Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 08:58, 11 maj 2017

Pszczelarnia napisał(a)
To jeszcze dopytam: nie przeszkadzają Ci potem samosiewy niezapominajek na rabatach?
Zwłaszcza jak jest ich bardzo dużo? Mnie się one potem zawsze jak chwast wydają.

Tak, nie ma drugiego takiego ogrodu z niezapominajkami w roli głównej na O. Tak wiosennego w kolorach i obsadzeniach.
Po przekwitnięciu niezapominajki rosnące na pierwszym plamie są od razu wyrywane i lądują na kompostowniku. Zostawiam kilka niezapominajek gdzieś w tyle ogródka, ponieważ przekwitnięta niezapominajka nie należy raczej do urokliwych. Owszem masz rację, że sieje się ich bardzo dużo, ale mnie raczej nie przeszkadzają. Jesienią, lub wczesną wiosną wykopuję najładniejsze samosiewy i sadzę na docelowe miejsca. Część wyrywam i rozdaję, zawsze znajdą się chętni, a te nie wyplewione kwitną sobie gdzie chcą.
Zdjęcia ogródkowe mi się skończyły, a nowego nic nie ma.
Dorota123 09:00, 11 maj 2017

Bogdzia napisał(a)
Ewa ma racje , bardzo kwitnacy masz ogród piekny jak bombonierka dopracowany.
Jak miło przeczytać takie słowa od Ciebie, dla mnie to prawdziwa pochwała z ust wytrawnej Ogrodniczki. Dziękuję.
Dorota123 09:04, 11 maj 2017

Dziś spróbuję poprzycinać kilka bukszpanów z młodziutkich odrostów. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale ja mam około 100 form ciętych i trzeba dużo siły poświęcić na cięcie i sprzątanie. Więc idę naładować moją Makitę i biorę się do roboty.
abiko 10:29, 12 maj 2017

Dorota123 napisał(a)
CIEKAWA JESTEM, czy na Ogrodowisku ma ktoś więcej niezapominajek niż w moim małym ogródeczku.

Mała mi
widziałam
Mala_Mi 11:07, 12 maj 2017

Pełna gęsiówka .. śliczna

A niezapominajek dużo ma też Bogdzia
kasiek 20:10, 13 maj 2017

Wrzuciłam foty,, niezapominajek też ma sporo Śliczne zestawienia tulipanów z szafirkami niezapominajkami Bardzo kolorowo i wiosennie
ewsyg 21:17, 13 maj 2017

Ślicznie wygląda ten łan niezapominajek.
Anabell 00:16, 14 maj 2017

Dorotka - niebiańsko cudnie zresztą o każdej porze roku tak masz.

Wiosną przesadziłam b. dużo niezapominajek, w uporządkowane rządki bo to siewki ładnie rozrośnięte, miały zalążki pąków, niestety pierwszy przymrozek zmroził kwiaty. Wydaje mi się że wszystkie bo nie widać kwitnienia.

Dobra wiadomość że po kwitnieniu lądują na kompost. Też zostawiałam kilka na rozmnożenie.
Dorotka mam nadzieję, wydobrzałaś przez zimę.
Zdrówka i wiosennej energii życzę.
Dorota123 09:46, 16 maj 2017

abiko napisał(a)

Mała mi
widziałam
Lecę zobaczyć.

sylwia_slomc... 10:01, 16 maj 2017

Dorota123 napisał(a)
CIEKAWA JESTEM, czy na Ogrodowisku ma ktoś więcej niezapominajek niż w moim małym ogródeczku.

W proporcjach co do wielkości ogrodu może nie , ale pewnie co do ilości mogłabym stanąć w szranki bo je uwielbiam, a i one mnie też, sieją się wszędzie
Cudny masz Dorotko ogród i bardzo klimatyczny Pełen czarownych detali