Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 21:36, 12 lut 2015

yolka napisał(a)
Agata chyba mam krwawnicę, coś takiego na K kupiłam o ile dobrze pamietam. Najadłaś sie pączusiów? Ja zjazdłam 3 w pracy, w domu nie było paczków więc zrobiłam sobie kogel mogel z dwóch jajek - chyba jestem szalona. Pozdrawiam

Masz krwawnicę, ale kiedy się zorientowałaś, że ją masz...szalona jesteś, ale jak możesz sobie pozwolić na wiecej to czemu nie...ja mam dyspenzę, wolałam się podzielić pączkami... mój wynik, któremu nie mogłam się oprzeć to dwa pączusie malusie, takie najmniejsze sobie wybrałam..ach jak słodko było na brzusiu
yolka 21:39, 12 lut 2015

Agania napisał(a)

Masz , ale kiedy się zorientowałaś, że ją masz..szalona jesteś, ale jak możesz sobie pozwolić na wiecej to czemu nie...ja mam dyspenzę, wolałam sie podzielić, mój wynik ,któremu nie mogłam się oprzeć to dwa pączusie malusie, takie najmniejsze sobie wybrałam..ach jak słodko było na brzusiu

Kupuję to co mi sie podoba, a potem zapominam jak sie nazywa - dlatego mówię chyba. Miało taki amarantowy kwiat podobny do budlei tylko, chudszy
Agania 21:41, 12 lut 2015

yolka napisał(a)

Kupuję to co mi sie podoba, a potem zapominam jak sie nazywa - dlatego mówię chyba. Miało taki amarantowy kwiat podobny do budlei tylko, chudszy

i prosty i to powinna być krwawnica...a gdzie dokument z zakupu..wszystko musi być ofotografowane jak się zapomina
yolka 21:43, 12 lut 2015

Agania napisał(a)

i prosty i to powinna być krwawnica

Tak faktycznie, Kwiqaty budlei si zwieszają. Kupiłam we wrześniu, mam nadzieję, że przezimowała choc zimy nie było.
Agania 21:46, 12 lut 2015

Ona jest naszym polskim narodowym naturalnie występującym gatunkiem, zresztą wszędobylskim, nie tylko naszym, to Ci nie przemarznie
grembosia 22:44, 12 lut 2015

Agania napisał(a)

Joasiu jesteś bezcenna i prawdziwą kopalnią wiedzy dla mnie...dziękuję bardzo, bardzo, bardzo
Ta cebula to odmiana Globo, podobno olbrzymia, posadzę ją na bylinówce, ma olbrzymi kwiatostan, piękną białą kulkę jak czosnek ozdobny

instrukcja siewu, nie wiem czy będzie czytelna

Jak ci się spodoba, a nie spotkasz to mogę ci wysłać nasionka
Na targu już pierwsze sadzonki sobie kupiłam w tamtym roku i zioła również, ale takich
warzyw jakie chciałabym mieć nie ma na targu, stąd nasionka

No, w końcu znalazłam tę cebulę, gdzieś mi uciekła
Zaczynam poszukiwania.
Dzięki
Agania 07:04, 13 lut 2015

grembosia napisał(a)

No, w końcu znalazłam tę cebulę, gdzieś mi uciekła
Zaczynam poszukiwania.
Dzięki

Grembosiu, ja znalazłam ją tutaj:
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=cebula+globo&bmatch=seng-v6-sm-isqm-1-default-0113
pojawiło się dużo więcej nasionek...niż wtedy kiedy ja kupowałam
Ala106 07:13, 13 lut 2015

Agania napisał(a)

No widzisz Renatko, jak wzbogaciłaś moją wiedzę, czyli jednak woli coś do jedzenia, przynajmnie na starcie...a piszą, że gleba przeciętna, nie wiem jak z przepuszczalnością u ciebie, u mnie jest rozluźniana glina, wzbogacana, jak coś dojrzeje, ale jeszcze nie wszędzie

Z glebą to u mnie tak samo. Przynajmniej w tamtym miejscu. Bo z drugiej strony działki to pod spodem piach, można lać wodę, a i tak pustynia.
Agania 08:40, 13 lut 2015

To masz glebowe urozmaicenie, ale i tak trzeba coś z tym robić, łopatą przewracać, wzbogacać glebę organicznie, czyli kompost...i stosować przefermentowane napoje.czyt.gnojówki....ze skrzypu, pokrzywy, mleczu, żywokostu, podagrycznika, jeszcze polecam ci wysiew zielonego nawozu....faselia itd...a o Cudzie Gorczycowym słyszałaś?
Pszczelarnia 10:07, 13 lut 2015

Aganiu, ale jak wysiejesz tę cebulę (Globo) z nasion, to plon będziesz miała w roku przyszłym po posadzeniu. Nie wiem, czy dobrze rozumuję?

Mnie też podoba się cebula w kwiatach. I pomidory.