Dorotko, przeglądałam swój wątek i zobaczyłam Twój wpis, przypomniałam sobie że dawno u Ciebie nie byłam. Widzę że masz przepiękne wieszaczki na lampiony, robisz projekty i ktoś Ci je wykonuje, to tak jak ja, myślę zimą, rysuję, a wiosną realizacja, porobiłam podpory ale o wieszaczkach na lampiony nie pomyślałam, a to fajny pomysł

Czytam o Rh, marnieją pod świerkami. Tak,ja sporo świerków pozbyłam się bo nic nie chciało rosnąć pod nimi i w ich sąsiedztwie. Może spróbuj rh przesadzić w inne miejsce? Szkoda byłoby z nich zrezygnować, albo wywal świerki bo za kilka lat zacienią i wyjałowią Ci ogród. Brzozy robią taką samą robotę, też wysysają okolicę z wody. Ja muszę non stop pod nimi podlewać. Rh jak się rozrosną to same tworzą zielone tło i nic za nimi nie musi być. Z tą ściółką to całkiem tak nie jest. Ja też mam prawie 20 letnie Rh i zawsze co roku podsypywałam je albo kwaśnym torfem, albo korą, szyjkę korzeniową zostawiasz a podsypujesz szerzej. Taka materia po latach przerasta przez korzenie, wiadomo że nie podsypuje się zbyt wysoko ale te 1-2 cm nie szkodzi a kwaśne środowisko zapewnia. Swego czasu zastosowałam też mikoryzę pod moje Rh. Ja pod moje rh wymieniałam całkowicie ziemię na kwaśną na sporej powierzchni. Rh też nie lubią za dużo nawozów więc lepiej jak nawieziesz 2-3 razy ale po mniejszej porcji.