Witam, Twój ogród jest zachwycający!
Zazwyczaj w ogrodach można znaleźć jakieś pojedyńcze perełki ale u Ciebie jest ich mnustwo, potrafisz je cudownie ze sobą połączyć tworząc przepiękne widoki.
W wizytówce na dwuch pierwszych zdjęciach w drugim poście jest u Ciebie drzewo kwitnące na biało - jak ono się nazywa?
Zaznaczam do obserwowania. Jeśli chodź o rośliny o burgundowych kwiatach to może zainteresują Cię clematisy (jestem clematoholiczką) np. Niobe, Warszawska Nike, brunette, purpurea plena elegans lub sweet summer love choć tu nie wiem czy to pod Burgund podchodzi.
Trawek na pewno przybywa, zresztą, ...kostrzewy mam od początków, potem głównie miskanty, teraz molinie i piórkówki i turzyce zimozielone, a teraz te włosowate jak Frostet Curls i Amazon Mist......mam tą pierwszą i polecam włosy ma naprawdę długie mogą zasłonić wiele...ale teraz mój tup tuś
To tego samego poszukujemy, burgundu. Ja teraz też tworzę rabatę z burgundem w roli głównej. Ciężko o rośliny z typowym burgundem. Zajrzyj do mnie i powiedz co sadzisz o tym co tworzę, tylko proszę tak szczerze. Ona nie jest jeszcze skończona, powstaje w strasznych bólach. Słaba jestem w kompozycjach.
Witam cię serdecznie Kasiu z Lublina, aktywój się i pokazuj swój ogród,skoro jesteś powojnikową, clematoholiczką, to ja jestem twoją poddaną, nic nie wiem o clematisach , a one są moim obiektem pożądania
To białe wiosną, to jest robinia akacajowa, pogięta
Clematoholiczką to ja jestem ale bez większych doświadczeń , czytam, oglądam i staram się coś zdziałać - z różnym skutkiem. Chwalić się u mnie jeszcze nie specjalnie jest czym, zdjęcia wstawiam do wątku o clematisach a za jakiś czas - jak mi podrosną roślinki i raczkujące słoneczko w domu - to pewnie swój wątek założę. Powojniki urzekły mnie tym że niektóre są zupełnie niewymagające a odwdzięczają się długim kwitnieniem - nawet 4 miesiące. Można je puścić na ogrodzenie, ścianę inne rośliny (z iglakami wyglądają zachwycająco) lub pozwolić im zadarniać wolne miejsca pomiędzy innymi roślinami.
Jeśli będziesz potrzebowała pomocy przy znalezieniu jakiegoś clematisa to chętnie służę pomocą.