Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ala106 17:11, 13 lut 2015

Agania napisał(a)
To masz glebowe urozmaicenie, ale i tak trzeba coś z tym robić, łopatą przewracać, wzbogacać glebę organicznie, czyli kompost...i stosować przefermentowane napoje.czyt.gnojówki....ze skrzypu, pokrzywy, mleczu, żywokostu, podagrycznika, jeszcze polecam ci wysiew zielonego nawozu....faselia itd...a o Cudzie Gorczycowym słyszałaś?

Ja kompostem wzbogacam. Mam dwa wielkie kompostowniki. Jeden już opróżniłam w zeszłym roku, a teraz zabieram się do drugiego
Urszulla 17:49, 13 lut 2015

Macham żeby być na bieżąco pędzę dalej
Agania 20:23, 13 lut 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Aganiu, ale jak wysiejesz tę cebulę (Globo) z nasion, to plon będziesz miała w roku przyszłym po posadzeniu. Nie wiem, czy dobrze rozumuję?

Mnie też podoba się cebula w kwiatach. I pomidory.

Będzie na zielone
Wiem Ewa, za dwa lata będą cebule...u mnie ceula w rabatach, to nic nowego, to co nie zjemy, to zostanie na drugi i rok zakwitnie, pomidoroni nie sadziłamm w kwiatach, ale lubię jak mam zieloną stołówkę rozrzuconą po ogrodzie....teraz się to zmieni, bo jest wyznaczony kwadrat na warzywnik

Wrzucam sobie pinsa od Ciebie i od Mazana
Wrzucam sobie ku pamięci od Mazana z wątku warzywnego, zdrowie przede wszystkim czyli:

"Odpowiadając zapytam czy masz w pobliżu topole? To ulubione drzewa połyśnicy. Jako że muszka nie lubi przewiewu i nasłonecznienia należy zadbać o takie stanowisko, następnie - dla pewności - zlać ziemię wywarem z wrotyczu lub Bioczosu czy też kostki HIMAL /2 szt./1 l wody/ co 7 dni trzykrotnie i współrzędny wysiew z cebulą (z cebuli nic nie będzie), a także można dodatkowo co dwa tygodnie polewać gnojówką z cebuli.
Zasilanie to przede wszystkim dla korzeniowych nawozy organiczne z wyłączeniem marchwi. Seler natomiast lubi dodatek sodu - zwykle dobre jest polewanie wodą po ugotowanych ziemniakach - dużo dodatkowych mikro. Buraki też za ten gest Cię pochwalą. Na koniec: nie zapomnij o octanie wapnia i herbatce tymiankowej jako ochronie, a o wyciągu ze skrzypu, żywokostu, pokrzywy i mniszka. Skrzyp działa wybitnie przeciwstresowo i wzmacniająco, pokrzywę znasz, pozostałe chyba też."
Agania 20:28, 13 lut 2015

Ala106 napisał(a)

Ja kompostem wzbogacam. Mam dwa wielkie kompostowniki. Jeden już opróżniłam w zeszłym roku, a teraz zabieram się do drugiego

To tak jak ja, ale to ciągle małao na potrzeby naszego ogrodu

Założyłam wątek o Korsyce...zapraszam do obejrzenia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5322-korsyka
Karol99 20:33, 13 lut 2015

Wątek oglądałem, wspaniałe widoki.
Agania 20:41, 13 lut 2015

Urszulla napisał(a)
Macham żeby być na bieżąco pędzę dalej

Ula, uważaj na zakrętach
Macham też..buziak
Agania 20:42, 13 lut 2015

Karol99 napisał(a)
Wątek oglądałem, wspaniałe widoki.

o Karol...szybki jesteś
Nallar 20:58, 13 lut 2015

Melduję że Korsykę widziałam już w porze obiadowej. Piękne widoki.
szemusia 21:52, 13 lut 2015

Czytam Aganiu, że Ty i warzywka uprawiasz?
Podziwiam, naprawdę - ja do marchewki i selera to cirpliwości nie mam . Raz tylko ogórki siałam, nawet urosły
Wolę jednak inne rabatki uprawiać
Pozdrawiam...
Agania 13:11, 14 lut 2015

Nallar napisał(a)
Melduję że Korsykę widziałam już w porze obiadowej. Piękne widoki.

To miałaś Korsykę na deser po obiadku