Kasiu odpowiedziałam u siebie o daliach z hortkami a tu czytam o różach ....zgłupiałam .ale róże też zupełne przeciwieństwo z wymaganiami do hortek . dobrze będzie rok ,dwa a potem kiepskie kwitnienie róże nie lubią kwasoty ....no chyba że hortek nie nawozisz .
jak już róże ja bym obstawiała okrywowe ,bo one nawet do metra dorastają i będą w nogach : fortuna ,tomalize ( piękne nawet ostatnio zakupiłam ) the fairy , bluchwunder . ale to mocne połączenia bo jedno kwitnienie wybieraj raczej słabo rózowe ,nie ciemne
Kasiu najważniejsza sprawa
NR. 1----------- to dalia w żaden sposób z hortensją nie będzie dobrze rosnąć , hortki musisz nawozić do kwasolubnych a dalia okropnie żarłoczna ,ale absolutnie nie będzie dobrze rosła w kwaśnym a blisko hortek to taką ziemię będzie mieć .
dalie musisz znawozić azotowymi i dla kwitnących. najlepsza mączka kostna ,sól potasowa .to przy sadzeniu a w sezonie polifoska lub lubofoska rolnicza .
to dla obfitego kwitnienia . hortensja tych nawozów nie lubi .
NR.2 -----jakoś nie bardzo stylistycznie pasuje hortensja do dalii . dalie pięknie wyglądają na typowej bylinówce ale nie w bezpośrednim sąsiedztwie hortensji .
standardowo to pasują niższe trawy i hosty jeśli półcień lub rozproszone słońce .
a jeśli wybierasz nietuzinkowe rozwiązania to można poszaleć .
rozważ np. tawułki arendsa pierwsza nasuwa mi się piękna vision in red ciemno purpurowa .albo jeśli chcesz utworzyć biała plamę to można dać te kremowe tawułki.
podobało by mi się połączenia z brunerą wielkolistną , rodgersją kasztanowcolistną
generalnie liścioki jakoś są kompatybilne z wielkimi kwiatami hortensji ,a jeśli kwitnące to wybierz takie które kwitną wcześniej w I połowie latanp. wspomniane wcześniej tawułki . potem już do późnej jesieni hortensja rządzi i inne kwiaty będą nie teges .
NR.3 ----dalii nie dostaniesz sadzonki tylko karpy .dobrze jak będą nabrzmiałe i z oczkami a nie suszki ,ale jeśli już tak będzie to wcześniej przed posadzeniem namocz je nawet całą noc i rano wsadź . zapraw dobrze ziemię kompostem i dodaj nawozu-jeden z tych tych co pisałam .
Nr4--dalie wykorzystaj do typowej rabaty bylinowej z łubinami ,werbeną ,jeżówkami ...tak na szybko to mi sie nasuwa.