Powiększać nie nie zamierzam.....ale tak jest rośnie u mnie taki busz, teraz pracuję nad rzeźbą rabat, drzew i krzwów. Całościowo ogród zaczyna odsłaniać poszczególne zakątki w ogrodzie jak.... np. aleja świerkowa z brzozą pożyteczną Doorenbos,
tworząc powoli spójną całość, ale do całkowitej harmonii jeszcze daleka droga
Agatko jestem pod wrażeniem jak zawsze Twojego ogrodu
plany cebulowe robią już wrażenie , a co dopiero na wiosnę . Zasypiesz nas kolorami Futerko cudne do zamiziania
Pozdrawiam
To ja podpytam o szczegóły techniczne. Czy pryskasz Agato czymś iglaki od ochojnika? Chodzi mi o łączenie modrzewi i świerków. Bo jakoś nie bardzo sobie wyobrażam pryskanie takich dużych świerków i do tego w takiej ilości. A z drugiej strony czy przy tych modrzewiach nie masz problemu z galasami?
Ja modrzewia miałam rok (później zjadł go zając) i ten rocznik był dla świerków masakryczny. Były tak pooblepiane mszycą że aż żal było patrzeć. Modrzewie to cudowne drzewa, zwłaszcza ich jesienny czar, ale powiem szczerze, że obawiam się ich ponownego wprowadzenia do ogrodu.
Obejrzałam w necie zdjęcia innych magnolii porażonych mączniakiem i moja bardzo podobna. W tym roku pryskałam kilka razy i za każdym razem powtarzałam orysk po tygodniu. A ona stale choruje. Ponieważ temeratury są jeszcze znośne, spróbuję raz jeszcze, liście fokładnie zbiorę i na wiosnę zanim ruszą liście profilaktycznie opryskam miedzianem drzewko i glebę wokół niego. A na zimę podrzucę trochę kory lub torfu.
Magnolia rośnie w słońcu, raczej nie ma za mokro, a gleba w tym miejscu nie jest ciężka. W poprzednim roku pięknie rosła, w tym też silna i gęsta, dopiero latem zaczęła chorować
Renatko moje iglaki wszystkie zdrowo rosną......Jakie mogłabym ci polecić, jeszcze szybko rosnące byś chciała.........tylko te nie szczepione szybko rosną siewki i thuje, ja sadziłam bardziej szlachetne i odmianowe egzemplarze, ale każdemu podoba się coś innego...moje typy
1)świerk serbski Pendula
2)cyprysik nutkański
3)jodła kaukaska
4)metasekwoja Gold Rush
5)sosna drobnokwiatowa
Każdy typ ma swoje wady i zalety,
świerki serbskie
i każde inne lubię za ich pokrój i młode przyrosty, Białobok nie ma w sobie równych
trzeba jednak uważać na ochojniki
Cyprysik nutkański jest piękny sam w sobie, ale trzeba mu przeznaczyć dużo miejsca w ogrodzie
Jodły ogólnie zauroczyły mnie igłami, szyszkami i ciemnozielonym wybarwieniem, jednak są delikatne i często chorują.
Metasekwoję lubię za miękkość ich igiełek, ale gubi igiełki na zimę
Sosny podobają mi się najbardziej w szczególności jak wiosną kwitną
ale co dwa lata gubią igły.