Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 19:36, 12 lut 2015

Napia napisał(a)
Czy krwawnicę trzeba ścinać? Mam ją od lata, pięknie kwitla, ale teraz takie wiechcie stoją w ogrodzie

Agnieszko, jak zdążę przed ściąć przed zimą, to ścinam, jak chcę wiosną siewki, to nie ścinam...taką kępę miałam, jak pozwoliłam się krwawnicy wysiać
Agania 19:38, 12 lut 2015

Gabriela napisał(a)
Agata poszła spać, to odpowiem: wszystkie wiechcie bylinowe zostawiam do marca w ogrodzie, bo one są też zabezpieczeniem przed mrozem dla bylin.
Ale co do zasady - tak, wiechcie krwawnicy są jednoroczne i trzeba je ścinać, bo to roślina zielna, wypuszcza z ziemi nowe pędy dość późno wiosną.

Czasami jesteś nocnym markiem i zawsze miłym gościem u mnie
Agania 19:51, 12 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Ciekawe rośliny pokazujesz

Z tęsknoty za kwiatami Marzenko...barkuje nam nie tylko tego kwiecia, ale już naszych ogrodów, a wiosną muszę sprawdzić czy złocienie mi przezimowały, i czy wiosną się obudzą

Złocień pełny

uroczo wygląda w towarzystwie mięty
ewsyg 19:53, 12 lut 2015

Uroczo, to fakt
Agania 19:59, 12 lut 2015

Mariusz napisał(a)
Jak rzadko spotyka się krwawnice w ogrodach, pięknie Pozdrawiam

U mnie Krwawnica ma się dobrze Mariuszu....bardzo pożądaną jeszcze przeze mnie rośliną, jest wierzbówka kiprzyca, którą pokryte są sierpniowe hale w naszych tatrach...tutaj Murzasichle

Agania 20:00, 12 lut 2015

Ala106 napisał(a)
Ja też mam krwawnicę i bardzo ją lubię. Jest śliczna i kwitnie długo. .

Krwawnica, kto jej nie zna niech żałuje
Agania 20:04, 12 lut 2015

Napia napisał(a)

Bardzo dziękuję Ja też zostawiam przekwitnięte rośliny do wiosny, zawsze to dodatkowa ochrona

Ja zostawiam raczej z lenistwa, zawsze wolę te porządki wiosną robić, kiedy temperaturę słońce podkręca
Agania 20:07, 12 lut 2015

makkasia napisał(a)
Jak ja uwielbiam Tą Twoja różnorodność, świetne zestawienia roślin i kolorów. mistrzostwo świata \ściskam mocno

Dziękuję Kasiu, jak ja lubię jak ty mnie tak chwalisz....od razu mam banana na buziaku...ale się staram, zawsze podsycać ogród kolorami
Agania 20:09, 12 lut 2015

szemusia napisał(a)
Przeglądam Twoje letnie fotki i zachwycam się kolorami. Chyba czas wprowadzić trochę kwiatów na rabatki

Beatko nie zwlekaj, kwiaty, a racze ich barwne dywany tworzą ogród
Agania 20:16, 12 lut 2015

viva napisał(a)
O, ja też jestem posiadaczką krwawnicy choć u mnie sucho Mam z nasion a jesienią kupiłam sadzonki odmiany Rosy Gem. Ciekawa jest czy się czymś będzie różnić od tej pospolitej

Agatko, czy Twój Shirakawy cały dzień ma słońce?

Viva, Rosy Gem też nabyłam, rośnie niższa i jest bardziej różowa, lubię właśnie te byliny o stożkawatych kłosach,
ostatnio nabyłam przetacznikowca wirginijskiego, bo bardzo mi się spodobał jego kłosowy kwiastostan i jest duży, ale po przekwitnięciu tego pierwszego, on tworzy coś w rodzaju siedmioramiennej menory..i kwitnie dalej

tutaj jest więcej informacji o nim
https://zojalitwin.wordpress.com/2014/07/23/przetacznikowiec-wirginijski/
a w twojej ożanki, będę poszukiwać..bo ja lubię ogrodniczkowe wyzwania

Mój Schirasawa Aureum rośnie w pełnym słońcu, bo ogród leży na południowym stoku i tuż nad stawikiem, więc ma dużo wilgoci w powietrzu, radzi sobie doskonale