Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod trzema dębami

Ogród pod trzema dębami

makkasia 11:16, 22 wrz 2015

Ja obiecałam sobie, że nie kupię w tym sezonie żadnej cebuli taaa obiecanki cacanki . Sadzenie muszę podzielić na etapy coby mi się cebule nie odbijały przez całą zimę
Jak zwykle cudnie u Ciebie przedogródek wymiata ale kolorowe wnętrze ogrodu jest bajeczne
ściskam
Ewkakonewka 11:27, 22 wrz 2015

tusiawka napisał(a)

Ooooooo zawału można dostać z wrażenia Przepiękne to jest
Cała reszta też oczywiście
tusiawka 22:56, 22 wrz 2015

Dziewczyny, po raz kolejny dziękuję za pochwały.
Bardzo się cieszę, że udało mi się wprowadzić do ogrodu więcej kolorów i gatunków bez szkody dla całości.
Teraz dumam czym zastąpić jarzmianki, bo jednak strasznie im liście w drugiej połowie lata brązowieją.

Co do cebul to mam ich w tym roku około tysiąca. (plus jeszcze trochę wykopanych wiosną)
Wiem, że ta ilość może wydawać się wielka ale i miejsc do obsadzenia sporo.
W tym roku większość kupiłam w dyskoncie na L.
W zeszłym kupwałam w necie w firmie na B i było sporo pomyłek, w tym również w tych najdroższych lodowych tulipanach, które okazały się być zwykłymi pełnymi, o Angelique już nie wspominam.
U nich zamówiłam więc tylko tanie megapaki, bo wychodzi po kilkadziesiąt groszy za cebulkę, a zakwitły mi w zeszłym roku wszystkie i tylko jeden rodzaj lodowych. Jeśli znowu będą oszukane zareklamuję. Wiosenne zakupy reklamowałam i mi kasę oddali. Po cichu liczę, że te co kupiłam w marketach będą mniej oszukane, a jeśli nawet, to przynajmniej były tanie.

Cebule sadzi się dość szybko jeśli miejsce do sadzenia jest łatwo dostępne, a ziemia spulchniona.
U mnie niestety takich miejsc mało. Ziemię mam twardą jak skała, a większość cebulowych sadzę pomiędzy gigantycznymi o tej porze bylinami. Najtrudniej będzie dosadzić czosnki w rozplenicach i tulipany za oczkiem.
tusiawka 22:59, 22 wrz 2015

Ewkakonewka napisał(a)

Ooooooo zawału można dostać z wrażenia Przepiękne to jest
Cała reszta też oczywiście

To zdjęcie to cała kwintesencja lata, które właśnie minęło.
Jesień też lubię, tylko dni coraz krótsze i nawet jak jest ładnie, to cały ładny czas siedzimy w pracy.
Sebek 23:01, 22 wrz 2015

Wczoraj poszedłem sadzić szafirki na bylinówkę... Zrezygnowałem Poczekam aż przyjdą przymrozki, wtedy zrobię czystkę ze starymi liśćmi i pędami i zacznę sadzenie
tusiawka 23:01, 22 wrz 2015

makkasia napisał(a)
Ja obiecałam sobie, że nie kupię w tym sezonie żadnej cebuli taaa obiecanki cacanki . Sadzenie muszę podzielić na etapy coby mi się cebule nie odbijały przez całą zimę
Jak zwykle cudnie u Ciebie przedogródek wymiata ale kolorowe wnętrze ogrodu jest bajeczne
ściskam

No ja też właśnie etapami muszę sadzić, bo na jeden, a nawet kilka razy rady nie dam.
Szczególnie, że jeszcze kilka podziałów traw i bylin mam w planach.
tusiawka 23:03, 22 wrz 2015

Sebek szafirki moje zawsze jesienią już listki puszczają, jak się teraz dokarmią, można wiosną spokojnie liście im ciachać.
tusiawka 23:05, 22 wrz 2015

A i ja zimna nie lube, więc w listopadzie, to ogród przez szybę wolę podziwiać .
W zeszłym roku pierwsze przymrozki to w grudniu dopiero były.
tusiawka 23:07, 22 wrz 2015

malkul napisał(a)

ufff, bogu dzieki że ja nei cierpię na tę przypadłość

Ja też nie cierpię, wszystko świadomy wybór.
Madzenka 07:03, 23 wrz 2015

Podobnie jak Sebek cebulowe będę sadzić gdy się trochę przerzedzi w ogrodzie.