa miałam w cieniu i też padły, dlatego nie kupuje.
Kawa 10:34, 22 maj 2017

paulina_ns napisał(a)

Kamilka a może te co lekko się listkami zazielenily mniej słońca mają? Ja już sama nie wiem, wiem na pewno,że do cienia nadają się ogrodowe, chociaż z tym różnie bywa miałam w cieniu i też padły, dlatego nie kupuje.

nie raczej nie
mam i w słońcu i półcieniu
a te akurat w słońcu ale w ogóle myślałam ze padły bo się długo zbierały
ale się zebrały kupiłam późną jesienią i były zadołowane pewnie dlatego
a reszka ładnie po cięciu wiosennym przyrasta
alis 10:35, 22 maj 2017

Paula hortki wypasione, co Ty chcesz od nich? Moje mniej więcej w podobnym stadium, tylko Anabelle bujne.
Zana 10:49, 22 maj 2017

Przyszłam różankę nadrobić i odpowiedzieć na Twoje pytanie. U mnie też takie prawie koło, tylko przy narożniku tarasu a potem ciągnie się wzdłuż tarasu. Łacznie będzie na niej 27 krzaczków różanych (o ile będą chciały rosnąć, bo na razie straszą badylami!), poza tym kulki tuje Miriam, miskanty Adagio, trawki niskie carex Montana Raureif, jeżówki, chyba jeszcze szałwie, trzy żurawki bordowe bo nie wiem gdzie je na razie przenieść. A i jeszcze nowa odmiana hortensji, którą kupiłam na testowanie i na razie nie miałam gdzie wsadzić. No i jeszcze jakieś inne byliny chciałabym tam upchnąć.

Hortensji się nie czepiaj, bo te większe wyglądaja ok, moje mają mniejsze liście. Te malutkie dobrze, że tak drastycznie przycięłaś, one się rozgałęzią i za dwa / trzy lata będziesz miała piękne krzaczki.
paulina_ns 14:35, 22 maj 2017

Kawa napisał(a)

nie raczej nie
mam i w słońcu i półcieniu
a te akurat w słońcu ale w ogóle myślałam ze padły bo się długo zbierały
ale się zebrały kupiłam późną jesienią i były zadołowane pewnie dlatego
a reszka ładnie po cięciu wiosennym przyrasta

Najważniejsze,że ruszyły
paulina_ns 14:37, 22 maj 2017

alis napisał(a)
Paula hortki wypasione, co Ty chcesz od nich? Moje mniej więcej w podobnym stadium, tylko Anabelle bujne.

A mi anabelle ładnie rosła wczesna wiosna, a później padła...nie wiem czemu to już kolejna.

Alicja od limek nic nie chce tylko wstawiłam zdjęcie porównawcze, że jednak lepiej je przyciąć mniej i będą bujniejsze, wkurzają mnie Bobo i Pinky winky, bo kolejny u mnie sezon i takie marniutkie.
paulina_ns 14:39, 22 maj 2017

Zana napisał(a)
Przyszłam różankę nadrobić i odpowiedzieć na Twoje pytanie. U mnie też takie prawie koło, tylko przy narożniku tarasu a potem ciągnie się wzdłuż tarasu. Łacznie będzie na niej 27 krzaczków różanych (o ile będą chciały rosnąć, bo na razie straszą badylami!), poza tym kulki tuje Miriam, miskanty Adagio, trawki niskie carex Montana Raureif, jeżówki, chyba jeszcze szałwie, trzy żurawki bordowe bo nie wiem gdzie je na razie przenieść. A i jeszcze nowa odmiana hortensji, którą kupiłam na testowanie i na razie nie miałam gdzie wsadzić. No i jeszcze jakieś inne byliny chciałabym tam upchnąć.

Hortensji się nie czepiaj, bo te większe wyglądaja ok, moje mają mniejsze liście. Te malutkie dobrze, że tak drastycznie przycięłaś, one się rozgałęzią i za dwa / trzy lata będziesz miała piękne krzaczki.

Ło matko 27 krzaczkow to już coś ja mam tyle, ale porozrzucanych po całym ogrodzie i odpukac widzę,że wszystkie zawiazuja już paki kwiatowe. To widzę,że mamy podobnie tylko inne odmiany roślin, wstaw zdjęcie swojej bom ciekawa jak wygląda
paulina_ns 14:43, 22 maj 2017

Ostatnie zakupy w tym miesiącu, bo budżet mocno naderwany no nie licząc jeszxze zamówionych traw, ale one już w ten budżet są wliczone tym razem brzoza youngii, od dawna chciałam ja mieć, miała być posadzona w trawie, ale w końcu wylądowała na najdłuższej rabacie, w przyszłym roku będzie dalsza jej cześć więc niech sobie już tam rośnie.

paulina_ns 16:09, 22 maj 2017

Dzisiaj przyjemnie nie za gorąco, nie za zimno, wszystko bujnęło co mnie bardzo cieszy kilka zdjęć na szybko