Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Minimalizm z odrobiną romantyczności

Minimalizm z odrobiną romantyczności

gusiarz 20:14, 03 cze 2014

Donica bosssssska!!!! Lubie te donice jak nie wiem co . Madżen ma bycze doświadczenie z buksikami i pewnie ma rację, że to od przymrozków i słońca. Trzymiem kciuki za wygraną walkę

Robali nie zazdroszczę... fuj fujowe fuj ... dokształcamy się ogrodniczo na własnych roślinkach.

Gusiam mocno
Majena 21:42, 03 cze 2014

Piękna Donica!!!!Siedze i podziwiam
Madzenka 22:21, 03 cze 2014

Toszka napisał(a)

Ja już nie będę się zapytowywać kto go tak załatwił i poucinał mu wszystkie korzenie (system korzeniowy jest mniej więcej równy masie zielonej, zwłaszcza w szerz).
Nie będę się też pytać kto mu wypłukał korzenie...
To se ne vrati
Ale zapytam się co mu wrzuciłaś pod korzenie (jaką ziemię, jaki obornik, ile kompostu) i czy zadbałaś, aby cały system korzeniowy został oblepiony ziemią.
Bo tu widzę przede wszystkim problem!
Jeśli zadba się o dołek i tempo przesadzania, to nie ma żadnych problemów ani z wielkością bukszpana, ani z miesiącem.
Wiem, że Marzen ma inne zdanie w tej materii.
Ja, natomiast, mam doświadczenie z pięciokrotnym (!!!) przesadzaniem prawie dwudziestoletnich wiechci u których bryła korzeniowa ważyła ponad 70kg.
Pierwszy raz swoje (dawniej wiechcie)kule nawiozłam dolistnie po 2 latach od przesadzenia. Nie można napędzać do wzrostu masy zielonej jeśli naruszony system korzeniowy nie jest odbudowany. Najnormalniej w świecie korzenie nie są w stanie ani napoić, ani wyżywić całej góry.
Jeśli nic wartościowego nie dałaś pod korzeń to koniecznie musisz to zrobić. Już mu bardziej nie zaszkodzisz.
Najwyżej zrobisz potem z niego bukszpanowe niwaki... albo zaczekasz 2-3 lata, a chłopak odbuduje się ładnie.

Toszko ja tylko nie radzę lać chemi... Bo zmasakraowła go torszku Przyjełam założenie być może błędne, że o dobrej ziemi pomyślala ja też przesadzam bukszpany cały rok... Ale one niemal tego nie odczuwają bo przesadzam z wieeeelką bryłą korzeniową
Madzenka 22:25, 03 cze 2014

zawitka napisał(a)
Witaj Aga poczytałam o sadzeniu dużych krzewów ----to dobry sposób ale patykiem można uszkodzić korzenie Robi się tak duży dołek wkładasz roślinę i trochę sypiesz ziemi i lejesz wodę i znowy ziemia ,woda .tak na zmianę aż zakryjemy korzenie .Czekam bez ubijanie dzień potem znowu woda i jak wsiąknie ubijam .Dolewam wody i luks siedzi Zyczę sukcesów.Te buksiki dużo podlewaj Pozdrawiam cieplutko

Dobrym sposobem jest wlanie do dołka przeznaczonego do sadzenia wiadra a nawet wiecej wody, zrobienie bagienka i wsadzenie rosliny. Poruszanie rośliny w każdą stronę aby bagienko oblepiło dobrze korzenie i nie było baniek powietrznych.
aga_szsz 07:59, 04 cze 2014

Gusiarz liczę na Twoją pomoc w obsadzaniu tej donicy, jak na razie głowię sie co do żywopłotu w niej, żeby grało z posadzoną już Aureospicatą... Musi być wysoki...

Majena cieszę się, że wpadłaś, fajna to ona będzie, jak ją z głową obsadzę, a poza tym, mam w planie budowę jeszcze w innych miejscach, ale najpierw porządek z bajorem...

Madżenka wydawało mi się, że kupna ziemia będzie dobra, nawet przez myśl mi nie przeszło, że obornik można dać, kompostu niestety nie mam. Trudno! Nie będę już go odkopywać i kombinować z ziemią. Sypnę tylko obornik granulowany, ale przecież to też chemia...Nie zaszkodzi??? Może jednak zostawić tak jak jest i tylko wodą lać?
Z tym w łezce, w trochę lepszej formie też nie tak proste, będę musiała żwirek zgarniać...

Dzięki za wszystkie uwagi
Mirella 09:33, 04 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Dobrym sposobem jest wlanie do dołka przeznaczonego do sadzenia wiadra a nawet wiecej wody, zrobienie bagienka i wsadzenie rosliny. Poruszanie rośliny w każdą stronę aby bagienko oblepiło dobrze korzenie i nie było baniek powietrznych.

Też tak robię, to jest świetny sposób, rośliny mają się dobrze.
Pozdrawiam i Buziam
aga_szsz 09:47, 04 cze 2014

Qrczę, szkoda, że wcześniej nie wiedziałam i nie wpadłam na ten spsób

człowiek całe życie się uczy i głupi umiera...
aga_szsz 22:19, 04 cze 2014

leje i leje, zdążyłam dziś posadzić bluszcz, który przyszedł od Gierczusi ...dzięki jeszcze raz

opieliłam w deszczu dwie rabaty i tyle ogrodowego. Potem prasowanie...końca nie widać...

Ogród zarósł jakimiś obcymi chwastami, czegoś takiego nigdy nie miałam, pewnie z ziemią odziedziczyłam, a dziadostwo w takim tempie się rozrasta, że zaraz przechowalnika nie będzie widać.

Może jutro przestanie w końcu lac, to biorę się za opryski cisów, bo jeszcze trochę, to zupełnie będzie po nich i odchwaszczenie ogrodu..

ewakatowice 22:36, 04 cze 2014

Agula, plany masz na jutrzejszy dzień bardzo ambitne.
Oby nie padało.
aga_szsz 07:46, 05 cze 2014

ewakatowice napisał(a)
Agula, plany masz na jutrzejszy dzień bardzo ambitne.
Oby nie padało.

Ewcia! jak na razie słonko świeci i jest ciepło, ale do 16tej może się to zmienić....
z moim szczęściem...pewnie będzie lać