Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

ziele 21:31, 07 sie 2015

Kasik napisał(a)

Zachwycam się Twoim ogrodem. Pięęęęęęknie...
No i dojrzałam trawę, tę, za liatrami, która wyglada interesująco. Dokładnie takiej szukam takiej do ogrodu. Możesz napisać co to za odmiana?
ziele 21:32, 07 sie 2015

Zrobił mi sie dubelek, to przy okazji spytam co robisz z liatrą. Mam białą i chcę ją rozsadzić i przesadzić. Lepiej to zrobić jesienią czy wiosną?
Kasik 21:55, 07 sie 2015

ziele napisał(a)
Zrobił mi sie dubelek, to przy okazji spytam co robisz z liatrą. Mam białą i chcę ją rozsadzić i przesadzić. Lepiej to zrobić jesienią czy wiosną?

Za liatrą są dwie rozplenice Hameln- sadzone wiosną tamtego roku. Pięknie wyglądają z Hortkami.

Liatry miałam w innym miejscu ale musiałam przesadzić i jesienią wykopałam i tymczasowo wsadziłam pomiędzy młode tawułki dzieląc je tak, by mi wystarczyła na całe obrzeże. Nie miałam pojęcia, że fajnie się skomponują z całością. Ja działam w ogrodzie troszkę intuicyjnie.

Ale dzięki za uznanie- widać nie tylko mnie się podoba. Dla białych trzeba by innego tła.

Mam dostać od Mamy jeszcze tych fioletowych- jeśli chcesz, to Ci wyślę.

Funkie pięknie rosną- choć pewnie byłyby większe gdyby nie ta susza.
Kasya 22:14, 07 sie 2015

Tez uważam ze to sliczne zestawienie
i z rozplenicami i liatrami
ziele 23:01, 07 sie 2015

Kasik napisał(a)

Za liatrą są dwie rozplenice Hameln- sadzone wiosną tamtego roku. Pięknie wyglądają z Hortkami.

Liatry miałam w innym miejscu ale musiałam przesadzić i jesienią wykopałam i tymczasowo wsadziłam pomiędzy młode tawułki dzieląc je tak, by mi wystarczyła na całe obrzeże. Nie miałam pojęcia, że fajnie się skomponują z całością. Ja działam w ogrodzie troszkę intuicyjnie.

Ale dzięki za uznanie- widać nie tylko mnie się podoba. Dla białych trzeba by innego tła.

Mam dostać od Mamy jeszcze tych fioletowych- jeśli chcesz, to Ci wyślę.

Funkie pięknie rosną- choć pewnie byłyby większe gdyby nie ta susza.

Funkie w nowym miejscu osiągną rozmiary docelowe dopiero za 2-3 lata. To nie susza. Tak mają.

Za fioletowe dziękuję. Pięknie wyglądają w Twoim ogrodzie do mego w którym jest dużo cienia wolę białe. Fioletowe 'gubiłyby się', tak już miałam z czosnkami fioletowymi nie było "widać" ich w moim ogrodzie.
Mam dużo białych liatr (kupowałam z kilku źródeł bo bałam się, że pomyłkowo dostanę fioletowe i udało się, wszystkie były białe) a jeszcze podzielę. Tylko kiedy? wrzesień? październik?
A Hameln widziałam w sklepie kilka dni temu i zabrakło mi wyobraźni, że będą mi pasowały. Dopiero Twoje zdjęcie uruchomiły moją wyobraźnię. Dziękuję. Powtórzę się. Jest pięknie a jeszcze jak się rozrosną jeżówki białe...
ziele 23:03, 07 sie 2015

Oj, nie wiem czy nie skopiuję Twojego zestawu roślin. Nie pogniewasz się?
JulkAd 00:00, 08 sie 2015

Kasiu doczytałam w u ubiegłorocznym poście od Ciebie, że targi w Kalsku są też jesienne. Może uda mi się we wrześniu. Byłaś może kiedyś jesienią. Buziaki dla Ciebie i Rodzinki
JulkAd 00:04, 08 sie 2015

Zestawienie liatry i hortek do mnie przemawia....ale chyba u siebie dam za ogrodowym....bo fiesz u mnie mało miejsca jest, a szukam koloru....białych już mam sporo...o ile Vanilkę można nazwać białą
Kasik 08:00, 08 sie 2015

ziele napisał(a)
Oj, nie wiem czy nie skopiuję Twojego zestawu roślin. Nie pogniewasz się?

No co Ty? Kopiuj ile ci się podoba.
Rozplenice dodają uroku zawsze, a jak jeszcze wypuszczą kotki i popatrzysz rano kiedy są całe w rosie- miodzio.
Kasik 08:04, 08 sie 2015

ziele napisał(a)

Funkie w nowym miejscu osiągną rozmiary docelowe dopiero za 2-3 lata. To nie susza. Tak mają.

Za fioletowe dziękuję. Pięknie wyglądają w Twoim ogrodzie do mego w którym jest dużo cienia wolę białe. Fioletowe 'gubiłyby się', tak już miałam z czosnkami fioletowymi nie było "widać" ich w moim ogrodzie.
Mam dużo białych liatr (kupowałam z kilku źródeł bo bałam się, że pomyłkowo dostanę fioletowe i udało się, wszystkie były białe) a jeszcze podzielę. Tylko kiedy? wrzesień? październik?
A Hameln widziałam w sklepie kilka dni temu i zabrakło mi wyobraźni, że będą mi pasowały. Dopiero Twoje zdjęcie uruchomiły moją wyobraźnię. Dziękuję. Powtórzę się. Jest pięknie a jeszcze jak się rozrosną jeżówki białe...

Myślę, że końcówka września i październik będzie dobrze. Ja tam ma jeszcze dwie azalie japońskie, bo jak bylin jeszcze nie ma i trawy ucięte, to one troszkę koloru mi dają.