Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy

Kasik 17:51, 28 sie 2017

Ilonka napisał(a)

Kasiu, Twój ogród zachwyca. Ja jestem dopiero na etapie planowania i pomału staram się zapełnić swój ogród tak pięknymi kompozycjami.
Mam pytanie co do tej rabaty, czy mogła byś mi napisać co ile posadzone są te hortensje i jaką mają wysokość w tej chwili. We wcześniejszych postach znalazłam informacje, że są to hortensja limelight, a ja właśnie takie chce zakupić.
Chciał bym za nimi posadzić miskant chiński Gracillimus, ale teraz się zastanawiam czy to jest dobry pomysł. W szkółce na etykiecie było napisane, że Limelight dorastają do 1,5 m a miskanty do 1,8-2,0 metrów, ale twoje hortensje wydają się większe.

Serdecznie dziękuję za pochwały To miłe jak moje rabaty są inspiracją dla innych.

Ilona- trudno jest jednoznacznie powiedzieć jaka wysokość będą miały limki po kilku latach. Musisz wiedzieć, że to wszystko zależy od ich cięcia.
Zakładając, że każdego roku będziesz gałązki przycinała za drugim kolankiem, to po kilku latach czy kilkunastu będą się robiły coraz wyższe. Jeśli ktoś co jakiś czas koryguje ich wysokość ścinając kilkuletni przyrost to można je zatrzymać na pewnej wysokości. Nie wiem czy obrazowo to piszę.

Na tym zdjęciu pokazałam (nieudolnie) o co mi chodzi
1. czerwone- pierwsze ciecie
2. czarne - kolejne przez kilka lat
3. żółte - cięcie korygująco-odmładzające.

Moje hortki o które pytasz mają około 1,70 i dalej będę je prowadziła wyżej. Do jakiego momentu - nie wiem. Zobaczę w praniu. Były cięte 3 razy.
Kasik 17:53, 28 sie 2017

Urszulla napisał(a)
U Ciebie nawet jeżówki przybierają mega rozmiary

Nowa ciekawa ta nowa rabata- mi się już podoba to kwestia wizji

Jeżówki takie, bo to taka odmiana. żadna moja zasługa
Kasik 17:57, 28 sie 2017

Urszulla napisał(a)

Ok a jeszcze sprawa przebarwiania. Większość Twoich różowieje. A niektóre jasne są -Zrób im fotki później.

Jasne są bo różnie rozkwitają i różnie wypuszczały nowe przyrosty. Kolor przebarwienia będzie identyczny na tych wcześniej kwitnących jak i później.
Niekiedy vanilka ma różowy kolor i ma gałązki które się dopiero rozwinęły, ale kolor przebarwienia będzie identyczny.

Limka ma taki mniej różowy kolor, Phantom też nie jest do końca różowy- to taki beżowo różowy kolor.
Kasik 17:59, 28 sie 2017

Monia81 napisał(a)

Monika- nie wiem na której rabacie. Ale jeśli chodzi Ci o ta z klonem palmowym(bordowym) i jeżówkami, to jest to Rozplenica Moudry.

Fajnie, ze Ci się u mnie podoba.
18:13, 28 sie 2017
Hej Kasiu
Szukam info na temat miskanta Adagio.I trafiłam na Twój wątek
Czy te trawki co masz posadzone na tej rabatce okrągłej to miskant Adagio?
Zadowolona jesteś z niego?
Pięknie prowadzisz hortensje,muszę się cofnąć i poczytać co to za odmiany masz.
18:20, 28 sie 2017
Kasik napisał(a)

Kasiu cofnęłam się ciutkę i nie wiem co to za hortensje.Jeśli podałaś nazwę a ja przeoczyłam to wybacz moją nieuwagę.Czy długo trzeba czekać na taki efekt?Prześliczne
A te miskanty? Piękne,zwiewne,co to za odmiana?
Rabata bardzo mi się podoba.
Ilonka 18:39, 28 sie 2017

Kasiu, bardzo dziękuje wszystko zrozumiałam Czyli co roku muszę je nisko ciąć.
Powiedz mi proszę jeszcze, co ile są one posadzone na tamtej rabacie.

Kasik napisał(a)

Serdecznie dziękuję za pochwały To miłe jak moje rabaty są inspiracją dla innych.

Ilona- trudno jest jednoznacznie powiedzieć jaka wysokość będą miały limki po kilku latach. Musisz wiedzieć, że to wszystko zależy od ich cięcia.
Zakładając, że każdego roku będziesz gałązki przycinała za drugim kolankiem, to po kilku latach czy kilkunastu będą się robiły coraz wyższe. Jeśli ktoś co jakiś czas koryguje ich wysokość ścinając kilkuletni przyrost to można je zatrzymać na pewnej wysokości. Nie wiem czy obrazowo to piszę.

Na tym zdjęciu pokazałam (nieudolnie) o co mi chodzi
1. czerwone- pierwsze ciecie
2. czarne - kolejne przez kilka lat
3. żółte - cięcie korygująco-odmładzające.

Moje hortki o które pytasz mają około 1,70 i dalej będę je prowadziła wyżej. Do jakiego momentu - nie wiem. Zobaczę w praniu. Były cięte 3 razy.
Ewa777 19:46, 28 sie 2017

Kasiu, masz rację, ta moja trawka to rzeczywiście rozplenica palmowa Ale lubię ją

Zachwycam się Twoim hortensjowym ogrodem

bozga 20:24, 28 sie 2017

Super kompozycje
Kasik 20:34, 28 sie 2017

Kaska napisał(a)
Hej Kasiu
Szukam info na temat miskanta Adagio.I trafiłam na Twój wątek
Czy te trawki co masz posadzone na tej rabatce okrągłej to miskant Adagio?
Zadowolona jesteś z niego?
Pięknie prowadzisz hortensje,muszę się cofnąć i poczytać co to za odmiany masz.

Adagio mam od 1,5 tygodnia.
Z tego co czytałam rosną tak jak Morning Light tylko że mniejsze i kwitną, czego nie robią ML.
Kolorek ciut ciemniejszy ale też jaśniutki paseczek w środku. Licze na nie bardzo.