Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Minimalizm z odrobiną romantyczności

Minimalizm z odrobiną romantyczności

ewakatowice 12:16, 02 cze 2014

Przyszłam w "gości" i na szkolenie z prawidłowego sadzenia się załapałam
Ekstra, wiedzy nigdy dość
aga_szsz 12:19, 02 cze 2014

ewakatowice napisał(a)
Przyszłam w "gości" i na szkolenie z prawidłowego sadzenia się załapałam
Ekstra, wiedzy nigdy dość

Już lecę wodę na kawkę nastawiać...fusy potem jak znalazł
Jagodaa 12:20, 02 cze 2014

U mnie normalnej wielkoci wywrotka dobrej ziemi to 700-800zł. Niestety do tych donic trochę ziemi włazi...
aga_szsz 12:24, 02 cze 2014

Jagodaa napisał(a)
U mnie normalnej wielkoci wywrotka dobrej ziemi to 700-800zł. Niestety do tych donic trochę ziemi włazi...

ja płaciłam połowę tego, ale za baaaardzo kiepską, jak się okazało
Toszka 12:51, 02 cze 2014

Zerknij do Ziemskie produkty, to bardzo dobra ziemia. Trzy lata temu indywidualnie trzeba było zamówić min.6 albo 8 bigbagów i to się bardzo opłacało, wbrew pozorom. Zadzwoń, dowiedz się. Jednym tirem dostaniesz to co chcesz ( można pokombinować zamówienie, np. kompost zielony, ziemia ogrodowa + kwaśna). Przelicz i zastanów się. Ja wiem, że to jednorazowy wydatek, ale w perspektywie na ileś lat ten temat masz z głowy.
Ja byłam guupia i wydawało mi się, że aż tyle ziemi nie potrzebuję. Potrzebowałam, a jakże, i nawet więcej. Kupowałam niestety nie tam
W zakupie ziemi najdroższy jest transport. Ja za niego płaciłam kilka razy, a to co pierwszy raz mi przywieziono... ech, można by dużo opowiadać.
aga_szsz 13:08, 02 cze 2014

Toszka napisał(a)
Zerknij do Ziemskie produkty, to bardzo dobra ziemia. Trzy lata temu indywidualnie trzeba było zamówić min.6 albo 8 bigbagów i to się bardzo opłacało, wbrew pozorom. Zadzwoń, dowiedz się. Jednym tirem dostaniesz to co chcesz ( można pokombinować zamówienie, np. kompost zielony, ziemia ogrodowa + kwaśna). Przelicz i zastanów się. Ja wiem, że to jednorazowy wydatek, ale w perspektywie na ileś lat ten temat masz z głowy.
Ja byłam guupia i wydawało mi się, że aż tyle ziemi nie potrzebuję. Potrzebowałam, a jakże, i nawet więcej. Kupowałam niestety nie tam
W zakupie ziemi najdroższy jest transport. Ja za niego płaciłam kilka razy, a to co pierwszy raz mi przywieziono... ech, można by dużo opowiadać.

Dzięki piekne
Nawet nie wiedziałam, że ziemię można tak kupić. ograniczałam sie tylko do tej sklepowej pakowanej, no i tej miejscowej, beznadziejnej jak się okazało
ewa004 18:22, 02 cze 2014

Widziałam ostatnio w ogrodniczym obornik granulowany ,sprzedawca bardzo zachwalał
Mówił że taki worek 25 kg to odpowiednik przyczepki obornika .

Aga ja tez nie mogłam się doprosić kompostownika ,więc sama sobie z palet zrobiłam, nawet taki trzy komorowy
Tyle tylko że mojego nikt nie widzi,stoi w miejscu gdzie tylko ja chodzę, więc nie zależało mi na estetycznym wykonaniu ,byle było gdzie kompostować .
I szybko mi się udało taki kompost wyprodukować (jeden sezon ),kupiłam jakiś przyspieszacz kompostu i w oczach się robił.
W tym roku nie kupiłam już ani woreczka ziemi ,nawet doniczkowe sadziłam do tej ziemi, tylko przesiewałam .
Także działaj szybko ,a już na jesień będziesz miała swoją ziemię
aga_szsz 08:16, 03 cze 2014

ewa004 napisał(a)
Widziałam ostatnio w ogrodniczym obornik granulowany ,sprzedawca bardzo zachwalał
Mówił że taki worek 25 kg to odpowiednik przyczepki obornika .

Aga ja tez nie mogłam się doprosić kompostownika ,więc sama sobie z palet zrobiłam, nawet taki trzy komorowy
Tyle tylko że mojego nikt nie widzi,stoi w miejscu gdzie tylko ja chodzę, więc nie zależało mi na estetycznym wykonaniu ,byle było gdzie kompostować .
I szybko mi się udało taki kompost wyprodukować (jeden sezon ),kupiłam jakiś przyspieszacz kompostu i w oczach się robił.
W tym roku nie kupiłam już ani woreczka ziemi ,nawet doniczkowe sadziłam do tej ziemi, tylko przesiewałam .
Także działaj szybko ,a już na jesień będziesz miała swoją ziemię

Ewa, ja też jak nie wezmę sprawy w swoje ręce, to i nie będę miała. I tak ze wszystkim... A nie mogę patrzeć, jak tyle dobroci się wywala do kosza... Na ziemię do sadzenia też sporo wydaję, a wcale nie jest ona taka super...

Z tą estetyką... u mnie niestety wszystko jest na odwrót, warzywnik i cały bałagan przy wejściu do ogrodu, i tu muszę pomyśleć o jakimś ciekawym osłonięciu tego wszystkiego, łącznie ze szklarnią. A cała część, powiedzmy rekreacyjne, jast na końcu ogrodu.
zawitka 15:54, 03 cze 2014

Witaj Aga poczytałam o sadzeniu dużych krzewów ----to dobry sposób ale patykiem można uszkodzić korzenie Robi się tak duży dołek wkładasz roślinę i trochę sypiesz ziemi i lejesz wodę i znowy ziemia ,woda .tak na zmianę aż zakryjemy korzenie .Czekam bez ubijanie dzień potem znowu woda i jak wsiąknie ubijam .Dolewam wody i luks siedzi Zyczę sukcesów.Te buksiki dużo podlewaj Pozdrawiam cieplutko
aga_szsz 18:27, 03 cze 2014

zawitka napisał(a)
Witaj Aga poczytałam o sadzeniu dużych krzewów ----to dobry sposób ale patykiem można uszkodzić korzenie Robi się tak duży dołek wkładasz roślinę i trochę sypiesz ziemi i lejesz wodę i znowy ziemia ,woda .tak na zmianę aż zakryjemy korzenie .Czekam bez ubijanie dzień potem znowu woda i jak wsiąknie ubijam .Dolewam wody i luks siedzi Zyczę sukcesów.Te buksiki dużo podlewaj Pozdrawiam cieplutko

Dzięki serdecznie za wskazówki, przy kolejnej okazji wypróbuję ten sposób.
Pozdrawiam