Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

anabuko1 07:55, 30 sty 2021

Dorota123 napisał(a)

[imgsize=640x424]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/216/2163948/original.JPG[/img]

Cudna zima. W tym roku jeszcze sporo jej doświadczymy. Bo do 20 lutegonam sporo pomrozi.
Te twoje storczyki to są naprawdę bardzo okazałe
Dorota123 11:58, 30 sty 2021

basia3012 napisał(a)

Ha, ha, ha.Uśmiałam się.

Dorotko, latem lub jesienią rozmawiałyśmy o cięciu cisów. U mnie jest ten rząd małych cisków, ma z nich być niziutki żywopłocik jako obwódka rabat. Radziłaś mi wtedy nisko je ciąć aby się rozkrzewiły od dołu. Czy dobrze pamiętam, że wiosną radzisz je ciachnąć około 5 cm od ziemi? Teraz mają około 15-17 cm ale są cienkimi, często pojedynczymi pędami. Ja jestem z tych bojących i trochę mi ręka drży jak tak dużo ucinam ale jak tak trzeba to trudno.
I jak radzisz Dorotko?
Basiu weszłam na Twój wątek, żeby jeszcze im się przyjrzeć, One jeszcze są małe chyba pierwsze wyrównujące cięcie powinnaś zrobić jak młode wiosenne pędy lekko zdrewnieją. Myślę, że to będzie pod koniec lata.

Souvenir du Docteur Jamain nie znalazłam zdjęć z tego roku, ale pierwsze kwitnienie jest piękne, a zapach obłędny. Jej minusem jest to, że ciemne płatki przypala słoneczko i po pierwszym kwitnieniu liście były chore. Z daleka róża mało widoczna, ale i tak bardzo ją lubię.

Souvenir du Docteur Jamain

Dorota123 12:10, 30 sty 2021

anabuko1 napisał(a)

Cudna zima. W tym roku jeszcze sporo jej doświadczymy. Bo do 20 lutegonam sporo pomrozi.
Te twoje storczyki to są naprawdę bardzo okazałe
Aniu u mnie kolejna dostawa śniegu, sypie od rana.
Moje storczyki od dwóch lat takie ładne, wcześniej potrafiłam nieświadomie wszystkie zabić. Wytrzymywały u mnie pół roku i padały z niewiadomych przyczyn. W tym roku jeden biały też mi padł, liście wyglądały ładnie a żółkły i odpadały. Myślę, że to wina tego, że wypuścił na pędach kwiatowych dwie nowe sadzonki i ja je tam za długo trzymałam. Jak zobaczyłam, że coś złego się z nim dzieje odcięłam całkiem dobrze ukorzenione sadzonki pędowe i posadziłam w osobnych doniczkach. Już jest zauważalny ich wzrost.

Reine Des Violettes

Milka 07:24, 31 sty 2021

Masz blisko las, super miejsce na spacery.
Ach te róże, już by się chciało powąchać. Szkoda, że nie mamy klimatu , jak w Kalifornii
yolka 13:16, 31 sty 2021

Zima piękna w ogrodzie i w lesie. Dawno takiej śnieżnej nie było
ElzbietaFranka 17:10, 31 sty 2021

Witam Dorotka

Przyszłam co dopiero ze spaceru ledwo dysze. Już dzień o godzinę dłuższy.
Piękna pogoda więc dobrze się chodziło oo zmarzniętym śniegu. U nas też dosypalo. Śnieg bardzo drobny więc na 1,5 dnia opadów napadało ok 10 cm

Zaraz jadę do Wawy czekamy aby w kominku się wypaliło. Na wsi teraz -8 więc do rana będzie więcej.

Róża przepiękna. Zamówiła u Ćwieka Kiss my i jakies tam jeszcze. Będę w tym roku szczepiła bo mam kilka takich które bym chciała rozmnożyć a kosztują sporo np Madam Amisedte.
Dorota123 10:49, 01 lut 2021

Milka napisał(a)
Masz blisko las, super miejsce na spacery.
Ach te róże, już by się chciało powąchać. Szkoda, że nie mamy klimatu , jak w Kalifornii
Ja lubię jak jest lato, bo ja ciepłolubna jestem, ale lubię też śnieżne widoki.

Do zapachu kwiatów już tęsknię, od 3 dni siedzę w ogrodzie Vivy i wspominam jej cudowny raj na ziemi. Tak sobie pomyślałam, że gdyby każdy kto do mnie zagląda poszedł też do jej wątku i sprowokował ją do powrotu to może pojawiły by się nowe fotki z tego miejsca. Na pokuszenie wkleję link do ogrodu Helenki.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=475

Tyle śniegu to już z 10 lat nie było.

Dorota123 10:51, 01 lut 2021

yolka napisał(a)
Zima piękna w ogrodzie i w lesie. Dawno takiej śnieżnej nie było
Dziękuję co dzień zachwycam się tymi zimowymi widokami.

Dorota123 11:02, 01 lut 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Dorotka

Przyszłam co dopiero ze spaceru ledwo dysze. Już dzień o godzinę dłuższy.
Piękna pogoda więc dobrze się chodziło oo zmarzniętym śniegu. U nas też dosypalo. Śnieg bardzo drobny więc na 1,5 dnia opadów napadało ok 10 cm

Zaraz jadę do Wawy czekamy aby w kominku się wypaliło. Na wsi teraz -8 więc do rana będzie więcej.

Róża przepiękna. Zamówiła u Ćwieka Kiss my i jakies tam jeszcze. Będę w tym roku szczepiła bo mam kilka takich które bym chciała rozmnożyć a kosztują sporo np Madam Amisedte.
Ja robię krótkie spacery, bo z chodzeniem co raz słabiej, a i tak wracam zmęczona, ale wiem jak ważne jest dotlenianie się na świeżym powietrzu. U nas mocno sypnęło śniegiem, mąż już 2 x odśnieżał podwórko. Wczoraj miałam wnuków i zrobiliśmy z tym starczym bitwę na śnieżki. Radość, śmiech i piski towarzyszyły zabawie, a jeszcze czekał go kulig i ognisko.
Róże mocno zdrożały, przeglądałam oferty i trochę zaskoczyły mnie ceny. Gdyby tak gazetowe rozmnażanie róż się powiodło dało by to spore możliwości na posiadanie nowych róż.

Mirka 11:40, 01 lut 2021

Dorotko chyba w tę zimę wszyscy się cieszymy śniegiem. Dawno takich zimowych zdjęć nie robiłam.
U ciebie też popadało sporo śniegu?