Już wróciłem - super było. Na początku pojechaliśmy do Nowego Targu sobie pochodzić, chciałem wrócić z wrzosami - wróciłem z butami i krówkami Wrzosy były, ale albo mizerne albo za drogie - może jutro już będą u mnie na ryneczku
Potem pojechałem do Niedzicy zwiedzać zamek - kilka fotek
Widoki na Czorsztyn z okien zamku
To okienko było takie malutkie i było jak widać w pajęczynach - ale widok faaajny
A tu roślinność
Bluszcz już wszedł na barierki
Jadą wozy kolorowe....
A ta waza była wciśnięta w krzaki - a powinna być przy wejściu lub na dziedzińcu
A nawet była jedna żurawka
Mam jeszcze trochę zdjęć Trzech Koron i ogrodu przy sanktuarium w Ludźmierzu, ale pokażę je jak podleję ogród - narka
Mieliśmy ochotę na spływ Dunajcem, ale czas gonił
Trzy Korony albo były zasłonięte drzewami albo domami
A tu zdjęcie od tyłu - mam nadzieję że to one
A tu Czorsztyn
Ogród przy sanktuarium
Pięknie koszone trawniki - akurat trafiliśmy na ekipę Koszą traktorkami, bo jest tego trochę
Piękny pomnik naszego papieża. Pewnie pamiętacie tą słynną historię z berłem: Dnia 15 sierpnia 1963 roku odbyła się koronacja figury Matki Bożej Ludźmierskiej. Na zakończenie uroczystości czterech biskupów w procesji ruszyło z ukoronowanym posągiem w stronę kościoła. Wtedy z ręki Matki Bożej wypadło berło, które zdołał pochwycić bp Karol Wojtyła. W powszechnym przekonaniu wstawiennicza moc Gaździny Podhala sprawiła, że kardynał Karol Wojtyła obrany został papieżem. To Ona powierzając mu swe berło miała zapowiedzieć późniejsze wydarzenie z 1978 roku.
Piękne zdjęcia, dziękuję Sebku a Grzesio zazdrosci zamków
On "kolekcjonuje" zamki, w wielu był, ale akurat w tych nie Jeszcze raz dzięki i może więcej fotek?