Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

danuta_szwajcer 10:17, 12 lis 2017

Czy ja dobrzze widze, że lilia ma pączki? Bardzo dużo kwiatów jeszcze masz a czasu to Ci zazdroszcze Pozdrawiam
Dorota123 17:30, 14 lis 2017

danuta_szwajcer napisał(a)
Czy ja dobrzze widze, że lilia ma pączki? Bardzo dużo kwiatów jeszcze masz a czasu to Ci zazdroszcze Pozdrawiam
Kupiłam pod koniec lipca sporą ilość lilii drzewiastych i to ich pączki przewijają się na niektórych zdjęciach. Część ścięłam i włożyłam do flakonów, ale jak zaczęły się rozwijać chciały nas wydusić swym zapachem. Czasu mam sporo, nie mogę powiedzieć tego o zdrowiu, więc wymyślam sobie różne zajęcia.
Zajęcie na dziś to strojenie pierników. Muszę przyznać się sama przed sobą, że w tym to ja raczej dobra nie jestem. Pierwszy raz piekłam chatki piernikowe i po raz pierwszy robiłam lukier, który mnie wcale nie słuchał. Raczej drugiej próby nie podejmie.

Iwk4 19:39, 14 lis 2017

Bardzo dużo się napracowalas. Ja rok temu lukrowalam pierniki. Trochę ta samą technika, a potem mialam dość i pomizialam wszystkie pędzelkiem i potraktowałam posypką. Ręce bolały od wyciskania lukru.
Dorotko, co robisz na szydełku?
Bo ja bombki. Ale po piątej zrobiłam sobie przerwę.
olga80 20:44, 14 lis 2017

a tu już świątecznie aż poczułam zapach pierników
mirkaka 14:32, 15 lis 2017

Zachwycam się dekoracjami, ostróżkami, jeszcze tyle kwiecia u Ciebie
Bardzo urzekły mnie te chryzantemy, są zjawiskowe,
Kupowałaś je ? zimują w gruncie ? No cudny mają kolor Może znasz ich nazwę żebym mogła sobie kupić ?

Laleczka pięknie ubrana, podziwiam że Ci się chce Ja jak moje dzieci były małe to też szyłam dla lalek ubranka
A i jeszcze muszę pochwalić przepiękne pierniczki, ślicznie wyszły, nie widzę żadnych niedociągnięć
Dorota123 17:39, 16 lis 2017

Iwk4 napisał(a)
Bardzo dużo się napracowalas. Ja rok temu lukrowalam pierniki. Trochę ta samą technika, a potem mialam dość i pomizialam wszystkie pędzelkiem i potraktowałam posypką. Ręce bolały od wyciskania lukru.
Dorotko, co robisz na szydełku?
Bo ja bombki. Ale po piątej zrobiłam sobie przerwę.
Z tymi piernikami to po prostu chciałam spróbować swoich sił i przekonać się, czy dam radę. Największą radochę będzie miał wnuczek jak pozwolę mu je zjeść. Muszę przyznać, że ciasto jest bardzo smaczne. Myślę że przy kolejnej próbie wyszły by mi trochę lepiej, staranniej. Toż to przecież trening czyni mistrza.
Na szydełku i drutach robiłam ubranka dla lalki, pare stron do tyłu są zdjęcia.

Dorota123 17:44, 16 lis 2017

olga80 napisał(a)
a tu już świątecznie aż poczułam zapach pierników
Schowałam je w witrynie za szklanymi drzwiczkami, żeby nie przyciągały kurzu i wilgoci z powietrza. Zapach w pokoju telewizyjnym jest dość kuszący.

Dorota123 17:51, 16 lis 2017

mirkaka napisał(a)
Zachwycam się dekoracjami, ostróżkami, jeszcze tyle kwiecia u Ciebie
Bardzo urzekły mnie te chryzantemy, są zjawiskowe,
Kupowałaś je ? zimują w gruncie ? No cudny mają kolor Może znasz ich nazwę żebym mogła sobie kupić ?

Laleczka pięknie ubrana, podziwiam że Ci się chce Ja jak moje dzieci były małe to też szyłam dla lalek ubranka
A i jeszcze muszę pochwalić przepiękne pierniczki, ślicznie wyszły, nie widzę żadnych niedociągnięć
Nie wiem jak się nazywają te chryzantemki, mam je kilka lat, rozrastają się ładnie. Nawet kiedyś oberwałam je w połowie, żeby nie były takie wysokie. Te obłamane wcisnęłam w doniczkę i podlewałam razem z innymi. Też zakwitły w tym samym roku. Dobrze zimują, nie trzeba ich okrywać. Za miłe słowa dziękuję i wirtualny poczęstunek zostawiam.

mirkaka 08:25, 17 lis 2017

Dziękuję Dorotko za odpowiedź Pierniczki cudne
Pszczelarnia 10:18, 20 lis 2017

Doroto, ta zielona świecznica (świecznica prosta) kwitnie najpóźniej ze wszystkich. Na początku września zaczyna. I tak trwa przez 2 miesiące.