Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

ana_art 21:14, 12 wrz 2014

no pisaj co tam z tymi tulipkami 50szt utworzy już fajną plamę, 10-20szt zniknie...
ewsyg 21:26, 12 wrz 2014

Agatko, moja hortensja kosmata jeszcze nigdy mi nie zakwitła. Widziałam ją kwitnącą i jest piękna, a u Ciebie będzie aż 5, będzie cudnie. Mam nadzieje, żę jak ją przesadzę na nową działkę to będzie miała lepsze warunki i zakwitnie.
Agania 21:37, 12 wrz 2014

ana_art napisał(a)
no pisaj co tam z tymi tulipkami 50szt utworzy już fajną plamę, 10-20szt zniknie...
To fajnie wyróżnię te dwie odmiany, ale co dalej, Ann ratuj, jak byś poprowadziła segregację gatunków? koło siebie?
ana_art 21:50, 12 wrz 2014

ciężko będzie segregować bez koszyczków... no bo jak? przy segregacji niestety tylko koszyczki do głowy mi przychodzą...
Agania 21:56, 12 wrz 2014

ana_art napisał(a)
ciężko będzie segregować bez koszyczków... no bo jak? przy segregacji niestety tylko koszyczki do głowy mi przychodzą...

no co Ty Ann ja ogrodu nie ograniczam, wiem, że jest ciężko połączyć...sadząc blisko siebie i zarazem.....odłączyć wyodrębniając gatunki, ale nie kcę koszyczków.

Prze mną wyzwanie z jednej strony otoczenie klasyki i naturalności, a z drugiej strony nowoczesność w ogrodzie, połączenie dwóch stylów ogrodowych, które mi się podobają i jak na razie jestem w d....pie..... ale może ktoś przyjdzie mi z pomocą
monteverde 22:05, 12 wrz 2014

Kasik napisał(a)
Agata - dobrze Kasia napisała.
Wiele zakątków ogrodów pokazowych z Goczałkowic można znaleźć na Twoich fotkach. Tylko tam jest to wszystko mocno czytelne, a przez to odrobinę sztuczne. U Ciebie ogród przechodzi, przenika, łączy pięknie różne zakątki- jest naturalnie piękny......

Ale co by nie mówić- zachwycają obydwa.

Ja nieustannie podziwiam Twój talent doboru roślin i umiejętność ich pielęgnowania.

Buziak

Kasiu pięknie to ujęłaś, pozwól, że się pod Twoimi słowami podpiszę
ana_art 22:13, 12 wrz 2014

no chyba że jakieś przegrody zrobisz, tzn takie widoczne tylko dla Ciebie. Np takie zielone taśmy falowane wkopiesz w ziemię by ich widać nie było i takie 'kwatery' zrobisz gatunkowe...
Agania 22:26, 12 wrz 2014

ana_art napisał(a)
no chyba że jakieś przegrody zrobisz, tzn takie widoczne tylko dla Ciebie. Np takie zielone taśmy falowane wkopiesz w ziemię by ich widać nie było i takie 'kwatery' zrobisz gatunkowe...

Ann napisz mi więcej
ana_art 22:57, 12 wrz 2014

Agania napisał(a)

Ann napisz mi więcej
kurcze to takie przemyślenia z przed chwili, tak sobie wymyśliłam
Są takie plastikowe taśmy zielone , można z nich stworzyć takie niewidoczne 'poletka' i wewnątrz nich wsadzić cebule z danego rodzaju. Kurcze nie umiem tłumaczyć chodzi o to by zrobić coś w rodzaju takiej lini ale zakopanej by nie było widać jej na pierwszy żut oka, a Ty podczas wykopywania będziesz wiedziała że w sektorze'zielonym' są exotic, a w sektorze brązowym (są zielone i brązowe taśmy) są inne
Toszka 23:58, 12 wrz 2014

Może to szalona propozycja, ale ja pozaznaczałam na łodyżkach przy ziemi kolorowym kordonkiem odmiany, a zwłaszcza kolory (po tym jak sadząc wiedziałam, że mi "ktoś" przemieszał cebulki) Przy wykopywaniu łatwiej było segregować.