Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

mirkaka 13:22, 13 mar 2018

paniprzyroda napisał(a)
Nieśmiało jeszcze zaczynają krokusy

ciemierniki dały radę, okrycie pomogło, część liści już wycięłam

Cuda
A ja myślałam że te odmianowe ciemierniki kwitną później, a u Ciebie już są piękne
Anda 14:40, 13 mar 2018

Stanowczo brakuje mi takich białych i fioletowych zwiastunów wiosny. Jesienią będę nadrabiać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 16:58, 13 mar 2018

Wymiana myśli i poglądów fachowych u Marioli.

Ja mam nasiona ożanki - mogę jeszcze zebrać, bo nie ścięta. Przecież to chwast.
Ale uroczy nade wszystko. Kto chce? PW, proszę z adresem.

Już siałaś dalie? Ja swoje sieję zawsze na początku kwietnia? Nie wybiegają?

Co do ciemierników: zauważyłam, że liście ciemierników i tak leżą obok, nie osłaniają pąków kwiatowych. Swoim ścięłam wszystkie (zamierzam je potraktować miedzianem jednak po całości), a teraz przyjdzie godzina próby. Czy liście osłaniają czy nie osłaniają?

Anabell 20:22, 13 mar 2018

Wczoraj przeszłam się po ogrodzie i nie wierzyłam krokusy jak u Ciebie wychodzą, tulipany jeszcze nie wszystkie na wierzchu, ja pewnie za mocno przysypałam kompostem.
Kręci już mnie robota jak wyszłam ale te nadchodzące mrozy.
paniprzyroda 21:10, 13 mar 2018

Joasiu, przebiśniegów zawsze wypatruję i czekam na nie Kwitną teraz w najlepsze.
anabuko Aniu, ciepło było, to wszystko ruszyło, krokusy fiolecikowe już kwitną na dobre, ale wracam późno i zdjęć brak, a pogodą lepiej nie denerwować się na zapas.
Kasya, nasionka aminka i do gruntu można, rośnie jak koper, raz lepiej, raz gorzej Kieszenie pełne nasion, bajka, byle nie pomieszane
Ula, po nasionka ożanki udałam się do ogrodu, na szczęście jeszcze znalazłam nie wycięte, proszę adresik
Mała Mi - dobrze czytać to, co piszesz, gębula mi się do Ciebie sama śmieje niewykluczone, że coś nowego będzie
Jankosiu, a to nie piszesz nic nowego z tym podczytywaniem Wystarczy popatrzeć na liczbę wyświetleń, chociaż akurat nigdy nie zwracałam na to uwagi. Zakładając wątek godzimy się na obecność w sieci a dalej to już sama najlepiej wiesz Sorry za wywołanie do tablicy, ale uwielbiam Cię czytać tu i tam
Ożankę wyślę Ci oczywiście.
Wydaje mi się, że każdy ogrodnik zbiera nasionka w mniej lub bardziej cywilizowany sposób i w takiż sam sposób je przechowuje. Gorzej, jak te upragnione rozsypią się w torebce, bo akurat opakowanie przedziurawiły nożyczki lub śrubokręcik albo gwoździk. Wytrząsam potem toto z notesów, portfelików i innych przydasi, których w dużej czy małej torbie w magiczny sposób mieści się mnóstwo. Najlepiej jest, gdy otwierasz zapomnianą szufladkę kredensu, a tam.. nasionka, których wiosną szukałaś w każdym kącie; szufladkę z biżu, a tam.. nasionka

Dla Was niebieskości, przesadziłam je jesienią w nowe miejsca, mają na dziś po kilka cm, będę jak nic okrywać gdy przyjdzie mróz

paniprzyroda 21:29, 13 mar 2018

Mirkaka - ciemierniki jak widać, zaczęły się zbierać. Teraz chłody je wstrzymają nieco. Niemniej przykryję je jeszcze raz. W ubiegłym roku część nie wyglądała za ciekawie. Nałożę na każdą kępkę większą doniczkę, potem całość przykryje włókniną. Doniczki po to, by nie uszkodzić kwiatów.
Reszta cebulowych musi przetrwać. Krokusy powinny dać radę, sporo mam tych późnych.
Dwa czosnki tak ok. 10 cm przetrwały poprzednie mrozy, to co im taki przymrozek
Ando, wiosną lubię każdy kolor, poprzedni sezon

paniprzyroda 21:55, 13 mar 2018

Ewo, dzięki, że wspomagasz nasionami Chyba zacznę zbierać w tym sezonie większe ilości
Aminek jeszcze obiecany wyślę, nasion ożanki mam też wolne trzy torebeczki. Mak różowy również jeszcze mam.
Nasiona dalii wysiałam na próbę, miała być ciemna. Na razie jest zielona, czy powtórzy cechy rośliny matecznej, nie wiadomo. Wzeszło pięć sztuk, bo i chyba tyle dokładnie było nasion. Mam różne dalie o ciemnych liściach. Której nasiona zebrałam, kto to wie
Reszta dalii w karpach. Te świeżo zakupione myślę trzeba sprawdzać i jak zaczną kiełkować, wysadzać do doniczek. Te kopane niech lepiej jeszcze śpią

Liście ciemierników w dużej masie chyba jednak osłaniają. Wycięłam te, których było mało i ewidentnie zmarzły, leżały plackiem. W drugim miejscu liści jest dużo, częściowo podmarznięte, ale podniosły się i pąków trzeba szukać jeszcze pod nimi. Więc teoretycznie powinny chronić.
Miedzianem też opryskam, podobnie jak piwonie i resztę bylin.

takie coś zostawiam

Nikita 08:15, 14 mar 2018

Mariolko, u ciebie już piękna wiosna. Przebiśniegi cudne i ranniki też już są!
Ciemiernikom, podobnie jak Mała Mi, nie przycinam liści...może powinnam?
Ubiegłoroczne krokusy cieszą urodą i kolorem. Lubię je bardzo. Ja mam w kolekcji jeszcze różowe przywiezione kiedyś z Holandii.
Pszczelarnia 09:58, 14 mar 2018

Dziękuję za wskazówkę - to ja też jednak okryję ciemierniki doniczkami i matami. Bo liście wycięłam.
Milka 06:24, 15 mar 2018

Wiosna piekna, chyba w slonecznym miejscu te kwiatki. Moje ciemierniki w lutym zmrozilo, kwiaty padly, z ziemi ida nowe, okryc chyba trzeba, skoro nice po -9 zapowiadaja.