wietrzyk
18:11, 15 lis 2017
Cześć Kamilo,
Mam oczko bez roślin i ryb. Opisałam pokrótce proces jego powstawania na poprzedniej stronie. Rozumiem, że chcesz murowaną nieckę, żeby uzyskać idealnie proste ścianki. EPDM to mus. Jak napisał Ci Water powyżej. Ja zainwestowałam w pompę i filtr z wyższej półki, z zapasem mocy. Woda jest cudnie przejrzysta. Korzystamy z tego zbiornika po kąpieli w saunie, więc nie stosuję żadnej chemii. Tylko preparaty biologiczne. Do tego przynajmniej 3-4 razy w sezonie sprzątanie osadu dennego wodnym odkurzaczem.
Trudnym etapem byłoby wyłożenie niecki o geometrycznym kształcie i kątach membraną. Wymaga odpowiedniego przycięcia i klejenia membrany, a to nie jest takie proste. Mogłabyś puścić kable pod piaskowcem, po ściance na dół zbiornika. Ale są też rury dość grube doprowadzające wodę do filtra. Jeśli nie chcesz ich maskować górą, to musisz zrobić przepust przez ściankę niecki. To powoduje dodatkowe trudności przy dokładnym opracowaniu membrany w tych miejscach. Jeśli będą błędy przy wykonaniu to oczko będzie twoją zmorą. Zastanów się jeszcze