Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod trzema dębami

Ogród pod trzema dębami

Ensata 11:30, 08 maj 2016

Przepiekne tulipany. Gdzie Ty miałaś te muchę, skoro masz tyle żonkili? U mnie tez z oczkiem powoli. Urządzenie na glony nie działało, bo załącza się dopiero przy plus 13 stopniach. Od paru dni działa, a ja glony wiadrami z filtra wynoszę
Madzenka 18:54, 08 maj 2016

Double Negrita są u mnie jednoroczne... W tym roku tez sadziłam, za rok też posadzę
tusiawka 22:59, 08 maj 2016

Wszystkie cebule są nowe.
Dobrze, że postanoiłam dokupić, bo bym nic nie miała.
Muchy już widziałam jak latają, wiec niestety wszystko trzeba będzie znowu wywalić.

A i pierwszego opuchlaka widziałam u mnie.
Łaził po ścianie. Kilka razy widziałam pojedyńcze larwy w poprzednich latach, ale dorosłych nigdy.
Chyba moje szpaki populację w ryzach trzymają, bo strat nigdy nie miałam.

Oczko wyczyszczone, była masakra z tym. W końcu wymieniliśmy całą wodę bo szlamu w zagłębieniu na sprzęty było z 20 cm.

Wygląda na to, że i u mnie jesienne zawilce wymarzły. Różowe mają się dobrze.
Jakiś słaby rok na wymarzanie u mnie. W zeszłym roku po tulipanach zaraz miałam stipę, a w tym prawie całkowicie mi wymarzła. Tylko maleńkie siewki są.

Z dobrych wieści buczek puścił już wszystkie listki i jest śliczny.
lojalna_ 07:09, 09 maj 2016

Tak sie tez zastanawiam Jak te tulip any rozgrysc bo sie zapowiada ze dwie rabaty od now a trzeba bedzie obsadzic.

Zawilce u mnie wszystkie jesienne tez martwe nie jestes sama.

Teraz cieszymy sie Wiosna u Ciebie a piekna jest
leon60 08:18, 09 maj 2016

pokaż pana buka
MAD 08:25, 09 maj 2016

tusiawka napisał(a)
Grabiki ruszyły.

Piękne. Też się nad takimi zastanawiam. Jak się je prowadzi. Trzeba przycinać to co wystaje poza obrys czy jeszcze jakoś dodatkowo mocowac gałęzie do tej ramy? Kupowałaś gdzieś stacjonarnie czy wysyłkowo? Podeslesz informacje o miejscu zakupu i cenie na priv? Na razie rekonesans robię.

Edit. Jakiej szerokości jest ta rama?
Ensata 09:22, 09 maj 2016

Masz chociaz siewki, a ja zostałam bez stipy Tyle posadziłam w zeszłym roku.
U mnie jeden buczek ma listki, a drugi jeszcze nie. Patrzyłam zyje, ale ciekawe ze tak sie roznia
kasja83 13:43, 09 maj 2016

tusiawka napisał(a)
Graby w tym roku zaczynają już tworzyć zwartą ścianę. szczególnie fajnie to wygląda jak się patrzy zupełnie z boku.

Piękna sprawa. Ile lat mają Twoje graby?Czy to są fastignaty?I czy w te ramy "wkładałaś" je od razu tego roku, co je posadziłaś?
tusiawka 22:31, 09 maj 2016

Jola cieszę się wiosną. Dęby w końcu loście puszczają więc będzie tak jak lubię. Z zawilcami jestem w szoku, bo różowe mam od bardzo wielu lat i nigdy nie przemarzały i jeszcze sie rozsiewają.

Ola nawet mu dzisiaj fotkę pstryknęłam ale po pracy i już był w cieniu. Postaram się zrobić nową bo musicie mi doradzić jak go jeszcze ciachnąć. Do waszych oczywiście mu bardzo daleko ale ma potencjał. A listki ma cudne faktycznie.

Mad, Kasja graby kupowali ogrodnicy zakładający ogród. To raczej fasignaty bo liście na nich są dłużej niż na kolumnowych przed domem, ale nie jestem pewna czy wszystkie. Są cięte raz lub dwa razy w roku. Rama ma około 2,5m. Na początku trochę je wiązałam. Teraz już nie. To jest ich 4 rok u mnie.

Gośka z siewkami stipy jest o tyle problem, że są pomieszane z siewkami werbeny. Jak usunę tulipany zastanowię się jeszcze co z nimi zrobić. Mam na szczęście trochę doniczek ze stipą w domu, a właściwie teraz już na tarasie.

Idę na telefon jak nie będzie muliło parę fotek wstawię, bo ruszają u mnie czosnki.
tusiawka 22:38, 09 maj 2016