Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Kasik 10:08, 30 sty 2017

yolka napisał(a)
Ja też dopiero teraz zauważyłam rh

Teraz już wszystko jasne jest dowód w postaci całego zdjęcia.
hanka_andrus 10:31, 30 sty 2017

Tak, tak, nadzieja na wiosnę powoli zamienia się w realność. Ale niech lepiej trochę pomrozi, niż by potem kwiat brzoskwiniowy miało zmrozić!
Przedwiośnie zazwyczaj kapryśne jest! Pozdrawiam
sylwia_slomc... 11:25, 30 sty 2017

Kasik napisał(a)

Sylwia_ to nigdy nie wiadomo. A jak mocno podpadnie? -to co? Musowo trzeba będzie zmienić

A to, że super było poznać? - to działa w obie strony

No tak jak podpadnie to zrozumie każda kobieta
Kasik 12:25, 30 sty 2017

hanka_andrus napisał(a)
Tak, tak, nadzieja na wiosnę powoli zamienia się w realność. Ale niech lepiej trochę pomrozi, niż by potem kwiat brzoskwiniowy miało zmrozić!
Przedwiośnie zazwyczaj kapryśne jest! Pozdrawiam

Dla brzoskwiń zrobimy wiele A przedwiośnie choć kapryśne, to jednak niesie nowe
kamila66 14:12, 30 sty 2017

Kasik napisał(a)

Łagodnie powiedziane. Nie wiem ile lat upłynie póki ja się nauczę efektywnie przetrwać zimę. Wtedy bedzie prościej. Jak się czeka tak cały czas, to dłuży sie okrutnie. Do Świąt jakoś - najgorsze są późniejsze dwa miesiące.

Ale jak patrzę wstecz, to myślę, że kiedyś było jeszcze trudniej.

Ja mam odwrotnie męczy mnie ponura jesień, z pogodną jest trochę lepiej.
Po sylwestrze już jestem nakręcona, że już tak blisko do wiosny.
Aktualnie mam na pulpicie zdjęcie kwitnącego krokusa zrobione 28-02-2016 liczę na to, że historia się powtórzy, będziemy i w tym roku tego dnia pokazywać kolorowe łany tych kwiatów Pozostało jeszcze tylko 28 dni
Kasik 16:14, 30 sty 2017

Ukradłam tekst idę powiedzieć, ale musze go pokazać Grzesiowi.
Palenie "do góry nogami”:

Dlaczego jest możliwe rozpalanie od góry? Ogień schodzi w dół, bo stamtąd dochodzi do niego powietrze Powietrze idzie z dołu do góry, a ogień na dół.

W palenisku układa się drewno – szczapy – zaczynając od tych największych. Kładzie się jedną obok drugiej z niewielkimi odstępami, płasko na dnie paleniska. Na tę warstwę w poprzek kładzie się drugą z cieńszych szczap. Układasz jak kratkę w każdej warstwie coraz cieńsze szczapy. Zależy od wysokości wkładu ile tych warstw można położyć. Można nawet napakować prawie do samej góry (do deflektora).
Na koniec, na samej górze na szczapki kładziesz nieco cieniutkich patyczków, a na nich rozpałkę, którą zazwyczaj używasz. Ja stosuję białe klocuszki. Mały kawałeczek wystarcza.
Drzwiczek paleniska nie zamykasz dopóki się nie rozpali górna warstwa szczapek. To trochę potrwa, ale kominek nie będzie dymił na pokój. Jak się rozpali, zamykasz drzwiczki i cieszysz się ogniem.

Szyber na dolocie dostarczającym powietrze do paleniska musi być podczas początkowej fazy palenia otwarty. Zamykasz drzwiczki, ale szyber jeszcze zostawiasz na trochę całkowicie otwarty. Przymyka się go, gdy ogień już jest dobrze rozpalony. Dzięki temu będzie się paliło dłużej i wydajniej.

Cieszysz się też, bo ciężko będzie dopatrzeć się dymu lecącego z komina. U mnie to tylko mgiełka. Nawet jeśli załadujesz całe palenisko wkładu kominkowego po brzegi i ogień będzie szalał, dym z komina będzie prawie niewidoczny.

Oczywiście palimy suchym drewnem, albo brykietami np. Eco-Pal.
Brykiety można tak samo ułożyć w kratownicę 2-3 warstwy, a na wierzchu trochę cienkich szczapek i na nich rozpałka.

Ważne:
Nie otwiera się drzwiczek póki ogień płonie.
Nie dokłada się szczap do paleniska, póki ogień płonie. Dokłada się dopiero na żar i od tego żaru drewno się ładnie zajmie.

Pytaj, jakbym coś nie dokładnie napisała.

Filmik https://www.youtube.com/watch?v=P9FBvc4Xt08
Katkak 17:30, 30 sty 2017

Kasiu, ale ślicznie wyglądacie na awatarku . Widac, że zgrana z Was para .
Nikita 19:15, 30 sty 2017

Macham do Was Kasiu i Grzesiu.
Instrukcja palenia w kominku niby oczywista a ciekawe ile osób w ten sposób właśnie rozpala ogień?
Aż się chce usiąść przy kominku z filiżanką czekolady...hmmm...szkoda, że kominka niestety nie posiadam.
Buziaki przesyłam
Bogdzia 19:30, 30 sty 2017

Kasik napisał(a)

Bożenko!! TY? To prawie niemożliwe

Mamy z Grzesiem takie ładne z Pisarzowic

No bardzo ładne i dlatego się tak na Was zapatrzyłam że tych rh nie zauwazyłam ale rh też śliczne .W Pisarzowicach nigdy nie byłam.
Kasik 20:19, 30 sty 2017

Bogdzia napisał(a)

No bardzo ładne i dlatego się tak na Was zapatrzyłam że tych rh nie zauwazyłam ale rh też śliczne .W Pisarzowicach nigdy nie byłam.

W maju należy to nadrobić. Koniecznie. Może dziewczyny zrobią zlocik: Ja chętnie się piszę.