Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

inag 22:42, 07 cze 2017

agata19762 napisał(a)
Popieram Twoje zdanie w sprawie ekologicznych oprysków. Uważam tak samo.

Trawiszcza piękne giganty☺

Wiesz, jak to pisałam, to myślałam sobie że pewnie zostanę zrugana za ten oprysk na mszyce ale widzę, że nie tylko ja mam takie zdanie. Ekologiczne gnojówki do podlewania są super i dają efekty. Naturalny kompost i obornik również ale gdy pojawia się grubszy problem to niestety lepiej zastosować konkretny środek który od razu wyeliminuje problem.
Pozdrowienia!
inag 22:43, 07 cze 2017

Mirka napisał(a)
Ilonka słów brak jakie super zmiany u ciebie.Mnie też się trawiasty ogród podoba.Wstawiłam u siebie foto dla Ciebie

Dziękuję Ci bardzo!
Zaraz przyjdę pooglądać co tam wstawiłaś
nawigatorka 22:45, 07 cze 2017

A wiesz ze Kreta miałam dziś w wiaderku ale na pogotowiu nie skończyłam on tez nie...
inag 22:46, 07 cze 2017

Makao_J napisał(a)
Tak wielka masz rozplenicę???

Na prawdę gigantyczna. Moja to znowu porażka. Nie lubię tych traw

Co roku ładnie odbijała ale w tym przechodzi samą siebie
A może spróbuj jej zmienić miejsce? Zauważyłam, że ona rośnie lepiej na słonecznych stanowiskach. Jaką masz odmianę? Też Hameln? Ciekawe co jej nie pasuje...
inag 22:50, 07 cze 2017

ren133 napisał(a)

Ilonko
Ty masz tutaj irysy z globemasterami? Czy liście irysów długo zdobią?

Tak, to ta mieszanka.
One zdobią do przymrozków. Po przekwitnięciu zachowują się jak zwykła trawa. Nic nie tracą na wyglądzie dlatego tak je lubię
inag 22:51, 07 cze 2017

ren133 napisał(a)

i moje też?

Kochana, nie wiem co to za wirus ale zarażam
inag 22:59, 07 cze 2017

ren133 napisał(a)

A jak trafiłaś na ten Humistar?
I jak nim podklewasz? podłączasz dozownik do węża?

Natknęłam się na niego przez przypadek jak szukałam czegoś innego i tak mnie zaciekawił. Humistar jest w proszku. W opakowaniu jest chyba 200 gram. Wyliczyłam sobie że na konewkę najlepiej dać około 70 gr więc z opakowania wychodzą mi prawie 3 konewki. Ciężko się to rozpuszcza. Trzeba trochę pomieszać. To wygląda jak bardzo drobno zmmielony węgiel - coś jak węglowa mączka Konewką zraszam trawnik. Do tych dozowników jakoś nie mam zaufania. Nigdy nie wiem ile środka one podają w rzeczywistości.
Nie wiem czy to faktycznie działa ale zrobiłam eksperyment Na jednym fragmencie rozlałam Rosahumus. Jakbym miała je porównać to Humistar wygląda bardziej obiecująco. Jest jakby mocniej stężony. Nawet trochę barwi trawę do pierwszego deszczu czy podlewania. Rosahumusu po podlaniu nie było wcale widać.
inag 23:00, 07 cze 2017

nawigatorka napisał(a)
podpisuje sie pod pytaniem i jakie to irysy?

Tak jak pisałam to zwykłe irysy syberyjskie. Po przekwitnieniu zachowują się jak zwykła trawa i są soczyście zielone aż do przymrozków.
MirellaB 23:05, 07 cze 2017

inag napisał(a)

Ja też. Choć nie jestem zwolenniczką chemii i staram się jej unikać tam gdzie mogę to jednak w przypadku np oprysku na mszyce uważam że to jedyna skuteczna metoda.
Rozplenice kupowałam jako zwykłe Hameln... Nawet nie wiedziałam, że jest jakaś wyższa jej odmiana (???) Muszę poczytać.

Ilonka np. rozplenica Lady U jest dużo wyższa od Hameln. Może te Twoje to właśnie te?
inag 23:06, 07 cze 2017

Madzenka napisał(a)
Irysy z czosnkami miodzio!

Ja tez uwazam , ze chemia mądrze stosowana jest skuteczna. Ja stosuje tylkow tedy gdy cos się dzieje. Profilaktyka tylko Miedzianem i Promanalem wiosną, potem wyłacznie interwencyjnie. Zwykle 1-2 opryski w seoznie wystarcza, chyba ze bedzie takie lato jak rok temu, grzyb chciał mi ogród zeżreć

Dziękuję! Nieskromnie przyznam, że również mi się podoba to połącznie. Fajnie się zgrywają fiolety czosnków i irysów jak i wysokośc i czas kwitnienia obojga.

Nie wyobrażam sobie całkowicie zrezygnować z chemii w ogrodzie. Oczywiście wszystko z umiarem i tylko tam gdzie jest konieczność - tak jak napisałaś. Oby już te plagi omijały Twój ogród (i nas wszystkich)!