Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

inag 23:24, 05 cze 2017

iwka napisał(a)
aaaa jakie trawy!!!

A ja właśnie zachwycałam się Twoimi zakątkami
Dzięki!
MirellaB 23:28, 05 cze 2017

Ilonka Hameln niesamowite. Twoje pamiętam jako duże, ale obecne fotki zapowiadają, że będą gigantyczne

Czosnki główkowate mnie denerwują. Mam je posadzone na pierwszym planie i zdominowały młodą lawendę. Czekam kiedy zakwitną i przekwitną, żeby wkońcu je ściąć.

Pięknie zapowiadają się Twoje róże. Moja Pomponella zjedzona przez mszyce, a Artemis bardzo duża
inag 23:31, 05 cze 2017

frezja napisał(a)
Trawy cudne, to się zgadza, ale jak uzyskać taką zieleń trawnika ??

U nas trawnik raz wygląda gorzej, raz lepiej. Rodzime podłoże to czysty piasek. Nawieźliśmy trochę ziemi ale jej jakość pozostawia wieeeeeele do życzenia dlatego wszystkie nasze niedociągnięcia i zaniedbania widać na trawniku. Staramy się jak możemy. Czasami mam już go dosyć.
Zawsze wiosną jest bardzo mocno wertkulowany i zasilany nawozem startowym. Później rozsypałam obornik granulowany bydlęcy i wylałam trochę Humistaru. Obecnie raz w miesiącu trawa dostaje nawóz i odrobinę siarczanu amonu dla obniżenia Ph.

babka napisał(a)
Upss, okna mi się pomyliły

leon60 napisał(a)
pięknie

Dziękuję bardzo!
frezja 23:36, 05 cze 2017

inag napisał(a)

U nas trawnik raz wygląda gorzej, raz lepiej. Rodzime podłoże to czysty piasek. Nawieźliśmy trochę ziemi ale jej jakość pozostawia wieeeeeele do życzenia dlatego wszystkie nasze niedociągnięcia i zaniedbania widać na trawniku. Staramy się jak możemy. Czasami mam już go dosyć.
Zawsze wiosną jest bardzo mocno wertkulowany i zasilany nawozem startowym. Później rozsypałam obornik granulowany bydlęcy i wylałam trochę Humistaru. Obecnie raz w miesiącu trawa dostaje nawóz i odrobinę siarczanu amonu dla obniżenia Ph.

Też masz piasek...to aż niemożliwe. I dodatkowo lanie ? masz nawadnianie ?

Spróbuję zwiększyć częstotliwośc nawożenia
inag 23:38, 05 cze 2017

MirellaB napisał(a)
Ilonka Hameln niesamowite. Twoje pamiętam jako duże, ale obecne fotki zapowiadają, że będą gigantyczne

Czosnki główkowate mnie denerwują. Mam je posadzone na pierwszym planie i zdominowały młodą lawendę. Czekam kiedy zakwitną i przekwitną, żeby wkońcu je ściąć.

Pięknie zapowiadają się Twoje róże. Moja Pomponella zjedzona przez mszyce, a Artemis bardzo duża

Własnie zaglądam do Ciebie
Tylko ja naprawde nie wiem co spowodowało taki ich wzrost??? Zawsze wykładały się na ten murek ale nie aż tak!
Ja bardzo lubię czosnki gł. tylko u mnie rosną w taki sposób i z takimi roślinami, ze nic nie są w stanie zdominować. Twoją sytuację rozumiem doskonale. Może po kwitnieniu wykop cebulki i gdzieś je przenieś? Choc z drugiej strony pewnie naruszyłabyś korzenie lawendy.. A może za rok lawenda będzie już tak duża że nie da się zdominować i fajnie razem "zagrają"?
Moje róże też załapały mszyce oczywiście tylko w porę zauważyłam i zadziałałam mospilanem
inag 23:41, 05 cze 2017

frezja napisał(a)

Też masz piasek...to aż niemożliwe. I dodatkowo lanie ? masz nawadnianie ?

Spróbuję zwiększyć częstotliwośc nawożenia

Zapomniałam o podlewaniu - tak, mamy nawadnianie i własne ujęcie wody więc tej nie żałuję Wg mnie nawożenie to podstawa.
Zobacz jak wyglądały nasze początki. Tutaj doskonale widać ten ogrom piachu
frezja 23:48, 05 cze 2017

inag napisał(a)

Zapomniałam o podlewaniu - tak, mamy nawadnianie i własne ujęcie wody więc tej nie żałuję Wg mnie nawożenie to podstawa.
Zobacz jak wyglądały nasze początki. Tutaj doskonale widać ten ogrom piachu

Widać ogrom piachu i pracy włożony. Trawnik na piasku to wyzwanie, ale się udało
Nawadnianie z własnego ujęcia to luksus.
MirellaB 23:53, 05 cze 2017

Ilonka tak właśnie myślałam, że w przyszłym sezonie jak lawenda podrośnie będzie ok. W zeszłym roku miałam z Vivą, ale ta odmiana mi się nie podobała i wymieniłam na inną

Moją Pomponellę spryskałam ekologicznym środkiem na mszyce i mi ją zjadły. Nie zajrzałam do niej, bo myślałam, że środek pomógł - nic bardziej mylnego. Musiałam ściąć i ma jeden pąk