Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

malgorzata_s... 22:14, 11 sie 2015

Kasia Twoja intuicja do kompozycji ogrodowych to dar Boży Już jedną kompozycję Twoją kopiowałam i jest piękna, teraz te liatry mnie rozwaliły. Szczeny szukam
Całusy zostawiam i zachwyty

Ps.U Łukasza na moreli kora na pniu pęka.Zapytaj proszę Grzesia co z tym zrobić?Obiecałam że zapytam
Kasik 22:37, 11 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Kiedys tez miałam nadzieje na odpoczynek ale się okazało że jak ogród sie postarzal to roboty nie ubyło , mase ciecia teraz jest a to wcale nie jest lekka praca.Pozdrówka serdeczne.

My za szybko chcieliśmy zrobić wszystko. Tworzenie nowych rabat pielenie już zrobionych, sad, warzywnik no i trawa. Gdzie miejsce na dom, na książkę, na wypoczynek? Na razie nie widać możliwości. Dlatego postanowiłam zastopować. Sił mi brak. Praca zawodowa też nie łatwa. Ogród musi być przyjemnością, a nie galerniczą pracą.

Nie wiem ile w tym postanowieniu wytrwam, ale na tą chwilę mam dość.

buziaczki
Kasik 22:40, 11 sie 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasia Twoja intuicja do kompozycji ogrodowych to dar Boży Już jedną kompozycję Twoją kopiowałam i jest piękna, teraz te liatry mnie rozwaliły. Szczeny szukam
Całusy zostawiam i zachwyty

Ps.U Łukasza na moreli kora na pniu pęka.Zapytaj proszę Grzesia co z tym zrobić?Obiecałam że zapytam

Gosia- te liatry przesadziłam tymczasowo z rabaty, która tak Ci się podobała. Były za hortkami i nie byłoby ich zza nich widać . Wsadziłam tam na chwilkę i zostały - dziś mnie zachwycają w połączeniu z tą bielą.

Mama ma ich jeszcze dużo - wsadzę przed hortki na nowej rabacie zamiast dalii, ale w ilości dużo większej. Będzie pięknie.

Co do drzewka to zapytam
Ewa777 23:00, 11 sie 2015

Wszystkie Twoje hortensje są piękne Czy masz jakąś rabatkę w cieniu? Szukam inspiracji dla sąsiadki
Kindzia 14:35, 12 sie 2015

PADA W ZABRZU !!!!!!!!!!!!!
paulina_ns 14:38, 12 sie 2015

Kindzia napisał(a)

Zazdroszczę u nas póki co nawet jednej chmurki na niebie nie ma
JulkAd 22:40, 12 sie 2015

Kasik napisał(a)

My za szybko chcieliśmy zrobić wszystko. Tworzenie nowych rabat pielenie już zrobionych, sad, warzywnik no i trawa. Gdzie miejsce na dom, na książkę, na wypoczynek? Na razie nie widać możliwości. Dlatego postanowiłam zastopować. Sił mi brak. Praca zawodowa też nie łatwa. Ogród musi być przyjemnością, a nie galerniczą pracą.

Nie wiem ile w tym postanowieniu wytrwam, ale na tą chwilę mam dość.

buziaczki

Kasiu...na książki zima...ale niestety domowi zima nie wystarczy, a i odpoczynek potrzebny - fakt. Czasami się cieszę, że mam do obrobienia tylko tyle, ale za chwilę, żałuję, że nie mogę sobie pozwolić na piękne kompozycje jak u Was czy u Kasi, Małej Mi czy Lukiego, a nawet na głupie 4 krzaczki borówki amerykańskiej, na którą mam wielką ochotę...no niestety coś za coś

Buziaki dla Was....trzymam kciuki za Pracusiów...nie dajcie się słoikom, ani brzęczącym upierdliwcom
Kasik 21:07, 18 sie 2015

Ewa777 napisał(a)
Wszystkie Twoje hortensje są piękne Czy masz jakąś rabatkę w cieniu? Szukam inspiracji dla sąsiadki

Ewcia -przepraszam, że od razu nie odpowiedziałam, ale czasu nie było, a i nastrój taki sobie.

U mnie jest jedna długa rabata pod brabantami cała w cieniu, ale tylko jak słońce jest nisko. Ono zza niej nie może tam dotrzeć. W lecie gdy słońce jest wysoko to od połowy dnia i ona ma słoneczko.
Tam mam posadzone rododendrony, hosty , azalie japońskie i narożnik z hortensjami- te co rosną z liatrami.
Hortensje tu zaczynają późno, ale nie są zmaltretowane tym słońcem. Na tej rabacie mam też Anabelkę podsadzona hostami. Uważam, że jest to piękny duet.

Tu widać brabanty- słońce w południe jest za nimi, ale po południu już sięga do roślin rosnących niżej.

Bardziej cienistej rabaty nie mam.

Kasik 21:08, 18 sie 2015

Kindzia napisał(a)

Już po herbacie- u nas tez ciut popadało, ale od paru dni zero i nic się nie zapowiada.
Kasik 21:14, 18 sie 2015

JulkAd napisał(a)

Kasiu...na książki zima...ale niestety domowi zima nie wystarczy, a i odpoczynek potrzebny - fakt. Czasami się cieszę, że mam do obrobienia tylko tyle, ale za chwilę, żałuję, że nie mogę sobie pozwolić na piękne kompozycje jak u Was czy u Kasi, Małej Mi czy Lukiego, a nawet na głupie 4 krzaczki borówki amerykańskiej, na którą mam wielką ochotę...no niestety coś za coś

Buziaki dla Was....trzymam kciuki za Pracusiów...nie dajcie się słoikom, ani brzęczącym upierdliwcom

Jula- pewnie masz rację. Zawsze chcemy coś czego akurat nie ma choć ja już z tego wyrosłam. Chcę doprowadzić to co mam do jakiegoś ładu i znaleźć chwile na to by się tym cieszyć. Nie można tylko odwalać galerniczej pracy.

Słoiki u nas dalej królują w kuchni- Grześ ma do nich słabość i mówi, że to lubi. Idzie chyba na rekord. Owoców w syropie jest już grubo ponad 100 słoików. , a On nie powiedział ostatniego słowa.

Buziolek