Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21

nicol21 17:49, 31 paź 2016

I odrobina piesia... odrobinę go ubyło. Wygląd nie spanielkowy, ale nam się podoba, Fuji'emu też.

Wbrew smutnej mince jest to bardzo wesoły piesek
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
bql3 11:15, 01 lis 2016

Ewalina,

look'nij proszę do mnie bo tam u siebie wrzuciłem fotki z 'Orange Dream' (i nie tylko - str. 80) - a przecież Ty też go masz u siebie w ogrodzie to będzie jakieś dla nas porównanie wybarwienia jesiennego tej samej odmiany klona

pozdrawiam
Jan

ps. Fuji przesympatyczny i na pewno swoim urokiem zniewolił wszystkich domowników

Sebek 11:44, 01 lis 2016

Jakby mnie tak ostro obcièli to tez miałbym taka minę
wojtas2101 14:53, 01 lis 2016

Witaj
Bardzo ciekawa kolekcja klonów a jakie kolory. Ja klonów japońskich nie mam ale za to mam sporo odmian host.
Mixtoorka 17:13, 01 lis 2016

Ooo ale Fuji zmienił fryzurkę. Jak mu w niej dobrze . A Wam to już w ogóle Słodziasty.
Agania 17:14, 01 lis 2016

Nikol, klonami zachwycasz, jesteś kolejną osóbką, która nie poddaje się w uprawie klonów palmowych, śliczne zdjęcia, spanielki kocham
ren133 17:31, 01 lis 2016

nicol21 napisał(a)

Ekspertem to jest Jan, nie ja. Ja robię coś niecoś intuicyjnie i wg tego co Jan podpowie. A jak podpowiadał, żeby przycinać. Może nie wszystkie odmiany czy gatunki powinno się obcinać, ale ja podcinałam. Bardzo wcześnie, gdzieś w lutym, jak już ryzyko wielkich mrozów było za nami, a pąki jeszcze nie do konca napęczniałe były. Jak się za późno zrobi cięcie to one dużo soków tracą. Przyznam się bez bicia, że parę pojedynczych gałązek przyciełam później i klony dały radę.

Jeszcze coś co nie do konca książkowo robię to przyciągam w dół te które naturalnie pną się w górę. Dzięki temu Sango-Kaku mi się pięknie zagęścił.
Tutaj w maju-czerwcu 2014, tuż po posadzeniu. Ledwo go widać. Wiosną 2015 przyciełam odrobinę takie długie baty, więc w 2015 zrobiła mi się palemka. Wiosną 2016 znów przyciełam, również te niższe partie i potem je powyginałam w łuk w dół i dzięki temu się ładnie zagęścił. Innaczej by pewnie poszedł bardzo w górę.

Lecę zobaczyć czy swojego klonika-dziwaka pokazujesz. A nóż Jan powie, że to rarytas hahaha.

Miło mądrego posłuchać
Nie wiedziałam, że tak wczesnie tnie się te klony ... ja późną wiosną sobie przycięłam więc moglam mu zaszkodzić ... zdjęć ostanio mu nie robiłam bo kiepsko w tym roku wygląda i jeszcze go prostuję trochę ... To przyginanie gałązek muszę przetestować w przyszlym sezonie
Agania 17:46, 01 lis 2016

Klony trzeba formować, to drzewa, drzewka, które najłatwiej się kszałtuje i wygina, ale na to potrzeba więcej czasu...Nikol do odważnych należysz i bardzo dobrze
Ewa777 20:53, 01 lis 2016

Kolekcja klonów imponująca Ślicznie się wszystkie wybarwiają Klimat im sprzyja
Madzenka 22:35, 01 lis 2016

Piesa teraz zmarznie!