Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

ogrodula 18:53, 28 lis 2017

To ja wezmę gryza pierwszammm
Dorota123 15:32, 02 gru 2017

Może komuś się przyda.
Właśnie zbliża się sezon na wianki świąteczne, swoje podkłady zrobiłam sama jak zobaczyłam, że jeden podkład z siana kosztuje 16 zł. Mam zamiar zrobić kilka wianków, więc zaczęłam wykorzystywać surowce, które każdy z nas ma w ogródku. Najpierw ścięłam trawy, ułożyłam je w rulon, który ciągle się rozsypywał. Powiązałam go w kilku miejscach sznurkiem, a później zaczęłam formować z niego okrąg. To co uzyskałam obwiązałam sznurkiem. Dziś pokazuję podkłady, ale one już tak nie wyglądają są już obłożone różnymi gałązkami i mają na sobie sporo szyszek. Na razie brak zdjęć, ale wkrótce pokażę 3 prawie gotowe wianki.

Trawy różnego gatunku (poobcinałam im kwiatostany, bo mi przeszkadzały)

Tu jest ten niby rulon

Dorota123 15:36, 02 gru 2017

Zrobiłam też kilka kul z mchu.
Dwie to obłożone kule styropianowe mchem, w następnych są zwinięte używane woreczki foliowe zawiązane reklamówką i obłożone mchem. Mech mocuję żyłką wędkarską, którą podprowadziłam synowi.

JoannA 15:46, 02 gru 2017

Ale świetny pomysł na podkłady do wianków. Kule z mchu też wyszły świetne.
Nawet bym nie wpadła na taki pomysł żeby wykorzystać materiały z własnego ogrodu. Ale Ty Dorotko masz naprawdę dar do wymyślania dekoracji.
Pozdrawiam
Oczywiście z niecierpliwością czekam na efekt końcowy
Dorota123 15:55, 02 gru 2017

JoannA napisał(a)
Ale świetny pomysł na podkłady do wianków. Kule z mchu też wyszły świetne.
Nawet bym nie wpadła na taki pomysł żeby wykorzystać materiały z własnego ogrodu. Ale Ty Dorotko masz naprawdę dar do wymyślania dekoracji.
Pozdrawiam
Oczywiście z niecierpliwością czekam na efekt końcowy

Zawsze twierdzę, że grunt to dobre pomyślunki.

Jutro w dzień zrobię zdjęcia tych, które już jakoś wyglądają. Zrobiłam też 3 kule oklejone szyszkami z modrzewia.
Pozdrawiam
mirkaka 16:27, 02 gru 2017

Przyszłam i ja popatrzeć i się nie zawiodłam Proszę, pokaż jeszcze dokładniej jak ten mech mocowałaś, że on się nie obsypał? Masz takie duże pokłady mchu w ogrodzie? U mnie tylko małe kępki i głównie w kostce
A traw nie powiązałaś ?
Dorota123 16:34, 02 gru 2017

mirkaka napisał(a)
Przyszłam i ja popatrzeć i się nie zawiodłam Proszę, pokaż jeszcze dokładniej jak ten mech mocowałaś, że on się nie obsypał? Masz takie duże pokłady mchu w ogrodzie? U mnie tylko małe kępki i głównie w kostce
A traw nie powiązałaś ?

Część traw powiązałam.
Mam blisko las, więc jak chodzę na spacer to zawsze coś przywlokę. Jakieś szyszki, a to zielonych jagodzianek, to znowu ziemi przegnitej, lekkiej pachnącej lasem, innym razem gałązek sosnowych do okrycia róż. Mech też mam z lasu, brałam całe płaty, ale najlepszy jest z pni drzew i na taki się wybiorę jak troszkę obeschnie. Dodam jeszcze, że na takie kule najlepszy jest mech "krótkowłosy"
ryska 20:33, 02 gru 2017

Brawo, brawo, brawo
Niby ozdoby z niczego a warte spore pieniądze.
Super idea
Katkak 21:07, 02 gru 2017

Dorcia, ale cudne wianki i mchowe kuleczki, piękne .
sylwia_slomc... 21:28, 02 gru 2017

Dorotka pokazuj pokazuj , czekam bo wiem , że będą obłędne , jak wszystko co wychodzi z pod Twoich paluszków