Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Kasik 21:15, 27 sie 2017

Urszulla napisał(a)
Czym różni się hortensja Mega Perl od Moonlight?

Ula - Moonlight mam od tamtego roku i niewiele mogę o niej powiedzieć. Jest piękna i na pewno ma większe i bardziej upakowane pojedyncze kwiatki. Tworzą bardzo duże kwiatostany. Jest jednak bardzo krucha jak na razie, inne sa bardziej elastyczne.

Jedna i druga piękna i warta posiadania.
Kasik 21:21, 27 sie 2017

Aneczka napisał(a)

Kasiu ja na cienistej rabacie mam liatrę kłosową i jakoś daje radę, ale u ciebie zaraz rozkwitnie rozchodnik i też będzie kolorek Powiem ci szczerze, że ta rabata z tymi trawkami i żurawkami i tak jest boska - szczerze

Powiedz Kasiu, bo masz już doświadczenie z hortensjami, którą polecasz najbardziej na pełne słońce, a którą do półcienia i dlaczego jeśli można

Na tej rabacie rozchodnik nie daje żyć rozplenicy- co jest zjawiskiem niecodziennym.
Rabata fajna i te żurawki tam maja sie dobrze. Kolorek świetlisty nadaje fajnego zamkniecia. Długo szukałam czegoś takiego do cienia.
Kasik 21:25, 27 sie 2017

Aneczka napisał(a)
Kasiu chciałabym zrobić hortensjową rabatę przed domem na miejscu długiego skalniaka, który definitywnie muszę zlikwidować. Jest tam palące słońce od godziny 11, więc na początku myślałam o różach, ale mam już ich ponad 80 sztuk i nie wyrabiam się już z cięciem przekwitniętych kwiatów i chorych liści przy takiej ilości. Pomyślałam więc o hortensjach, które oprócz cięcia wiosennego i podlewania nie wymagają wielkiego wysiłku. Tylko poradź mi proszę, która odmiana da sobie radę na takim gorącym stanowisku. Rozmyślam o Phantomie, Vanille Freise lub o Limelight, ale tam najbardziej chyba pasowałby mi Phantom (z waszych patyczków, jeśli nadal potwierdzasz, że to Phantom, bo jak mówiłaś brałaś ją jako NN ) bo on chyba najdłużej z nich kwitnie. Vanilki planuję koło tarasu, gdzie będą miały trochę cienia, więc będzie szansa, że nie będą się tak szybko przebarwiały. Pozdrawiamy was .

Dobrze to wymyśliłaś. Jedna i druga wytrzyma mocne słońce. Phantom i Limka sa sztywne i ładnie się prezentują. Kwestia gustu- kto co wybierze.

Pamiętaj, że trzeba je zasilać i muszą mieć dużo wody.
Kasik 21:26, 27 sie 2017

Monia81 napisał(a)
Kasieńko na razie pozdrowienia zostawiam i podziękowania za mile spędzony czas w Waszym towarzystwie a wątek na pewno przeczytam w wolnym czasie

Spoko Monia. My też super spędziliśmy z Wami czas.
Kasik 21:27, 27 sie 2017

Basilikum napisał(a)
a wlasnie dzis zauwazylam, ze moje biale stoja na bacznosc i tak jak piszesz maja ciasno, sa otoczone innymi rozchodnikami

Takie sa moje spostrzeżenia. Tak gdzie maja ciasno idą do góry.
Kasik 21:38, 27 sie 2017

Po przyjeździe ogród w stanie bardzo porządnym. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, ze moi domownicy mają w sercach to co ja.
Grześ - to wiadomo, ale Karolcia staje sie fajną ogrodniczką.
Synek już nie mieszka z nami, ale też swoje pomysły i prace oferuje.

A tu kilka zdjęć.

Kasik 21:42, 27 sie 2017

Ten zakątek jeszcze do dopracowania, bo jak róże przestaja to wieje nudą.

Kasik 21:58, 27 sie 2017

Sesja dla "szalonej rozplenicy"

Kasik 22:11, 27 sie 2017

Kasik 22:17, 27 sie 2017

GREAT STAR- a jednak piękna