Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 20:21, 08 kwi 2020

AgataM napisał(a)
Jaka cudna oranżeria......... A te okna i wykończenia......Marzenie

Szklarnia spełnia moje oczekiwania i taką chciałam
Agania 20:27, 08 kwi 2020

abiko napisał(a)
Agatka śliczna ta szklarnia.. ach moje marzenie.
I kolorystycznie jesteś konsekwentna

Cisy też mi potrzebne, ale teraz to nic nie znajdę, do Wrocławia daleko a u nas ceny z kosmosu, niestety.

Teraz nie czas na szukanie, lepiej siedzieć bezpiecznie w domciu
Ja już przeszukałam cisy, materiał na żypołot ma Gargas i wczale nie taki
drogi, na kule też można coś wybrać, ale na stożki nic nie ma.
Szklarenka mnie uszczęśliwia
Agania 20:32, 08 kwi 2020

Mgduska napisał(a)

Wypatrzyłam u Ciebie takiego derenia, o jakim myślałam już dawno
Powiedz - czy jest szansa uzyskać z niego bardziej drzewo, niż krzaczor? Teoretycznie powinien z wiekiem być bardziej drzewiasty, ale ile może mu to zająć? Jak duży jest u Ciebie?

Dereń jadalny Variegata, to jest moja perełeczka, ciężko go kupić, ciężko ukorzenić,
więc nawet nie próbowałąm go formować, ale na pewno można, on bardzo wolno rośnie,
a ja wolę zbierać z niego owoce, więc go nie formuję i rośnie sobie swobodnie kolumnowo i nie na boki
Agania 20:34, 08 kwi 2020

jolanka napisał(a)
Też kupiłam kilka sztuk cisa i będę próbowała "coś" z nich zrobić. Zobaczymy jak nam pójdzie

Szklarenka wspaniała, wszystko mi sie w niej podoba

Dziękuję za miłe słowa o szklarence, spełniło się moje marzenie
Warto zajmować się teraz cisami, próbuj, próbuj będzie nas przybywać
Agania 00:02, 09 kwi 2020

Bezcenne

TAR napisał(a)

to nie jest problem. do dola sypnij zwirek, wymieszaj ziemie z piachem i dodaj troche czarnoziemu i bobkow. jesli sadzisz w piachu to bobkow bydlecych a jesli sadzisz w glinie to bobkow konskich i odrobine owczych. Nie zakwaszamy gleby, raczej ph neutralne zachowujemy. I slonce, duzo slonca i jasnosci.

dla przypomnienia do czego jaki obornik:

Obornik bydlęcy - polecany jest na gleby piaszczyste, szybko nagrzewające się, gleba nim wzbogacona lepiej zatrzymuje wodę i składniki odżywcze
Obornik świński - podobnie jak bydlęcy polecany na gleby piaszczyste, jest bardzo bogaty w potas
Obornik koński - zalecany jest na gleby ciężkie, gliniaste, jest tak zwanym nawozem gorącym - powoduje szybsze nagrzewanie się gleby i zwiększa jej przewiewność, dobrze sprawdzi się również jako surowiec do ogrzewania podłoża w szklarniach, inspektach i tunelach
Obornik owczy, kozi i króliczy - zawiera dużo azotu, dobrze sprawdzi się w uprawie roślin żarłocznych, wymagających do swej uprawy dużych dawek składników pokarmowych
Obornik kurzy - zawiera bardzo dużo azotu, szybko się nagrzewa, aby uniknąć ryzyka przenawożenia, najlepiej stosować go jako dodatek do kompostu
Milka 07:02, 09 kwi 2020

Agania napisał(a)

Sebuś te dwa kolory bardzo mi grają...lubię jeszcze miętowy w ogrodzie
Mamy pogodę jak na południu Europy więc wszystko pasuje

U mnie 3 kolory, kusi mnie aby gdzies jeszcze miętowy wprowadzić, też go lubię
Malgosik 10:31, 09 kwi 2020

Agania napisał(a)

Małosik dziękuję, fajnie jest mieć takie miejsce, korzystam i czekam
na moje wschody, sporo powysiewałam dużo kwiecia i pomidorki koktailowe,
papryczki chilii, jarmuż, cukinie, dynie, ogórki nie wiem czy nie za późno,
ale co tam zobaczę jak pójdzie i m wzrost, nie wiem czy i kiedy
te siewki zacząć nawozić?

A to posiałaś do kiepskiej gleby?
Pewnie dałaś jakiś kompost?
Ja mój młody kompost zasypałam warstwą 10 cm już przerobionego kompostu, posiałam ogórki i przykryłam agrowłókniną białą. Zobaczę jakie będą efekty tego eksperymentu.
Mgduska 16:52, 09 kwi 2020

Agania napisał(a)

Dereń jadalny Variegata, to jest moja perełeczka, ciężko go kupić, ciężko ukorzenić,
więc nawet nie próbowałąm go formować, ale na pewno można, on bardzo wolno rośnie,
a ja wolę zbierać z niego owoce, więc go nie formuję i rośnie sobie swobodnie kolumnowo i nie na boki

Znalazłam go i zamówiłam!
Kolumnowo - to mi pasuje, nie będzie dużo cienia, a na wysokość się zaznaczy - o to mi chodziło
Gardener27 19:57, 09 kwi 2020

Szklarnia idealnie wkomponowana w dom, magiczne miejsce dla ogrodnika.

Wiśnia nippońska pięknie kwitnie, jaka to odmiana ?

Szukam jakiegoś fajnego derenia do donicy przy ławce. Myślałem o kousa ze względu na kwiaty ale się waham. Masz może jakieś typy ?
TAR 20:12, 09 kwi 2020

do donicy derenia troche szkoda a szczegolnie kousa czy kwiecistego. zbyt duze ryzyko przemarzniecia i przesuszenia.