Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 15:11, 30 sty 2014

monteverde napisał(a)

Obejrzałam czerwone dziewczyny ta poziomkówka niesmaczne ma owoce i twarde rozłogi trzeba likwidować, to wtedy się zmniejszy jej rozrost

Poziomkówka w tym roku wypełni pewne miejsca w ogrodzie, nie ograniczałam jej wzrostu

Z ognika też zniknęły owocki, nie tylko z kaliny i berberysu
paniprzyroda 15:22, 30 sty 2014

jotka napisał(a)
Na ten szczawik, to chyba lepszego sposobu nie ma jak ustawiczna walka, bo raz wprowadzony do ogrodu łatwo nie daje sie wykurzyć

Masz rację, szczawik "zakupiłam" z jakąś roślinką i pojawił się na skalniaku kilka lat temu. Corocznie go wyrywam, starając sie nie dopuścić do rozsiewania przez nasiona, ale i podziemne rozłogi też ma ekspansywne. Ok. czterech lat temu wykopałam wszystkie rośliny ze skalniaka, poza miniaturowymi iglakami, zdjęłam wierzchnią warstwę ziemi, resztę przeryłam pod kątem podziemnych rozłogów. Przez trzy lata był względny spokój, teraz znowu się pojawia, a jak przeoczę lub nie mam czasu to jest masakra
Nikita 20:16, 30 sty 2014

Witam, zaglądam do ciebie co słuchać, a tu tak ślicznie kolorowo-czerwono…aż mi się od razu humor poprawił….

Melduję…50 dni do wiosny….czas rozpocząć odliczanie….

Gabriela 22:57, 30 sty 2014

Szczawik - nie mamy z nim szans. Wydaje mi się, że tego typu roślin nie ma co wyrzucać na kompost, bo potem są wszędzie. Ja mam kłopot z gwiazdnicą pospolitą i żałuję że wyrzucałam ją właśnie na kompost, bo pleni się niesamowicie i praktycznie nie ma szans, żeby ją wyrwać w całości.
AgnieszkaBK 10:34, 31 sty 2014

Też mam problem ze szczawikiem i gwiazdnicą, jedno gorsze od drugiego Pozdrawiam gorąco w ten lodowaty dzień
Margarete 11:05, 31 sty 2014

Ja tez niestety na skarpie w przedogródku posród kamyków i macierzanek mam szczęscie miec oba te uciazliwe chwasty , i gwiazdnice i szczawik........rzeczywiście nie wiem co gorsze a walka z nimi to jak bitwa z wiatrakami.....cały czas odrastają i wyłażą niestety, mimo że mam agrowłóknine pod kamykami.........
mira 17:41, 31 sty 2014

o to i ja polabidzę - też mam te skarby niestety - Gabrysia ma rację na kompost nie ma co tego wywalać - tak zrobię tylko trzeba pamiętać

pozdrawiam
paniprzyroda 18:12, 31 sty 2014

Nikita napisał(a)
Witam, zaglądam do ciebie co słuchać, a tu tak ślicznie kolorowo-czerwono…aż mi się od razu humor poprawił….

Melduję…50 dni do wiosny….czas rozpocząć odliczanie….

Nikito, to poczekamy razem na wiosnę, w kupie raźniej a na razie u nas zawiewa drogi i zimno... ratuję się planowaniem wiosennych siewów
paniprzyroda 18:18, 31 sty 2014

Gabriela napisał(a)
Szczawik - nie mamy z nim szans. Wydaje mi się, że tego typu roślin nie ma co wyrzucać na kompost, bo potem są wszędzie. Ja mam kłopot z gwiazdnicą pospolitą i żałuję że wyrzucałam ją właśnie na kompost, bo pleni się niesamowicie i praktycznie nie ma szans, żeby ją wyrwać w całości.

Gabrielo, rzeczywiście takich chwastów nie wolno wyrzucać na kompost, jak i innych z dojrzałymi już nasionami. Kiedy pielę, szczawik odkładam do osobnego pojemnika Ale trzeba też dobrze oglądać doniczki przy zakupie nowych roślin, bo często w nich jest, uszczknięty tylko z góry
monteverde 18:18, 31 sty 2014

Margarete napisał(a)
Ja tez niestety na skarpie w przedogródku posród kamyków i macierzanek mam szczęscie miec oba te uciazliwe chwasty , i gwiazdnice i szczawik........rzeczywiście nie wiem co gorsze a walka z nimi to jak bitwa z wiatrakami.....cały czas odrastają i wyłażą niestety, mimo że mam agrowłóknine pod kamykami.........
Malgoś po kawalku kamyki zdejmować przepłukać a z agro pozdejmować paskudy